DOLAR 34,0446 0.19%
EURO 37,6678 -0.02%
ALTIN 2.728,050,00
Ankara
20°

AÇIK

Türkiye Futbol Federasyonu, kadın futbolcuları unuttu: “Erkekler oynayabiliyorsa biz de oynayabiliriz”
  • 9.Köy
  • Spor
  • Türkiye Futbol Federasyonu, kadın futbolcuları unuttu: “Erkekler oynayabiliyorsa biz de oynayabiliriz”

Türkiye Futbol Federasyonu, kadın futbolcuları unuttu: “Erkekler oynayabiliyorsa biz de oynayabiliriz”

Mart ayında Kovid-19 sebebiyle profesyonel erkek futbol ligleriyle birlikte durdurulan ancak bu duraklamadan 3 ay sonra erkek ligleri başlatılmasına rağmen başlatılmayan kadın futbol liglerinin geleceği hala belirsizliğini koruyor. Türkiye kadın futbol liglerinin, erkek futbol liglerinde yeni sezon çoktan başlamasına ve tüm dünyada kadın futbol ligleri oynatılmasına rağmen akıbetinin ne olacağı bilinmezken, konuştuğumuz isimler federasyonu “cinsiyetçilikle” suçladı.

ABONE OL
13 Şubat 2023 10:41
Türkiye Futbol Federasyonu, kadın futbolcuları unuttu: “Erkekler oynayabiliyorsa biz de oynayabiliriz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Kovid-19 nedeniyle mart ayında ülkedeki tüm futbol liglerini durdurdu. 1.5 aylık bir aranın ardından TFF, 6 Mayıs’ta bir açıklama yaparak haziran ayının 2. haftası itibarıyla 2019-2020 sezonunun sadece profesyonel erkek futbol ligleri özelinde kaldığı yerden devam edeceğini duyurdu ve ilgili açıklamada kadın futbol liglerinin akıbeti hakkında herhangi bir bilgilendirmede bulunmadı.

O sırada erkek futbol ligleri kaldığı yerden devam etti ancak takip eden günlerde de, 1.5 ay boyunca TFF’den kadın futbol liglerinin geleceğine ilişkin tek bir açıklama dahi yapılmadı. Oluşan kamuoyu baskısı neticesinde TFF, 17 Haziran’da kulüplere bir bildiri göndererek Kovid-19’un futbolcu sağlığında tehdit oluşturabileceği gerekçesiyle kadın futbol liglerinde 2019-2020 sezonuna devam edilmeyeceğini açıkladı. Bir ay sonra, 13 Temmuz’da ise kadın futbol liglerinde 2019-2020 sezonunun tescil edildiği açıklandı.

Ancak TFF’nin kadın futboluna olan ilgisizliği, bununla da sınırlı kalmadı.

Bu kez de 2020-2021 sezonu hakkında bir belirsizlik oluştu. 2019-2020 sezonunun tescil edilmesinin ardından kulüpler, yaz mevsimi başında 2020-2021 sezonuna hazırlanmaya başladı. Federasyon tarafından yayımlanan sezon statüsü ve açıklanan fikstür sonrası her yıl ekim ayında başlayan kadın futbol ligleri, federasyonun yeni sezona ilişkin hiçbir açıklama yapmaması sebebiyle bir belirsizliğin içinde kayboldu.

Kulüpler ve futbolcular haziran ayı itibarıyla çalışmalarını sürdürürken bir yandan da federasyonun 2020-2021 sezonu ilanını bekledi ancak federasyon o ilk adımı, kadın futbol ligleri hakkındaki son açıklamasından tam 99 gün sonra attı.

Profesyonel erkek futbol liglerini 11 Eylül itibarıyla oynatan federasyon, 1 Ekim’de bir açıklama yaptı ve “Kovid-19 kapsamında yeterli sağlık tedbirleri alınamayacağı ve ciddi riskler oluşabileceği”ni gerekçe göstererek aralarında kadın futbol liglerinin de bulunduğu amatör liglerde 2019-2020 sezonuna ilişkin kararın aralık ayı sonunda verileceğini belirtti.

