DOLAR 33,9945 0.15%
EURO 37,8103 -0.04%
ALTIN 2.752,910,25
Ankara
22°

AÇIK

Van kedisinin adı var desteği yok

Van kedisinin adı var desteği yok

Van deyince akla ilk gelenlerden biridir Van kedisi. Van şimdi bu eşsiz değerini korumak, tanıtmak ve bulunduğu koşulları iyileştirmek için dayanışma arıyor. Vanlı iş insanı Erdal Binici ve Prof. Dr. Abdullah Kaya iki ayrı Van Kedi Evi ve kedi villasında türün geleceğini korumak için ilgili kurullardan destek bekliyor.

ABONE OL
16 Ağustos 2024 11:29
Van kedisinin adı var desteği yok
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Sedat Türlü

Van kedisinin adı var, şöhreti büyük ama geleceği tehlikede. Son yıllarda Van’da kurulan özel koruma merkezleri, Van kedilerinin popülasyonunu artırmak ve doğal yaşam alanlarını korumak amacıyla yoğun çalışıyor. Bu merkezler, türün genetik çeşitliliğini korumak ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakabilmek için çaba harcıyor.

2015 yılında Van Kalesi civarında kurulan “Van Kedi Evi” yıllar geçtikçe artan ilgi sayesinde alanını büyüttü ve neslin ömrüne büyük katkı sağladı. Vanlı iş insanı Erdal Binici, 30 kedi ile başladıkları kedi evinde artan maliyetlere rağmen hem ilginin artması hem de Van kedisinin türünün korunması amacıyla yeni bir dayanışma ruhuyla alanı büyüttüklerini ifade etti.

Van kedileri, Van Gölü çevresindeki doğal yaşam alanlarında varlıklarını sürdüren orta büyüklükte ve atletik yapıya sahip kediler olarak biliniyor. Genellikle beyaz tüyleriyle bilinirler ve gözlerindeki mavi veya farklı renkteki lekeler, onları diğer kedilere nazaran ayırt edici kılar. Ayrıca, uzun ve kaslı bacakları sayesinde suya olan ilgilerini gösteren bu kediler, yüzme yetenekleri ile de tanınırlar.

Van kedileri, sadece Türkiye’nin değil, dünya genelinde nadir bulunan ve koruma altına alınması gereken bir tür olarak kabul ediliyor. Ancak illegal avlanma, habitat kaybı ve genetik çeşitliliğin azalması gibi tehditlerle de karşı karşıya. Bu nedenle, Van kedilerinin yaşam alanlarının korunması ve popülasyonlarının artırılması için alınacak önlemler önemli.

“Amacımıza ulaşıyoruz”

Binici, “Turizm şirketleri ile anlaşarak açtığımız Kedi Evi sayesinde Van’a gelen turistlerin uğrak yeri olmasını ve Van kedisinin tüm turistlere yakından tanıtmayı amaçlamıştık. Amacımız yerine gelmekle birlikte ilginin büyük olması kedi evinin alanını büyütmemize vesile oldu. Ancak bireysel uğraşlar ile bir yere kadar koruyabiliriz. Farklı kedi türleri ile çiftleştirme çabası ve çeşitli insan eli ile yapılan yanlış davranışlar Van kedi türünü tehlikeye sokuyor. Onların korunması hepimizin sorumluluğudur” diyerek Van kedisinin korunması çağrısı yaptı.

“İlk Van Kedi Evi”

Van’da daha eski olan bir diğer kedi evi ise 1992 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde kuruldu. Van Kedi Villası adı verilen evde Merkez Müdürü olan Prof.Dr. Abdullah Kaya, 30 kedi ile başladıkları çalışmalara bugün büyüyen bir aile olarak devam ettiklerini ekledi. Van kedilerinin farklı kedilerle çiftleştirilmelerinin yanlış olduğunu ve neslinin korunması gerektiğinin altını çizen Kaya, şunları söyledi; “Burada şu an 6 personel çalışıyor ve onlarca kedimiz var. Van kedilerinin ıslah çalışmaları için titizlikle yaklaşıyoruz. Kedilerin bakımları ve neslinin korunması çok önemli. Bu nedenle tüm kurum ve kişilere çağrımız bu çalışmalara bir şekilde destek olmalarıdır. Van kedisi bu kentin turistik bir ikonudur. Neslini bozmadan gelecek nesillere bırakmak hepimizin görev ve sorumluluğudur.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.