DOLAR 34,3011 0.03%
EURO 37,0128 -1.27%
ALTIN 3.025,840,09
Ankara

AÇIK

Uzunderelilerin mücadelesi sonuç verdi: JES Kuyusu açılması kararı, kinci kez iptal edildi
  • 9.Köy
  • Çevre
  • Uzunderelilerin mücadelesi sonuç verdi: JES Kuyusu açılması kararı, kinci kez iptal edildi

Uzunderelilerin mücadelesi sonuç verdi: JES Kuyusu açılması kararı, kinci kez iptal edildi

İzmir Karabağlar’a bağlı Uzundere Mahallesi’ndeki köylülerin, zeytinlik alan ve yerleşim alanlarında yapılmak istenen jeotermal enerji santrali (JES) için kuyu açılmasına karşı açtıkları dava, ikinci kez mahkemeden döndü. İzmir 1’inci İdare Mahkemesi, doğa lehine karar verip yine iptalle sonuçlandı.

ABONE OL
31 Mayıs 2021 00:00
Uzunderelilerin mücadelesi sonuç verdi: JES Kuyusu açılması kararı, kinci kez iptal edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği ve 270 Uzundereli, yaklaşık dört yıldır havasını, ağacını zehirleyip doğasını tahrip edecek jeotermale karşı verdiği mücadeleyi, yine kazandı. İzmir’in Karabağlar İlçesi Uzundere Köyü sınırları içerisindeki zeytinlik, tarla, nehir yatağı ve yerleşim alanlarının yakınında 2017’den beri yapılmak istenen jeotermal enerji santrali (JES) için kuyu açılması faaliyetine karşı köylülerin açtığı davada mahkeme, ikinci kez doğa lehine karar verdi.  

İzmir 1. İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün verdiği, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda “gerekli değildir’ kararını, 3 kilometrelik bölgede zeytinliklerin bulunması ve sondaj çalışmalarının çevreye zarar vereceği gerekçesiyle iptal etti. Kararda proje tanıtım dosyasında jeotermal kaynak arama çalışmalarının çevreye vereceği zararlara karşı alınacak önlemlerin açıkça ortaya konulamadığı, bu nedenlerle dava konusu işlemde kamu yararının bulunmadığı ve çevre dengesinin gözetilmediği belirtildi.

İzmir Valiliği, ilk olarak 2018 yılı Şubat ayında aynı bölge için jeotermal kaynak arama için “ÇED gerekli değildir” kararını vermişti. Bunun üzerine köylüler, günlerce kaynak arama bölgesinde nöbet tutarak hem direnmiş hem de mahkeme kararı ile şirkete geri adım attırmıştı. Mahkeme, daha önce “ÇED gerekli değildir” kararını aynı gerekçelerle bozmuştu.

 

Çevre dengesi gözetilmemiş

İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin kararında şu ifade yer aldı:

“İşleme konu projeye ilişkin ruhsat sahasında açılması planlanan sondaj kuyularından itibaren 3 km’lik alan içerisinde zeytinlik alanlar bulunduğu, bilirkişi raporunda; dava konusu etkinliğin toz ve duman çıkaran ve çevreye kimyevi atık bırakan etkinliklerden biri olduğu, açılacak kuyuda kısa süreli akış testleri ile bu testler sırasında olabilecek çevresel riskler ve üretilecek jeotermal akışkanın kimyasal özellikleri gibi konuların yeterince açıklanmadığı, bu nedenlerden dolayı yüzey ve yeraltı suları ile tarımsal ürünlerin ve toprakların kirletilme potansiyeli mevcut olduğu, sondaj işlemi sırasında ve sonrasında kimyasalların çevreye, yeraltı kaynaklarına sızmasının mümkün olduğu, çevreye ve yeraltı su kaynaklarına sızma olması ile birlikte yüksek miktarda bor ve tuz içeren akışkanların üretken toprakları çoraklaştırması ve verimsizleştirmesinin, ayrıca dikili ağaçları (bu yörede özellikle zeytin ağaçlarını) kurutmasının kaçınılmaz olduğu…”

 

“Elimizde kalan tarım arazilerini korumaya çalışıyoruz”

Kararı, 24 Saat Gazetesi’ne değerlendiren Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği Başkanı Süleyman Gür, kararın Uzunderelilere sorulmadan verildiğine işaret edip şunları söyledi:

 

“İlk öğrendiğimizde jeotermal kaynak aramanın zararlı mı, yararlı mı olduğuna dair bir bilgimiz yoktu. Onun için köyden bir heyet oluşturarak bu uygulamanın hayata geçirildiği Aydın ve Çanakkale’deki köyleri ziyaret ettik. İncelemelerde bulunduk ve yöre halkının dinledik. Sonrasında bunun Uzundere açısından hayırlı bir şey olmadığı ve kamu yararının bulunmadığına dair karar verip mücadelemizi başlattık, davaları açtık.”

 

Bilirkişi heyetinin jeotermal kaynak aramanın zeytinliklere, tarımsal alanlara, yeraltı suları ve yerleşim alanlarına zarar vereceği yönünde görüş bildirdiğinin altını çizen Gür, açıklamasını şöyle tamamladı:

 

“Bilirkişi heyeti tüm gerçekliği her şeyi ortaya koymuş oldu. Heyet, ÇED sürecinin işletilmesi yönünde görüş bildirdi. Uzundere, zaten kırla, kentin karıştığı bir bölge. 300 yıllık Tahtacı Türkmen Alevilerinin yaşadığı bir yerleşim alanı. Yıllar içerisinde zeytincilik, tütün, bağcılık da dahil olmak üzere tarımsal faaliyetlerde bulunmuş ve geçimlerini sağlamışlar. Şu anda çok az kalan bir tarım arazisi var bölgede. 80’lerden itibaren cunta yönetimi ile birlikte köyün tarımsal alanlarına bir saldırı olmuş ve köyün statüsü değiştirilmiş. Köy ve çevresine santral, taş ocağı, çöp arıtma tesisi kurulmuş ve bunlar da yetmemiş tarım arazilerinin ortasından çevre yolu geçirilmiş. Biz şimdi, elimizde kalan tarım arazilerini korumaya çalışıyoruz.”

 

HABER : METEHAN UD / İZMİR

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.