DOLAR 34,3564 0.02%
EURO 37,4025 0.02%
ALTIN 3.010,89-0,38
Ankara

AZ BULUTLU

Yaşayan bir mekân, 130 yıllık tarih: Müze Gazhane
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Yaşayan bir mekân, 130 yıllık tarih: Müze Gazhane

Yaşayan bir mekân, 130 yıllık tarih: Müze Gazhane

Antika mezatı, sergiler, söyleşiler, performans gösterileri hepsi bir yerde. Müze Gazhane aynı yerde bir çok etkinliğe ev sahipliği yaparak sanat severlere nefes aldırıyor. Gülistan Özel, Kadıköy’de büyük bir sanat kompleksine dönüşen 130 yıllık tarihi Gazhane’de sanatçılarla, katılımcılarla konuştu, fotoğrafladı ve izlenimlerini 9. Köy için yazdı.

ABONE OL
19 Temmuz 2023 15:28
Yaşayan bir mekân, 130 yıllık tarih: Müze Gazhane
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Gülistan Özel

Kadıköy Hasanpaşa’daki tarihi Gazhane, yaşayan bir müzeye dönüştü. Antika mezatı, sergiler, söyleşiler, performans gösterileri hepsi bir yerde. Müze Gazhane aynı yerde birçok etkinliğe ev sahipliği yaparak sanat severlere nefes aldırıyor.

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan Hasanpaşa Gazhanesi, 130 yıllık tarihiyle 19. Yüzyıldan bugüne kalan önemli mimari yapılardan biri.  2021 restore edildikten sonra Müze Gazhane’ye dönüştürüldü. Restorasyonu ve çevre düzenlemesi tamamlandıktan sonra kültür – sanat odaklı bir “yaşam alanı” konseptiyle İstanbullulara kapılarını açtı. Kente yeni bir soluk kazandıran Müze Gazhane’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla birçok etkinlik düzenleniyor. Müzede tiyatro, dans ve müzik gösterilerinden, antika ürünlerin açık artırma usulüyle satılmasına kadar birçok etkinlik bulunuyor. Cumartesi ve Pazar günleri düzenlenen etkinliklere halkın büyük bir ilgisi var. 9.Köy’e konuşan satıcılar ve yurttaşlar etkinliklerin önemini anlattılar.

“Antikacılık, kültürel aracılık”

20 yıldır antika sektöründe olduğunu dile getiren Özcan Özkan, hiçbir etkinliği kaçırmadığını söyledi ve şöyle konuştu: 

“Festival etkinlikleri, antika pazarları, bit pazarları, kültür-sanat gibi etkinliklerin düzenlendiği yerlerde stant kuruyorum. 14-15 yıldır ise açık artırma usülüyle antika ürünler satıyorum. Bu işin en önemli özelliği, işini severek yapmaktır. Ben de işimi çok seviyorum. Osmanlı’dan günümüze birçok ürünün hem satışını gerçekleştiriyoruz hem de bu ürünleri tedarik etmenin yollarını araştırıyoruz. İşimizin belirgin tarafı ürünlerin el değiştirmesidir. Birinin fazlası başkasının eksiği oluyor. Biz burada kültürel aracılık rolünü üstleniyoruz. Yaz dönemi olmasından kaynaklı İstanbul yavaş yavaş boşalıyor. Bu durum da katılımı azaltıyor. İlgililer ve meraklılar geliyor zaten. Kahve fincanlarından porselen vazolara kadar, geçmişe yolculuk yaptıran bir çok ürünümüz var.”

“Yeterince tanıtım yapılmadı”

Mehmet Kahraman ise 15 yıldır fuar ve etkinliklerin olduğu yerlerde kitap satıyor. Müze Gazhane’ye de belediyenin davetiyle katıldığını anlatarak şunları söyledi: 

“Sahaflığı sadece dükkanlardan sürdürmek kolay değil. Son dönemde artan pahalılıktan dolayı işler zorlaştı, kiralar arttı. Hayat herkes gibi bizler için de kötüye gidiyor. Bu etkinliğe katıldık fakat etkinliğin tanıtımının yeterince yapılmadığını düşünüyorum. Tatil ve bayram dönemine denk gelmeseydik, daha iyi iş yapabilirdik. Geçen dönem kış ayında, kapalı alandaydık, mevsimin etkisinden dolayı daha iyiydi. Tabi pahalılık sadece bizi etkilemiyor alıcılar da aynı durumda. Çok uygun fiyatlara indirim isteniyor”

Üreticiden tüketiciye doğrudan aktarım 

Görkem Güngör ise lavanta yetiştiricisi ve kendini çiftçi olarak tanımlıyor. Güngör, 3 yıldır bu işi yaptığını belirterek, “Eşimle beraber üretiyoruz. Ankara Haymana’da kendi toprağımızda yetiştirdiğimiz lavantayı, direkt tüketiciye ulaştırıyoruz. İnternet üzerinden satış yapmak zahmetli çünkü ürünleri denemeniz görmeniz gerekiyor. Kokusu da önemli. Şu ana kadar her şey yolunda ve iyi gidiyor. Hafta sonu stantlarımızı açıyoruz” diye konuştu. 

“Etkinliklerin etkisi ve önemi büyük”

Sinemacı olan Afife Durmaz da, doğa dostu ürünlerini sergilemek için etkinliklerde yer aldığını söyledi. Portekiz’den getirdikleri mantar meşesini alıcılarla buluşturduğunu ifade eden Durmaz, “Ağaçlardan tekstil ürünleri üretiyoruz. İşçiliği ve tasarımı dahil, her şeyini kendimiz yapıyoruz. Bilinen deriye alternatif deri diye geçiyor. Dünyada ‘vegan deri’ diye biliniyor. Diğer deri ürünlerinin tüm özelliklerini kapsıyor. Örneğin su geçirmiyor, dayanaklı bir üründür. Böyle organizasyonların ürünlerin tanıtılmasına etkisi büyük ve önemlidir. Avrupa’ya göre çok ucuz yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Keyifli ve merak uyandıran bir etkinlik 

Müzede mezat etkinliğine katılan ve aynı zamanda koleksiyoner olduğunu vurgulayan Buket Çiçek, antika bir plağı çok ucuza alabildiğini söyledi. Çiçek, “Müzede birçok etkinliğin düzenleneceğini duydum ve geldim. 1900’lü yıllara ait bir plağı çok ucuza satın aldım. Çok mutlu oldum. Aynı zamanda sahaflardan birçok kitabı uygun fiyata alabildim “dedi. 

Üniversite öğrencisi Semra Akgün de restorasyondan sonra müzenin çok ilgi çekici hale geldiğini söyledi. İstanbul’da kültür ve sanat etkinliklerinin artması gerektiğine dikkat çeken Akgün Müze Gazhane ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

“Burada olmak güzel. Daha önce hiçbir yerde denk gelmediğim birçok şeye burada denk geldim. Bu hem İstanbul açısından hem biz öğrenciler açısından çok değerli. Pek bir şey satın alamadıysam da benim için keyifli ve meraklı oldu. Umarım kültür ve sanata verilen değer daha da artar. Müze Gazhane’de birçok etkinlik yapıldı ama ilk defa mezat etkinliğine şahit oldum, gayet keyifliydi.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.