Bu sırada ABD, Almanya, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerde kadın futbol ligleri eylül ayı itibarıyla erkek ligleriyle eş zamanlı olarak başlarken, TFF de erkek ligleri ve Ziraat Kupası maçlarında locaların %50 kapasiteyle taraftarlara açılmasına karar verdi.

Yaşar Kalender: “Ne yaparsak yapalım, federasyondan bir cevap alamıyoruz”

Kadın futbol liglerinin federasyon tarafından görmezden gelinmesi hakkında konuştuğumuz Kadın Futbol Kulüpler Birliği Başkanı Yaşar Kalender, tüm çabalarına rağmen federasyondan bilgi alamadıklarını söyledi. Kalender, şöyle devam etti:

“Biz kadın futbol liglerinde yeni sezonun başlaması konusunda temmuzdan beri federasyonla 4-5 görüşme yaptık, ilk başta bize sıcak bakıyorlardı ama sonrasında planladığımız toplantılar çeşitli sebeplerle gerçekleşmedi. En son ekim ayında bir toplantı yaptık ve 11 Kasım’da yeniden bir değerlendirme yapmak üzere sözleştik fakat ekimdeki toplantıdan sonra bir iletişim kuramadık onlarla.

“Kadın futbolunun içinde yer alan futbolcu, antrenör, yöneticiler ve başkanlar olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ama ortada ne yaparsak yapalım cevap alamadığımız bir federasyon var. Bu sebeple biz bile kadın futbol liglerinin geleceğine ilişkin bir bilgiye ulaşamıyoruz.”

“Bu insanlar kadın olduğu için mi bu muameleyi görüyor?”

Kalender, kadın futbolcuların erkeklerle tek farklarının cinsiyetleri olduğunu söyleyerek federasyon tarafından kadın liglerine uygulanan çifte standardın bundan kaynaklandığından şüphelendiğini söyledi. Kalender, şu ifadeleri kullandı:

“Kadın futbolunun en büyük problemi, federasyon tarafından amatör lig olarak görülmesi. Yani Gelişim Ligleri statülerine bağlıyız biz. Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden, Avrupa Şampiyonasında mücadele eden milli takımlara futbolcu gönderen takımların olduğu ligler nasıl amatör olarak ele alınır? Profesyonel statüde yer alan erkek ligleri olan Süper Lig ile 2. ve 3. Liglerden tek farkımız, futbolcuların kadın olması. Onlar da Şampiyonlar Ligine gidiyor, biz de; onlar da milli takımlara oyuncu gönderiyor biz de. Dediğim gibi arada sadece bir cinsiyet farkı var. Bu insanlar kadın olduğu için mi bu muameleyi görüyor yani? Bu mesaj mı verilmek isteniyor? Yeri geldiği zaman insanlar ‘kadınlarımıza şunu yapalım, böyle haklarını tahsis edelim, herkes eşit olmalı’ gibi sözler sarf etmekten geri kalmıyorlar. BeIN SPORTS spikeri Melih Şendil, kadınlar ve kadın sporcular hakkında son derece cinsiyetçi ve kırıcı sözler sarf etti, ertesi sabah herkes ayağa kalktı, en büyük eşitlik bayraktarı oldu. Ama baktığınız zaman 7 aydır hakkında bir gelişme olmayan, onun da dışında yıllardır bu ülkede üvey evlat muamalesi gören kadınlar ve kadın futbolu hakkında kimsenin ağzından bir kelime çıkmıyor. Kovid-19 sebebiyle ciddi risk oluşabilir’ diyerek kadın liglerini ertelediler. Virüs sadece kadınlara mı bulaşıyor? Bir an önce bu liglerin akıbetinin ne olacağına dair bir cevap bekliyoruz artık. Aksi halde bizim de atacağımız sert adımlar olarak.”

Aslı Canan Sabırlı: “Kadınlar olarak cinsiyetçilik karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz”

Konuştuğumuz bir diğer isim ise ertelendiği hafta Kadınlar 1. Lig’de lider konumda bulunması sebebiyle 2019-2020 sezonunu şampiyonu olarak tescil edilen ALG Spor’un teknik diretörü Aslı Canan Sabırlı.

Sabırlı, kadın futbolunun evvelden beri ikinci plana atıldığını söyleyerek kadın futbol liglerinin oynatılmamasını haksızlık olduğunu söyledi.

