DOLAR 32,3377 0.04%
EURO 34,9522 -0.39%
ALTIN 2.319,441,86
Ankara
17°

KAPALI

Yazılı basın deprem bölgesinde kaderine terk edildi

Yazılı basın deprem bölgesinde kaderine terk edildi

Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan yazılı basın enkaz altından çıkamadı. Malatya'da yaklaşık 100 gazeteciye istihdam sağlayan ve geliri neredeyse sıfırlanan gazeteler, artan maliyetler karşısında direnemeyecek noktaya geldi.

ABONE OL
25 Mayıs 2023 13:09
Yazılı basın deprem bölgesinde kaderine terk edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Ebubekir Atilla 

6 Şubat depremlerinde yıkımın yoğun olduğu Malatya’da her sektörde olduğu gibi medya sektörü de enkaz altında kaldı. Kendi imkanları ile Mart ayında haftalık yayına başlayan, Mayıs ayında ise günlük yayına geçen Malatya’da yerel gazeteleri, depremden sonra bu kez de ekonomik kriz vurdu.

Yerel Gazetelerin içinde bulunduğu sorunları 9. Köy muhabirine anlatan Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Malatya Şube Başkanı İbrahim Göçmen yerel basının sessiz çığlığının bir türlü duyulmadığını vurguladılar.

Gazetecilik meslek örgütlerine çağrı

Vahap Güner

Yerel basının Gazetecilik mesleğinin en önemli ayaklarından birinin olduğunu söyleyen Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, gazetelerin gelirlerinin depremle birlikte neredeyse sıfırlandığını ve bu durumun kısa vadede sektörü büyük bir krize sürükleyeceğine dikkat çekti. Başkan Güner, ” Yerel basın şüphesiz Gazetecilik mesleğinin çekirdeği ve en önemli ayağıdır. Kentlerin ve bu kentlerde yaşayan vatandaşların sorunlarının net bir şekilde yaygın medyaya ulaştığı, hatta yaygın meydanın personel ihtiyacının karşılandığı bu sektör ne yazık ki 6 Şubat depremlerinin ardından büyük sıkınlar yaşamaktadır” diye konuştu.

Malatya’da yaklaşık 100 gazetecinin fikri mücadelesini verdiği 5 yerel gazetenin yüksek maliyetlere karşı tek başlarına kaldıklarına da vurgu yapan Güner, şöyle konuştu; “Gelir kaynaklarının neredeyse hepsi yok oldu. Gazeteler buna rağmen bölgede yaşananları arşivlemek ve tarihe şerh düşmek için yayın hayatını sürdürmektedir. Gazetelerin olmazsa olmazı olan ve bağımsızlığını sağlayan temel gelir kaynaklarının olmayışı mesleği uçurumun kenarına getirmiş, mesleğin sessiz çığlığına ne yazık ki kulaklar kapanmıştır. Gazetecilik meslek örgütlerinin bir an önce toplanıp bu bölgedeki basının hür sesinin durmaması için bir çözüm aranmalıdır.”

“Etkin çözümler üretilmeli”

Etkin çözümlerin üretilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Güner, “Gerek gazetelerin, gerekse de gazetecilik mesleğini yürüten meslektaşlarımızın sorunlarını çözmek için etkin çözümlerin üretilmesi gerekmektedir. Merhum Gazeteci ve Cemiyetimizin kurucu başkanı Haydar Karaduman ağabeyimiz, ‘Gazeteci toplumun sorunlarını kendi sorunlarının önünde görenlerin mesleğidir’ sözüyle bugünümüzü yıllar öncesinden işaret etmiş ve mesleğin ehemmiyetini ortaya koymuştur. Bizler de bu sözün derinliklerinde saklı olan mesajı biran önce anlamalı ve her geçen gün istihdam sorunu yaşanması muhtemel bu sektörü ayakta tutmak için elimizden geleni yapmalıyız.”

“Düşünce özgürlüğü için çaba sarf edilmeli”

İbrahim Göçmen

Çağdaş Gazeteciler Derneği Malatya Şube Başkanı İbrahim Göçmen ise deprem döneminde gazetecilerin yürüttüğü çalışmaları anımsatarak, mesleğin ve düşünce özgürlüğünün devamlılığı için çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi. 

Meslek örgütlerinin ve topluluklarının bu manada çalışmalarını yoğunlaştırmaları gerektiğini vurgulayan Başkan Göçmen, şöyle dedi;

”6 Şubat 2023 günü Malatya’mız da dahil 11 ilimizde 7.7 ve 7.6 şiddetlerinde bana göre depremler üstü bir felaketler yaşandı. Resmi rakamlar göre elli binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. Bir o kadarda yaralı. Yüz binlerce bina yıkıldı, ağır, orta ve hafif hasarlı olmak üzere tespitler yapıldı yapılıyor. Malatya’da alanda çalışan ve hep sahada olan gazeteciler deprem felaketinin olduğu ilk günden bugüne kadar canları pahasına gece demeden gündüz demeden, yağmur yaş dolu ayaz demeden büyük fedakârlıkla görevlerini yaptılar yapıyorlar. Halkın haber alma özgürlüğünü yerine getiriyorlar.”

Gazetecilerin sahada çalışarak, “halk ile olaylar arasındaki bağlantıyı kurduğuna” dikkat çeken Göçmen, “Sahada, alanda can siperhane çalışan gazeteci kardeşlerimi kutluyorum başarılarının devamını diliyorum. Bu Gazeteci kardeşlerimizin hakkını hukukunu aramakla sorumlu olan dernek ve cemiyetlerin üyelerinin haklarını mutlaka savunmakla mükellef olduklarını unutmamalı. Üyeleri adına başka gizli pazarlıklar girmemeli ve tüm işler şeffaf bir şekilde yürütülerek açık aleni görev yapılarak üyelerinidaha çok teşvik ve takdir etmelidirler. Gazetecilik gerçek anlamda yapıldığı zaman asıl ve takdire şayan bir meslektir. Ülkemizde düşünce ve ifade özgürlüğü için tüm etkili ve yetkililerin daha çok çaba sarf etmeleri de demokrasi adına çok çok önemlidir diye düşünüyorum” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.