Uşak Belediyesi’nin 2013 yılında Belediye Hizmet Binası Mimari Proje Yarışmasında birincilik ödülünü kazanan proje yerine başka bir tasarımın hayata geçirilmesi soru işaretlerine neden oldu.
Yarışmada birincilik kazanan projenin baş mimarı Selim Velioğlu 9. Köy’e yaptığı açıklamada “sadece bir kamu binası yapmayı amaçlamadık, gece gündüz yaşayacak bir alan tasarladık” derken, yarışmanın jüri başkanı Doç. Dr. Deniz Dokgöz yönetimlerin kamu binalarının yapımında niteliğe dikkat etmediğini işaret etti. Belediye ise bütçe yükü oluşturacağı gerekçesiyle projelerin uygulanmadığını ileri sürdü. Birincilik ödülü kazanan proje
“İletişim ortamı yapmayı amaçladık”
Birincilik ödülü kazanan projenin baş mimarı Selim Velioğlu, tasarımla sadece bir kamu binası değil, Uşaklılar için yeni bir iletişim ve buluşma alanı gerçekleştirmeyi amaçladıklarını belirterek, şöyle konuştu;
“Tasarımda temel işlevlerinin yanı sıra, günün ve haftanın her saatinde kentsel dış mekân yaşantısını destekleyen az katlı ve güler yüzlü bir yerel yönetim yapısı amaçlandı. Uşaklıların kullanımına yönelik çeşitli işlevlerle zenginleştirilmiş avlu, teras ve bahçe gibi dış mekânlar oluşturulmuş, yapının bir ‘iletişim ortamı’ olarak kente ve kentliye hizmet edeceği düşünüldü. Fakat yerel yönetimin değişmesiyle birlikte bizim projemiz de dâhil olmak üzere yarışmadaki hiçbir proje uygulanmadı. Elbette burada uygulama kararı belediyeye ait.”
Birincilik ödülü kazanan proje
“Yönetimler değiştikçe projeler rafa kalkıyor”
2013’te düzenlenen yarışmanın jüri başkanı İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Doç. Dr. Deniz Dokgöz, projenin uygulanmamasını değişen yönetimle ilgili olduğunu söyleyerek yerel yönetimlerde devamlılığın olmadığını belirtti. Dokgöz, “Türkiye’deki bürokratik sistem süreklilik arz etmiyor. Proje yarışmasının yapıldığı dönemdeki başkan, sonraki dönemlerde başkanlığa devam etmedi. Yani önceki belediye başkanının projesi olduğu için yapılmadığını düşünüyorum. Bu durum, siyasi parti farkından da ileri gelmiyor. Aynı partiden başka bir isim belediye başkanı olduğunda da durum değişmiyor. Yarışmada yer alan projelerin her birinde projelerin özellikleri mimari açıdan ve kent dokusunu gözeterek incelendi” diye konuştu.Deniz Dokgöz
“Kamu binaları kent kültürüne katkı sunar”
Kamu binalarının yapımında mimarinin önemini vurgulayan Dokgöz, “Bir insan kendi evini yaptırırken mimari açıdan niteliksiz yaptırabilir. Ama bir kamu yapısı inşa ediliyorsa bu, kamu imkânlarıyla yapılıyor ve bu mekânların niteliksiz olması mimari ve mekânsal kültürümüze yönelik zarar verici bir durum” dedi.
Dokgöz, yarışmada birincilik kazanan projenin neden seçildiğini şu sözlerle anlattı;
“Esnek mekânlar içermesi kat yüksekliğinin az olması, minimum metrekarede en iyi şekilde yararlanan bir projeydi. Yarışmanın yer aldığı bölge de kentsel dönüşümün yapıldığı eski bir sanayi bölgesi. Proje, kentsel dönüşüm bölgesiyle tarihi şehir merkezi arasında bir bağlantı kuruyordu. Belediye binasından farklı olarak hafta sonları ve akşamları da halkın vakit geçirebileceği bir alana sahip olması da her zaman yaşayan bir mekân olmasını sağlıyordu. Aynı zamanda tasarımın her cephesinden doğal ışık almaya elverişli olması, ısıtma ve aydınlatma giderlerini de düşürecekti. Halk, bir kamu binasına sadece bir kapı ile girmemeli, yarı açık alanlarıyla açık alanlarıyla güçlü bir ilişki kurması gerekiyor. Çünkü yapılar, toplum varsa ve orada zaman geçiriyorsa ayakta kalır. Kamusal binaların en büyük işlevi de kent hafızasına olumlu katkı sunmasıdır.”
“TOKİ yaptı, belediyenin sıfırdan bina yapmak için bütçesi yok”
2019 yılında TOKİ tarafından inşa edilen binalar, düzenlenen mimarlık yarışmasındaki tasarımlardan oldukça uzak. TOKİ’nin belediyeye sattığı dört bloktan oluşan kompleksin bir bloğu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün diğer bir blok da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından kullanılıyor. Kalan iki blok ise belediye hizmet binası olarak kullanıma 2020 yılında açıldı.
Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Zeynep Ceylaner, projenin neden uygulanmadığı hakkında 9. Köy’ün sorularını yanıtladı.
Ceylaner, yeni hizmet binasının belediye tarafından yapılıp yapılmadığı sorusuna karşılık şöyle dedi;
“Belediyenin yeni hizmet binası, TOKİ tarafından yapıldı. TOKİ’nin yaptığı bu binaları kullanmak belediye bütçesi için daha uygun oldu. Belediyenin kasasından sadece var olan binaların belediye kullanımına uygun iç düzenlemesi için para harcandı. Burada dört blok var, TOKİ bu dört bloğu belediyeye belli bir miktar karşılığı devretti. Sonrasında bir bloğu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü talep etti, mansuplaştık ve TOKİ’ye devrettik. Diğer blok Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun kullanımında. Belediye şu an iki bloğu kullanıyor. Binalardan birisi tamamen bize geçti, diğer iki bloğun ise ödemeleri devam ediyor, az miktarda bir borcu kaldı. Borç bittikten sonra binalar tamamen belediyeye ait olacak.”Zeynep Ceylaner
İki binanın iç düzenlemesi için 6 milyon lira harcandığını söyleyen Ceylaner, “Belediye tarafından yeni bir bina yapılsaydı bu miktar belki de 400 milyona mal olacaktı. Bütçeye yük oluşturmaması için hazır olan binaları düzenleyip kullanmayı uygun gördük. 2019 yılında dört blok için yaklaşık 33 milyon liraya ödeme için anlaşıldı” dedi.
“Vatandaş, otobüsle kolayca gelebilir”
Uşak Belediyesi’nin önceden bulunduğu hizmet binası şehrin çarşı olarak adlandırılan bölgesinde bulunuyordu. Vatandaşlar özel veya toplu taşıma aracı kullanmaya gerek duymadan belediyedeki işlerini halledebiliyordu. Yeni yapılan hizmet binası ise eski binanın 1.3 km uzaklığında, eskiden sanayi bölgesi olan TOKİ kentsel dönüşüm alanında bulunuyor. Yeni hizmet binasının çarşı bölgesine uzak olduğu eleştirilerine karşı Belediye’nin “toplu ulaşımda düzenlemesi yaptığını söyleyen Ceylaner, şöyle konuştu;
“Şehir içi otobüs seferleri belediye binasının önünden geçecek şekilde ayarlandı. İlk başta su faturalarının ödenmesi ile ilgili bir sorun yaşanmıştı, vatandaşlar belediyedeki veznelerden su faturalarını ödeyebiliyordu ama PTT ile anlaşma sağlandı, artık postanelerden de su faturaları ödenebiliyor. İmar ile ilgili işler de internet üzerinden halledilebiliyor”.
Eski belediye binasının kullanımına devam etmenin imkânsız olduğunu belirten Ceylaner, “Eski binanın ön tarafı 1953 yılında inşa edilmiş, ana kolonlarında korozyon vardı. Tesisat yönünden de zayıftı. Bundan dolayı yeni bina ihtiyacımız vardı. Ve bu sayede tüm birimlerimizi bir arada toplayabildik” diye ekledi.
“Tasarrufu amaçladık”
Eski belediye binasının yıkıldığını söyleyen Ceylaner, “Korozyon yaşanan taraf yıkıldı, arkasında eski kasap hali olarak adlandırılan kısmın restorasyonu devam ediyor. Ulu Camii’nin daha görünür olması için yeni yapılacak bina da 6 ila 8 metre geriden inşa edilecek. Böylece meydan da genişleyecek. İki katlı olacak binanın girişinde yöresel ürünler satış noktası olacak. İkinci katı ise Esnaflar Odası’na tahsis ettik” diye ekledi. Uşak Belediyesi’nin eski binası
Belediyenin yeni bina yapamamasının tek gerekçesinin maddiyat olduğunu söyleyen Ceylaner tasarrufu öncelediklerini vurgulayarak, şöyle dedi;
“Yönetimi devraldığımız 2019 yılında belediye ciddi bir borç yükünün altındaydı. Sıfırdan bir belediye binası yapmanın bu borç durumun mümkün olamayacağını gördük. Belediye binası yapmak yerine halkın kullanımı için sosyal tesisler yapmayı önemsiyoruz. Bahsedilen yarışma iki yönetim önce gerçekleşti, bizden önce yönetim neden yapmadı bilmiyoruz. Yeni binanın düzenlemesinde ihale teklifi verilen firmalar arasında fazla fiyat verenler oldu. Tasarrufu amaçladığımız için de belediye içindeki ilgili birimle bu tadilatı yaptık”.
HABER : Haber: Ahmet Çağatay Bayraktar
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.