DOLAR 34,1993 -0.08%
EURO 37,5511 0.18%
ALTIN 2.877,950,30
Ankara
23°

KAPALI

Van Gölü kıyılarına “işgal” ruhsatı
  • 9.Köy
  • Çevre
  • Van Gölü kıyılarına “işgal” ruhsatı

Van Gölü kıyılarına “işgal” ruhsatı

Van Büyükşehir Belediyesi, göl kıyı şeridindeki 66 hektarlık alanı, imara açma kararı aldı. TMMOB Van Şubesi, bu karara itiraz etti. İMO Van Şube Başkanı Atik, imar planının iptaline ilişkin bütün yolları deneyeceklerini açıkladı.

ABONE OL
29 Mart 2022 00:00
Van Gölü kıyılarına “işgal” ruhsatı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

VAN-Van Büyükşehir Belediyesi, 14 Ocak 2022 tarihinde yayınladığı meclis kararında, Edremit ilçesinde bulunan sahil şeridini kapsayan 66 hektarlık alanın imara açıldığını bildirdi. 3621 sayılı Kıyı Kanunu’na aykırı olmasına rağmen büyükşehir belediyesi, imar planıyla kanununda belirtilen kıyıdan itibaren 100 metreyi de dahil ederek yapılaşmaya açma kararı aldı. Kıyı Kanunu’na göre, kıyıdan itibaren belirtilen 100 metrenin ilk 50’sinde hiçbir yapılaşma yapılamaz, ikinci 50’sinde ise yalnızca günübirlik yapılar yapılabilir. 1 Şubat 2022’de askıya çıkarılan imar projesiyle, Van Büyükşehir Belediyesi, bölgenin ticaret ve hizmet sektörü alanına dönüştürülmeyi planladığını duyurdu.

Projenin orijinal hali yayınlanmıyor

Van Gölü kıyılarının imara açılmasına, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van Şubesi, belediyeye verdiği dilekçe ile itiraz etti. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Mihail Atik, “Biz, TMMOB’a bağlı 11 oda olarak askıdaki mevcut proje için itiraz ettik. Genelde bu itiraz durumlarında projeyi de açıklayıcı vermedikleri için çok küçük bir noktada değişiklik yaparak itirazları boşa çıkarıyorlar. Ama itirazdan sonra da izlenecek aşamalar var. Yargı başta olmak üzere bütün yolları deneyeceğiz” açıklamasını yaptı.

Kentteki her kesimi ilgilendiren böyle önemli konuların gizli çerçevelerde yürütülmemesi gerektiğini vurgulayan Atik, kıyı imarına ilişkin hazırlanan söz konusu projenin Ankara’da bir firma tarafından hazırlanıp saklı tutulduğunu belirtti. Atik, proje askı sürecinin açıklayıcı olmayan bir görselle yapılmasının nedenini, “Bir şeyi kamufle etme çabaları var. Zaten bu projelerin pazarlığı da Ankara’da dönüyor. Dolayısıyla detaylara ulaşmak konusunda zorlanıyoruz” sözleriyle açıkladı.

İki yıl önce Edremit Belediyesi ve bazı mülk sahiplerine ait arsaların ticarileşme adı altında satıldığını fakat kimler tarafından alındığının bilmediklerine söyleyen Atik, bu projenin yapılan satışların ardından hazırlandığına işaret etti.İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Mihail Atik

“Proje, hem kıyı hem de çevre planını ihlal ediyor”

Kıyı Kanunu’na göre, kıyıdan itibaren belirtilen 100 metrenin ilk 50’sinde hiçbir yapılaşma yapılamayıp sadece regülasyon ve yeşil alan yapılabileceğini, ikinci 50’sinde ise yalnızca günübirlik tesis olarak kullanılabileceğini anımsatan Atik, bu alanlarda sabit yapılaşmanın kanununa uygun olmadığını ve özel kişilere de tahsis edilemeyeceğine dikkat çekti.   

1992 yılında yayınlanan İmar Kanunu uygulamaya girdiğinde, yasa öncesinde belirtilen bölgelerde yüzde 50’yi aşmış bir yapılaşma ya da ruhsatlandırılmış bir yapılaşma varsa bu kanuna göre değil mevcut imar planına göre uygulanmasına karar verilmiş. Kanunda, kıyılarda yapılaşmanın yapılamayacağı ve o bölgelerin afet kotunun altında olduğu, afet kotuna uygun planlama yapılması gerektiği, kıyı imar planında da belirtilmiş. Afet kotu altında kalan bölgeler, afete maruz bölge olarak sayılıyor.

Kıyı imar projesinin hem kıyı hem de çevre planını ihlal ettiğinin altını çizen Atik, “Yer alan bu maddeye göre, mevcut imar planları esas alınabilir ama belirtilen bölgede, yüzde 50’yi aşan bir yapılaşma söz konusu değil. Bu proje ile, hem kıyı hem çevre planı hem de kanun ihlal ediyor. Ayrıca bu karar, 1992’den sonrası için de bağlayıcı değil zaten” diye konuştu.  

“Arıtma tesisleri kentin ihtiyacını karşılamıyor”

Uzun bir süredir Van Gölü’yle ilgili kirlilikten söz edildiği ve bu projeyle kıyıların tahrip edildiğine değinen Atik, kirliliğin yapılaşmayla daha da artabileceğini vurguladı. Mevcut arıtma tesislerinin kentin ve Van Gölü’nün ihtiyaçları karşısında yetersiz kaldığını ekleyen Atik, sözlerini şöyle tamamladı:

“Dolayısıyla bu bölgede yapılaşmanın artması sorunu daha da büyütecek ve kirliliği artıracaktır. Aynı zamanda beton yapılaşmayla beraber akarsuların göle giden yolu kapanacak ve bu durum akarsuların kurumasına neden olacaktır. Göldeki canlı popülasyonuna zarar verecek. Yani bu planın uygulanması durumunda kıyılar özelleşecek ve halkın kullanımına da kapalı hale gelecektir.”

HABER : Haber: Zehra Aksu

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.