İsmail Ersan
Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı vücudun verdiği alerjik tepki ile ince bağırsağın anatomik yapısının değişmesine neden olan emilim bozukluğudur. Çölyak hastalarının glutensiz beslenmesi gerekir. Ancak çölyak hastaları dışarda kendilerine uygun gıda bulmakta zorlanıyor.
Çölyak hastaları için Yalova Belediyesi mutfak kurdu. Kentte tespit edilmiş yaklaşık 350 çölyak hastası olduğunu belirten Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, 4 yıldır kapalı olan mutfağı yeniden açtıklarını söyledi.
Yalova Belediyesi tarafından Halil İnalcık Kültür Merkezi’nde kurulan Engelsiz Kafe’de, “Çölyak Mutfağı ve Glutensiz Menü” ile çölyak hastalarına hizmet veriliyor.
Marmara Belediyeler Birliği tarafından Türkiye’nin en prestijli yerel yönetim ödülü de alan Çölyak Mutfağı, geniş ürün yelpazesi ile dikkat çekiyor. Mutfağın ürün yelpazesinde kahvaltı tabağı, simit, mantı, pide, lahmacun, poğaça, kurabiye, börek, tatlı çeşitleri, krep ve pasta gibi ürünler yer alıyor. Çölyak hastası vatandaşlar bu ürünlere her salı, perşembe ve cumartesi günleri Engelsiz Kafe’den ulaşabiliyor.
Doğum günü gibi organizasyonlarına da ev sahipliği yapan Engelsiz Kafe’deki bu mutfak sayesinde, çölyak hastalarına dışarıda yemek yeme imkanı da sunuluyor.
Kafede, fenilketonuri hastaları için de un ve ekmek satışı yapılıyor.Tüm proteinli besinlerde bulunan elzem bir amino asit olan fenililalaninin kontrollü tüketilmesi gerekmektedir. Bu genetik rahatsızlık, doğumdan hemen sonra başlaması gereken diyet uygulanmazsa zeka ve gelişim geriliğine yol açar.
Çölyak mutfağı yaklaşık 7 yıl önce açılmış ancak 4 yıl önce kapanmıştı. 31 Mart Yerel Seçimi ile göreve gelen CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Gürel, mutfağı yeniden açmanın mutluluğunu yaşadıklarını, Yalova ve çevre illerden gelen hastaların kafeye yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Başkan Gürel şunları söyledi:
“Yaklaşık 4 yıl önce kapanmış olan ve Çölyaklı vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandığı mutfağımızı yeniden açıyoruz. Şu anda ilimizde bilinen 350’ye yakın Çölyaklı vatandaşımız var. Tabii bizim bildiğimiz ve ulaşabildiğimiz bir sayı bu. Ayrıca çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlara da hizmet veriliyor. Ayrıca Özel İdare ile Belediyemizin işleteceği bir sosyal tesis de kuracağız. Vali Bey ile de konuştuk, orada geleneksel bir Türk mutfağı olacağını da söyledim. Çölyak
Çölyak mutfağının kurulmasında büyük emeği olan Meyra Balkanoğlu, 7 sene önce kızına Çölyak tanısı konulduğunu, Yalova’da tek Çölyak hastasının kendileri olduğunu düşündüklerini belirterek hastalık teşhisinden sonra yaşadıklarını şöyle anlattı:
“İlk tanı aldığımızda ekmek bulamıyorduk. Ne yapabilirim diye düşündüğümde ilk aklıma gelen belediyeye gitmek oldu. O dönem Belediye Başkanı Vefa Salman Bey’di. Kendisine durumu anlattık. Ekmek bulamadığımızı, marketlerde istediğimiz ürünü bulamadığımızı söyledim. Bir proje başlattık ve Yalova Çölyak
Engelsiz Kafe’de glutensiz mutfak Türkiye’de ilk defa Yalova’da başlatıldı. Pandemi sürecinde kapatıldı şimdi tekrar açıldı. Mutfağımızda çok güzel ürünler çıkıyor. Glutensiz makarna, pasta, börek, ekmek… Çölyaklı bir anne çocuğu acıktığında rahatça buraya gelip bu ürünlerden alabilir. Mutfak sayesinde çocuklar aileleriyle burada çok güzel kahvaltı yapabilirler.”
Çölyak hastalığının tanınması
Whatsapp grubu kurduklarını, başka Çölyak hastalarını araşt
Çölyaklı aile bireyi Atakan Erdoğan da böyle bir mutfağın olmasından dolayı mutlu olduklarını belirterek şunları söyledi; “Birçok arkadaşımız yıllardır Çölyak hastalığını ve bu hastalıkla nasıl yaşandığını anlattı. Bize destek olan herkese ve bizle bu yolda yürüyenlere teşekkür ederiz. Bu mutfağımız 4 yıl önce vardı ama kapanmak zorunda kaldı. Şu an başkanımızın desteğiyle yeniden açılışının mutluluğunu yaşıyoruz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.