Dünya bir oyun çılgınlığına tutulmuş durumda. TV konsolları, oyun bilgisayarları ve sadece oyun oynamayı kolaylaştıran özel donanımlı cep telefonları son yılların en gözde teknolojik ürünleri oldu. Sadece onlar da değil. Oyun kulaklıkları, monitörler, oyun DVD’leri, sanal oyun para kartları ve diğerleri. 1980’lerin Atari ve Commodore64 salgınından sonra 1990’larda tetris ve Playstation ile devam eden oyun bağımlılığı, Covid-19’un etkisiyle tavan yaptı.
“Evde kal ve çalışmanı evinde sürdür” uygulamasının başladığı dönemde çalışanlar, işlerinden arta kalan zamanı değerlendirmek isterken neredeyse ailelerde büyük küçük herkes, kendini sanal oyunlara kaptırdı. Hem konsol, hem de oyun bilgisayarı satışında patlama yaşandı. Sony’in yeni ürünü Playstation 5 piyasada bulunamazken, birçok oyun bilgisayarı üreticisi de henüz üretim hattından çıkmayan ürünlerin pazarda ürün bekleyen kullanıcılara sattı. Öte yandan oyun için harcanan para da her geçen gün artış gösterdi. Yapılan araştırmalara göre, evde ve mobil oyun oynama alışkanlığı Covid-19 günlerinde yüzde 75’leri geçen bir şekilde arttı. 2020’de Türkiye’deki 18 yaş üzeri nüfusun yüzde 78’i mobil ve konsol ile bilgisayardan oyun oynadı. Araştırmalara göre, 2019’a göre Türkiye’deki oyun oynama oranı geçen yıl 4 kat yükseldi. Türkiye’deki oyun pazarının salgındaki durumunu ilgililerle konuştuk.
Türkiye, Orta Doğu-Afrika pazarında lider
Oyun sektörü hakkında araştırmalar yapan IFAS Türk Eğitim Ar-Ge ve Destek Danışmanlığı A.Ş Kurucusu Mesut Şenel, geçen yıl özellikle mobil oyun sektöründe ciddi artışlar yaşandığına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Mobil oyunlara gösterilen ilgi, oyun pazarının büyümesini ivmelendiriyor. Yatırım danışmanlığı hizmeti veren ARK Ltd. tarafından hazırlanan rapora göre, 2020’de 175 milyar olan küresel oyun pazarı, 2025’e kadar yaklaşık 365 milyar dolara yükselecek. 2020 itibarıyla 2,7 milyar olarak belirlenen mobil oyuncu sayısının ise 2023 yılında 3 milyarı geçmesi bekleniyor. Sektörün ekonomik büyüklüğü bölgesel bazda değerlendirildiğinde Türkiye’nin Orta Doğu-Afrika pazarında lider konumda yer aldığını görüyoruz.”
Oyun kartlarına ilgi yoğun
Türkiye’deki dijital oyunlar için özellikle dijital hediye kartları kullanılıyor. Ocak ve şubat aylarında en çok satın alınan hediye kartı Google Play olurken, Oyunfor Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu bu artışa ilişkin şunları söyledi:
“Google Play hediye kartı satışına başladık. Tüketicilere 25 TL, 50 TL ve 100 TL tutarındaki hazır kartların yanı sıra ihtiyaca göre 25 TL ile 250 TL arasında değişen tutarlarda alım yapabilme şansı tanıdık. Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla beraber günden güne büyüyen mobil oyun sektörü, oyuncuları hızla kendi tarafına çekmeye devam ediyor. Bu büyümenin 2021’in geri kalan aylarında da devam edeceğini öngörüyoruz.”
Dijital korsanlık artıyor
Oyunların dijital alana taşınması, yapılan harcamaların on-line alana kaymasıyla birlikte siber güvenlik de ön plana çıktı. Covid-19 günlerinde milyarlarca TL oyunlara harcanırken pek çok oyuncunun hesabı çalındı ya da başkasına satıldı. Dünyanın en önde gelen siber güvenlik şirketlerinden Kaspersky’in Tüketici Ürünleri Pazarlama Müdürü Marina Titova, konuyla ilgili şu uyarılarda bulundu:
“Oyun oynarken, zorbalıklardan, hilelerden ve bilgisayar korsanlarından nasıl kaçınabileceğinizi veya bunlarla nasıl başa çıkabileceğinizi baştan düşünmek önemli. Bu tür sitelerde hareket ederken, sitenin güvenliği konusunda emin olun. Uygun bulmadığınız sitelerden alışveriş yapmayın ve kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.”
HABER : ERDİNÇ AKKOYUN / İSTANBUL – ARAŞTIRMA YAZISI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.