Gülşen Okay
Bir dönemler efsanevi Van Gölü canavarıyla tanınan Van Gölü, bugünlerde kirliliği ile gündemde. Van Gölü için suların çekilmesi kirlilik tehlike sinyallerini beraberinde getirirken, gölün temizlenmesi için de seferberlik başlatıldı.
Van ve Bitlis illeri arasında yer alan ve büyük çoğunluğu Bitlis sınırında bulunan Van Gölü, adeta tehlike sinyalleri vermeye başladı. Son günlerde suların çekilmesiyle sık sık gündeme gelen Van Gölü, her geçen gün biraz daha küçülmeye devam ediyor. Türkiye’nin en büyük gölünü tehdit eden diğer bir tehlike de kirlilik. Suların çekilmesiyle sahilleri çöp dağlarına dönen Van Gölü için seferberlik başlatıldı.
Tatvan ilçesinde belediyenin koordinatörlüğünde başlatılan temizlik kampanyasına sivil toplum kuruluşları, aktivistler, halk ve çok sayıda gönüllü katkı sunuyor. Yaklaşık 3 ay önce başlatılan temizlik kampanyası büyüyerek devam ediyor. Her hafta sonu belirlenen noktalara kadar çöpten arınan Van Gölü, temizlendikçe nefes alıyor.
Kampanya kapsamında toplanan çöp miktarı ve çöplerin cinsi ise vahameti ortaya koyuyor. Şimdiye kadar 20 tonu aşkın çöpün yanı sıra, Van Gölü’nden 250 adet araç lastiği ve binlerce pet ve cam şişe çıkarıldı. Bugüne kadar sadece belli bir kısmı temizlenebilen Van Gölü sahilinde halen tonlarca çöp ve katı atık temizlenmeyi bekliyor.
İlçe sahilinde başlatılan temizlik çalışmalarını koordine eden Tatvan Belediye Eş Başkanı Belkıza Beştaş Epözdem
Gölden sadece çöp değil 250 adet araç lastiği ve binlerce pet ve cam şişe çıkarıldığını da ekleyen Epözdemir, en büyük temizliğin kirletmemek olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Bizim başka bir Van Gölü’müz yok. Van Gölü bizim şirin ilçemizin en önemli değerlerinden biridir. Bizlerin dün olduğu gibi bugün de bu değere sahip çıkarak bu güzel gölümüzü gelecek nesillere temiz şekilde teslim etmemiz gerekiyor. Bu bizim en öncelikli görevlerimizden biri. Bugün bizler de gönüllü dostlarımızla birlikte bunu yapmak amacıyla topyekün bir temizlik çalışması başlattık. Çalışmamız, sivil tolum örgütleri ve gönüllülerimizin katkılarıyla 3 aydır devam etmektedir. Gelinen noktada ilçe sahil şeridimizin yarısına yakınını tamamen temizledik.”
“Bu temizlikte şu ana kadar göl sahili ve içerisinden 20 tonu aşkın çöpün yanı sıra, 250 adet araç lastiği ve binlerce pet ve cam şişe çıkarıldı. Bu gerçekten çok vahim bir durum. Göl her geçen gün adeta ölüyor. Bizler de kendi elimizle bu süreci hızlandırıyoruz. Oysa gölü nasıl temiz tutabiliriz, nasıl daha çok koruyup istifade edebilirizin
Bizler belediye olarak bir yandan bu çalışmayı yaparken bir yandan da bir daha kirlenmemesinin planlarını ve çalışmalarını eş zamanlı olarak yürüteceğiz. İnşallah hep birlikte daha temiz ve daha güzel bir Van Gölü’ne kavuşmuş olacağız.”
Temizlik çalışmasına gönüllü olarak katılan katılımcılardan veteriner Hekim Rehber Altıntaş da çevre kirliliğinin doğa, canlılar ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Doğaya atılan plastiklerin neredeyse 600 yıl sonra ancak yok olabildiğini vurgulayan Altıntaş, Van Gölü’ne atılan söz konusu atıkların gölde yaşayan balıklar başta olmak üzere diğer tüm canlılara zarar verdiğini ifade ederek en iyi çözümün kirletmemek olduğunu söyledi.
Gönüllü Veteriner Hekimler ve Teknikerler Derneği üyesi Ömer Atış ise çevreye gelişigüzel atılan çöp ve atıkların çevreyi ve doğayı olduğu kadar halk sağlığını da tehdit ettiğini hatırlattı.
Temizlik kampanyasına gönüllü olarak katılan vatandaşlar da aylardır devam eden temizlik çalışmalarına ve temizliğin önemine dikkat çekerek Van Gölü’ne hep birlikte sahip çıkılması çağrısında bulundu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.