Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, 2012 yılının Aralık ayından bu yana hizmet veriyor ve bu tarihten beri Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini koruyor.
Tüm dünyanın internet alanındaki gelişmeler ve yapay zekayı tartıştığı dönemde, bir zamanlar “bilimkurgu” olarak görülenler de yavaş yavaş gerçeğe dönüşüyor. Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi de bu açıdan 2012’den bu yana insanlara hem düşünmek, hem de hayal etmek fırsatı sunuyor.
Özgen Berkol Doğan
Boğaziçi Üniversitesi ve CERN’de çalışmalar yürütmüş, 2007 yılında hayata gözlerini yummuş fizikçi Özgen Berkol Doğan’ın anısını yaşatmak için kurulan kütüphane, 15.000’in üzerinde kitap ve süreli yayını bünyesinde bulunduruyor. Kütüphanede genel olarak bilimkurgu, fantastik ve korku türünde kitaplar bulunsa da başka türlerde kurmaca ve akademik kitaplar da mevcut. İlk olarak 2012 yılında Moda Caddesinde açılan kütüphane, 2017 yılında güncel binasına taşındı.
Kütüphanede düzenli olarak etkinlikler de yapılıyor. Özgen Berkol Doğan’ın annesi Ferhan Doğan, etkinliklerin temelinde Berkol Doğan’ın hobilerinin yattığını ve bilimkurgu kütüphanesi fikrinin de buradan geldiğini söyledi. Kütüphanede kitap tanıtım günleri, film gösterimleri, söyleşiler ve sohbetler düzenlendiğini anlatan Ferhan Doğan, kütüphanenin güncel binasının bir önceki sahibinin de, 2016 yılında hayatını kaybeden Almanya Arkeoloji Enstitüsü’nün 2. Başkanı mimar ve arkeolog Martin Bachmann olduğunu, bunun da kütüphaneye tarihi bir yön verdiğini söyledi. Doğan’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de İstanbul ve Bergama’da kültürel mirası korumak adına çeşitli çalışmalar yürüten Bachmann, evi satın aldıktan sonra restore ettirmiş. Bachmann, ailesiyle birlikte çok kısa süre yaşadığı bu evde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiş ve eşi de bu evi satarak Almanya’ya dönmüş. Bachmann’ın eşi, buranın bir kütüphane olacağını öğrenince de, önemli oranda bir indirimin yanında Almancanın en kapsamlı sözlüğü olan 29 ciltlik “Brockhaus Ansiklopedik Sözlüğünü” kütüphaneye bağışlamış.
Doğan, yakın zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle imzalanan protokol sonucu İBB’ye bağlanan kütüphanenin, bağımsız yönetim yapısının da korumaya devam ettiğini vurguladı.
Kütüphane, pazartesi hariç haftanın her günü 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaretçilerinin kullanımına açık.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.