Zehra Boğatekin Akman
Türkiye’nin İran sınırında bulunan, Kapıköy Sınır Kapısı son yıllarda Van’da turizmin beklenmedik bir şekilde gelişmesini sağladı.
2024 yılı TÜİK verilerine göre, Ocak-Ağustos döneminde Kapıköy Sınır Kapısı’ndan neredeyse yüzde 95’ini İranlıların oluşturduğu 444 bin 816 turist Van’a giriş yaptı. 1 milyon 127 bin nüfuslu Van için 8 aylık bir periyotta yarım milyona yaklaşan turistin sınır kapısından giriş yapması kent ekonomisini doğrudan etkiledi.
İranlı turistlerin yoğun akışı Van’da bacasız sanayinin gelişmesini sağladı. Van’da her geçen gün yeni oteller açılıyor ve sektör büyümeye devam ediyor. Ancak bu olumlu gelişmelerin yanında kayıt dışı turizmin önüne geçilemiyor.
Van’da Turizm İşletme Belgeli otel sayısı 36, Basit Konaklama Belgeli otel sayısı 39 olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı 75 otel bulunuyor. Fakat son yıllarda Van’da turizmin gelişmesiyle beraber herhangi bir denetime tabi olmaksızın konaklama faaliyeti yürüten kayıt dışı birçok işletme açıldı. Konaklama belgesi olmayan tesislerin denetimsizliği ise en çok Vanlı turizmcilere zarar veriyor.
Kapıköy sınırı İran’ın eğlence ve özgürlük arayışındaki kapısı haline geldi. Her yıl Türkiye’ye giren yüzbinlerce İranlı ülkelerinde bulamadıkları özgürlüğü iki günlüğüne de olsa Van’da yaşamak istiyor. Söz konusu talepler kentin sosyokültürel alışkanlıklarını değiştiriyor.
Şehrin yoğun biçimde İranlı turist alışı cadde ve sokaklarının silüetini de değiştirdi. Artık her dükkanda Farsça tabelalara rastlamanın mümkün olduğu Van’da, eğlence sektörü de oldukça gelişti.
İranlıların eğlence talebi doğrultusunda köpük partileri, konserler, barlar, tekne turları ve festivaller düzenleniyor. Ancak bu durum Van halkının bir kısmı tarafından hoş karşılanmıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.