“Burada ciddi bir adaletsizlik var” diyen Sabırlı, “Burada çok ciddi bir mağduriyet ve haksızlık söz konusu. Kadın basketbol ve voleybolu devam ediyor –ki bildiğiniz gibi kapalı alanlar virüsün yayılması açısından daha tehlikeli aslında- ama baktığınız zaman ‘Kovid-19 gerekçesiyle ciddi riskler oluşabilir’ diyerek kadın futbol ligleri oynatılmıyor” diye konuştu.

Futbol oynayarak hayatını kazanan kadınların büyük bir mağduriyet içinde olduğunu söyleyen Sabırlı, şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizdeki kadın futbolcuların çok büyük bir çoğunluğu kulüpleriyle maç başı ve prim üzerinden sözleşme imzalıyor. Oynadıkça para kazanıyorlar ve buradan kazandıkları parayla hem kendi hayatlarıını idame ettiriyor hem de ailelerine bakıyorlar. Bu futbolcuların tek gelir kapısı burası ve mart ayından beri ligleri oynatılmadığı için bu insanlar ödeme de alamıyor. Buradaki mağduriyetin boyutu tahmin edilenden çok daha büyük. Bir an önce bir bu belirsizliğin ortadan kalkması gerekiyor.En büyük sorun, Şampiyonlar Ligine takım gönderen bir ligin, amatör statüde görülüp Gelişim Ligleri kapsamında ele alınması aslında. Bizim hala profesyonel bir lig olarak görülmememiz bile kadın futboluna verilen değeri ortaya koyuyor. Biz kadınlar olarak evvelden beri, maruz kaldığımız cinsiyetçiliğe karşı bir var oluş mücadelesi verdik ve bu dünyada var olduğumuz sürece bu mücadeleyi vermeye de devam edeceğiz. Biz bu mücadeleyi şu an da TFF’ye karşı veriyoruz. Bu savaş ne zaman biterse biz kadınlar olarak hak ettiğimiz yerde olacağımızı düşünüyoruz. Sadece futbol oynayan kadınlar için söylemiyorum, ülkedeki tüm kadınların ortak mücadelesi bu.”

Monica Raluca Simes: “Ben Romanyalıyım, orası küçük bir ülke olmasına rağmen ligler orada bile başladı”

Türkiye futbolunun en köklü kulüplerinden Altay’ın bu yaz kurduğu kadın futbol takımının teknik direktörlüğüne getiren Monica Raluca Simes de bu belirsizlik ve ayrımcılıktan yakındı.

Konak Belediyespor’da 6 yıl forma giyip 5 şampiyonluk yaşadıktan sonra sakatlığı nedeniyle 2 yıl önce futbolu bırakan Simes, Türkiye’de kadın futboluna önem verilmediğini söyledi.

Rumen çalıştırıcı, şöyle devam etti:

“Kadın futbol takımları ile erkek futbol takımları sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde, farklı muameleler görüyor. En fazla önem kadınlara değil her zaman erkeklere veriliyor ama bu cinsiyet ayrımcılığı maalesef Türkiye’de daha fazla yaşanıyor. Kadın futbol ligleri şu anda dünyanın her yerinde oynatılıyor. Sadece Türkiye’de ligler ertelenmiş durumda. Düşünün ben Romanyalıyım ve oradan geliyorum, orası küçük bir ülke ama ligler şu anda orada bile oynatılıyor. İki haftada bir test yaptırma şartı koşarak ligleri oynatıyorlar. Aynı şekilde küçük olan ve Türkiye’ye komşu olan Gürcistan da ligler bu şekilde devam ediyor. Türkiye’de kadın futboluna önem vermedikleri için maalesef biz hala liglerin ne olacağını bilmiyoruz, inşallah ligleri oynatırlar çünkü bu bizim hakkımız. Evet, her yerde korona var, çok kötü ve zor da bir süreç ama neredeyse tüm ülkeler oynatıyorsa biz neden oynatmayalım? İnşallah bizim yüzümüze de bakarlar da ligler en kısa sürede başlar.”

