DOLAR 32,3678 0.15%
EURO 34,9806 -0.31%
ALTIN 2.324,160,22
Ankara
16°

PARÇALI BULUTLU

Türkiye’de yaşayan yabancılara göre Türkiye medyası koronavirüs döneminde sınavı geçti mi?
  • 9.Köy
  • Gazetecilik
  • Türkiye’de yaşayan yabancılara göre Türkiye medyası koronavirüs döneminde sınavı geçti mi?

Türkiye’de yaşayan yabancılara göre Türkiye medyası koronavirüs döneminde sınavı geçti mi?

Türkiye’de 1 milyon 531 bin 180 yabancı uyruklu insan yaşıyor. Koronavirüs döneminden en çok etkilenen gruplardan biri de onlar. Bir kısmı dilini bilmediği bir ülkede hayatta kalmaya çalışırken bir kısmı ise memleketteki ailesini özlüyor. Onların hayatları farklı ama hayalleri ve endişeleri aynı. 24 Saat Gazetesi olarak Türkiye’de ikamet eden yabancı vatandaşlarla konuştuk ve bu dönemde Türk medyası ile etkileşimlerini sorduk.

ABONE OL
6 Haziran 2020 00:00
Türkiye’de yaşayan yabancılara göre Türkiye medyası koronavirüs döneminde sınavı geçti mi?
8

BEĞENDİM

ABONE OL

“GÜNDELİK HABERLERİMİ TRT ESPAÑOL ARACILIĞIYLA ALIYORUM”

Esnith Juliet Atehortua Mesa, İstinye Üniversitesi’nde Yabancı Diller bölümünde görev yapan Kolombiyalı bir eğitmen. İki aydır Faslı arkadaşı ile evde karantinada kaldığını belirten Esnith, daha önce haberleri sıklıkla takip etmesine rağmen koronavirüs döneminde takibi azalttığını ve pozitif kalmaya çalıştığını söyledi.

Türkçe bilmediği için facebook’ta Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’na (TRT) ait İspanyolca yayın yapan TRT Español hesabını takip ettiğini dile getiren Esnith, İstanbul’da yaşayan diğer yabancıların attığı postlardan nerede karantina olduğu, ne kadar zaman süreceği, marketlerin ne zaman açılacağı ve kapanacağı gibi bilgileri bu kanalla edindiğini belirtti.

Türk uzmanları dinlemek yerine ülkesindeki uzmanları dinlemeyi tercih ettiğini belirten Esnith, birçok şeyin halka söylenmediğini, vaka sayılarının, koronavirüsün gerçek nedenlerinin ve kaynaklarının saklandığını düşündüğünü vurguladı.

“HABERLER, YANLIŞ BİLGİLERİ YAYMA EĞİLİMİNDE”

Begimai Temiralieva 2 yıldır Türkiye’de yaşayan bir üniversite öğrencisi. Şu anda arkadaşlarıyla beraber yurtta kalıyor. Bengiami Türkçesinin gündelik yaşam için yeterli ancak haber takip etmek için yeterli olmadığını ifade etti.
Koronavirüsten sonra son dakika haberlerini takip etmeye başladığını belirten Begimai, Türkiye hakkındaki haberleri kendi dilinde yayın yapan haber sitelerinden aldığını söyledi. Koronavirüsü yabancıların yaydığı yönündeki haberi ise “Ne yazık ki, haberler yanlış bilgileri yayma eğilimindedir. Yanlış bilgilendirmeyi önlemenin bir yolu, yetkililerin şeffaf olması ve gerçeklerle çalışmasıdır” diyerek yorumladı.

“TELEVİZYON KANALLARI SPEKÜLASYON VE TARTIŞMA DOLU”

Charu Tirali Giresun’da yaşayan Hintli bir grafik tasarımcı. Evlilik nedeniyle Türkiye’ye gelen Charu, sosyal medyayı çok aktif kullanan bir sanatçı. Charu, Türkiye’de yaşanan olayları A Haber ve CNN Türk’ten takip ettiğini belirterek, vaka sayısı ve bölgesindeki son duruma ilişkin bilgileri “Hayat Eve Sığar” uygulaması üzerinden alıyor. Uluslararası haberler için BBC News, ülkesindeki gelişmeler için ise Indıan Times kullanıyor. Türk medyasında ülkesi hakkında yeterince haber bulamadığını aktaran Charu, Türk medyasında çok fazla koronavirüs haberi, spekülasyon, tartışma olduğunu ve artık bu haberleri dinlemekten dolayı sıkıldığını söyledi.

Basından koronavirüsü önleme hakkında yanlış bir bilgi duymadığını aktaran Charu, whatsapp gruplarından gelen koronavirüsün sarımsak tüketerek, yeşil çay içerek önlenebileceği, virüsün ısı ile kaybolduğu bu nedenle saç kurutma makinesinin yüksek ayarda uzun süre kullanılması gerektiği gibi yanlış bilgi içeren mesajlardan yakındı.

SOSYAL MEDYADAKİ BİRÇOK BİLGİ GERÇEKLE ÖRTÜŞMÜYOR

Anna ise Türkiye’de gazetecilik yapan bir yabancı. Mesleği gereği haber alma yönünden şanslı olan Anna haber tüketimi için çeşitli sosyal medya mecralarını takip ettiğini belirtti. Türkiye’de yaşayan diğer yabancılar için hükümetin aldığı kararları aktif bir şekilde sosyal medyadan paylaştığını ifade eden Anna, sosyal medya üzerinden yapılan birçok yayının ise gerçekle örtüşmediğine dikkat çekti. Anna son olarak “Bu süreçte insanlar yabancılara karşı kötü bir tutum sergiliyor. Türkiye’de insanlar farklı, öyle değil ve buraya taşınarak doğru seçim yaptığımı şimdi daha iyi anlıyorum” dedi.

HABER : MELİSSA FEZA KATLAR – ARAŞTIRMA YAZISI

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.