“Kızlar aylardır emek veriyor, çalışıyor”

“Federasyon tarafından aralık ayında bir bilgilendirme yapılacağı söylendi ama ay bitmesine rağmen henüz bir açıklama yok. Şimdi bir de kış geldi, kışın hem yeni bir dalga tehlikesi var hem de futbolcular haklı olarak hastalanmaktan korkuyor. Kış geldiği gerekçesiyle ligleri ilkbahara kadar başlatmayacaklarından eminim ama ne zaman başlayacağını bize artık söylesinler, biz bunu bekliyoruz.

“Kızlar aylardır emek veriyor, çalışıyor. Sadece kulüpler için değil, milli takım için de bu liglerin oynatılması gerekiyor. Türkiye milli takımının Avrupa Şampiyonası eleme maçları var. Futbolcuların milli takıma maç yapmadan gitmeleri hocalar için de çok zor oluyor o yüzden bir an önce liglerin başlaması lazım.”

Canan Aldırmaz: “Bu durum, federasyon nezdinde yok sayıldığımızın bir göstergesi”

Altay Kadın Futbol Takımı’nın tecrübeli kalecisi Canan Aldırmaz da kadın futbolcular olarak ayrımcılığa uğradıklarını ve kendilerini değersiz hissettiklerini söyledi. “Erkekler oynayabiliyorsa biz de oynayabiliriz” diyen Aldırmaz, şöyle devam etti:

“Mart ayında ligler durdurulduktan sonra federasyondan kadın futbolu hakkında ilk 90 günü aşkın bir süre boyunca hiç haber çıkmadı. Çıkan haberler de hep kadın futbolunu göz ardı eden haberlerdi çünkü yaptıkları açıklamada kadın liglerini hiç belirtmiyorlardı. Liglerin akıbetine ilişkin bir bildiri yayımladılar ama onda da sadece Gelişim Ligleri’nden bahsediliyordu. Ardından oluşan tepkiler üzerine kulüplere kadın liglerini de dahil ettikleri bir düzeltme yazısı yolladılar. Burada olan şey tamamen bir ayrımcılıktır. Virüs erkeklere bulaşmayıp sadece kadınlara mı bulaşıyor yani? Bu virüs bir cinsiyet seçmiyor, hepimize bulaşabilir. Erkekler oynayabiliyorsa biz de oynayabiliriz. Federasyon, bu yaptığıyla spordaki cinsiyet eşitsizliğini bize resmen kanıtladı. Kadın Futbol Kulüpler Birliği de federasyonla yaptığı görüşmelerde çok normal bir şekilde ılımlı bir politika izleyerek liglerin bir an önce başlatılması için uğraşıyor ama ne yazık ki ülkemizde biraz diş göstermeden bir kazanım elde edemeyeceğimizi de biliyoruz.”

“Hiç umursanmıyoruz, ‘değersiz’ hissediyoruz”

“Bu durum bizim yok sayıldığımızın bir göstergesi. Biz belli ki federasyon için yok hükmündeyiz. Bir değersizlik hissi hakim şu an bizde. Hiç umursanmıyoruz, bize herhangi bir destek yok, bu konuda yalnız olduğumuzu hissediyoruz ve bu da bizi bir yandan daha çok mücadele etmeye iterken bir yandan da bir çok kulüp ve sporcunun uzaklaşmasına sebep oluyor.

“Aralık ayında liglerin yeniden başlayabileceği söylenince yazdan beri antrenmanlarımızı sürdürüyoruz, onun dışında anlaşılan oyuncular da var ancak ligler henüz başlamadığı için onlar da açıklanamıyor ve adeta Araf’ta kalmış gibiler. Ortada maddi manevi büyük emekler var. Yıl bitmesine rağmen hala bir açıklama bile yapılmayınca da biz de takım olarak 2 hafta önce antrenmanlarımıza ara vermek zorunda kaldık.  Henüz bir açıklama yapmadıkları için de ne zaman yeninden başlayacağımız belli değil. Onun dışında, kadın futbolcular olarak bir öz eleştiri vermemiz gerektiğini de düşünüyorum. Birlik olarak bu süreçte en azından sosyal medya üzerinden bir kampanyayla sesimizi duyurabilirdik.”

HABER : ALİ SAFA KORKUT

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.