Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerin ardından tüm ülkede “deprem seferberliği” yaşanıyor. Tunceli de bu seferberliğe katılarak, olası bir deprem sonrasında vatandaşların barınma ihtiyacının karşılanması için 12 ayrı konteyner kent kurma çalışmasına başladı.
Prof. Dr. Naci Görür’ün de uyarılarda bulunduğu, Tunceli’den geçen kuzey Anadolu Fay zonu ile Bingöl Yedisu Fay zonundaki sıkışmışlık nedeniyle AFAD, Tunceli merkez ve ilçelerinde toplamda bin 122 konteynerin bulunacağı 12 konteyner kentin inşasına resmen başladı. Konteyner kentler şu şekilde planlandı:
Alibaba Mahallesi’nde 35 adet, Atatürk Mahallesi’nde 75 adet, Pülümür Meydanı 150, Pülümür Özel İdare’de 40 adet, Ovacık Pulur’da 82 adet, Hozat Diyap Ağa’da 60 adet, Pertek ilçesinde 40 adet, Mazgirt Yeni Mahalle’de 121 adet, Çemişgezek Çukur Mahallesi’nde 110 adet ve Nazımiye Aşağı Mahalle’de 60 adet konteyner. Konteynerlerin planlanan bölgelere dağıtımı devam ediyor, kısa süre içerisinde bitirilmesi bekleniyor.
Tunceli İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cem Erdoğan, depreme hazırlık çalışmaları çerçevesinde öncelikle “risk azaltma planları” oluşturulduğunu belirterek, “Bu kapsamda, ilimizin analizini çıkartarak 2000 öncesi ve 2009 öncesi yapı stoklarını belirledik. Ayrıca, deprem anında karayolları, köprüler ve risk tespiti için deprem dairesi gibi altyapıları detaylı bir şekilde inceledik. Kamu kurumlarına yazı yazarak binaların depreme dayanıklı testlerini yapmalarını sağladık. Bazı binalar boşaltılarak yıkıma, bazıları ise güçlendirmeye yönlendirildi ” dedi.
Erdoğan, Tunceli’de şimdiden olası afetlere karşı AFAD’ın müdahale ekiplerini hazırladığını, bu ekiplerin eğitimlerinin de devam ettiğini söyledi.
“İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın 07.04.2023 tarih ve 534460 sayılı Oluru ile Kahramanmaraş’ta 06.02.2023 tarihinde meydana gelen deprem afeti nedeni ile Tunceli kentinin tüm ilçelerine bağlı tüm belde, mahalle ve köylerde “Genel Hayata Etkili” afet bölgesi sayılmıştır. Bugün itibarıyla bin 400 komando ve 200 polis özel harekât personelimize, acil durumlarda müdahale etmek üzere arama kurtarma eğitimleri başladı. Bu eğitimler yaklaşık 2 ay sürecek ve devam edeceğiz. AFAD, bölgemizdeki kamu kurulları bünyesinde de ekipler oluşturuyor. Eğitimleri devam ediyor. AFAD müdahale ekibimiz var ve afet anında kimin hangi işi, hangi kurumun hangi işi yapacağını planlıyoruz. Her 2 yılda bir çalışan 23 hizmet çalışma grubumuz var. Mudak ekibimizi 126 kişiye ulaştık ve çeşitli eğitimlerle donattık. Ayrıca, üniversitemizde afet acil durum yönetimi öğrencilerine sürekli eğitimler veriyoruz. Afet farkındalık eğitimleri düzenleyerek halkımızı bilinçlendirdik.”
Tunceli Belediyesi ile de ortak çalışma yürüttüklerini, bu çerçevede “kırmızı eylem planları” oluşturulduğunu anlatan Erdoğan, “AFAD koordinasyon birimi olarak tüm kurumları bir araya getiriyor, riskleri belirliyor ve çözüm planları oluşturuyoruz. Karayolları planı dâhilinde alternatif yollar belirledik ve köprülerin depreme dayanıklılığını test ettik. Tunceli genelinde konteyner kentlerin planlaması ve inşası devam ediyor. AFAD ekipleri ve diğer kuruluşlarla koordineli bir şekilde afet anında müdahale eğitimleri sürdürülmekte ve sürekli olarak güncellenmektedir” diye konuştu.
AFAD’ın yaptığı depreme hazırlık çalışmaları, Tunceli’de vatandaşları tatmin etmekten uzak durumda. 9. Köy’e konuşan Cengiz Ağın, “yeterli tedbir alındığını düşünmediğini” söyledi.
Kentte halen yıkılması gereken pek çok eski yapı olduğunu, bunların güven vermediğini kaydeden Ağın, “İnsanlar tedirgin. Yakın zamanda, 6 Şubat’ta bir afet yaşandı. Bunları kendi gözlerimizle gördük. İnsanlar ailerini, yakınlarını, sevdiklerini kaybetti. Yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldılar. Maraş’ta yaşanmış olan deprem buradaki insanlara büyük ölçüde tedirgin etti ” dedi.
Ağın, AFAD’ın belirlemiş olduğu bazı toplanma alanları bulunduğunu ancak bunlar hakkında halka yeterli bilgi verilmediğinden de yakınarak, “Yani bölgeler var ama orada tabeladan başka hiçbir şey yok. Herhangi bir altyapısı yok. Bu konteyneri yeterli olduğunu da düşünmüyorum. Şu an bir miktar konteyner dışında herhangi bir çalışma da görmüyorum” diye konuştu.
Munzur Üniversitesi’nde okuyan Cahit Kılıç ise 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından Tunceli’nin de fay hattında olması nedeniyle pek çok deprem senaryosu üretildiğini hatırlattı:
“Özellikle Kuzey Anadolu Fay hattındaki sıkışmışlıklardan dolayı büyük bir deprem tehdidi olduğundan, burada alınan önlemler bana kendimi güvende hissettirmiyor. Şu an sadece deprem sonrası önlemler alınıyor. Ben de bir insan olarak endişeliyim. Deprem bilimcilerin bahsettiği büyüklükteki bir depremde ekonomik koşullarımdan dolayı kaldığım evin yıkılacağını ve enkaz altında kalırsam cesedimi dahi bulamayacaklarını düşünüyorum. Ben yetkililere şunu söylemek istiyorum; sadece deprem sonrası için değil deprem öncesi için de önlemler alarak kaybı en aza düşürebilirler.”
Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı programlarda deprem ülkesi Türkiye’de en çok tehlikede olan kentlerden birinin de Tunceli olduğunu sürekli ifade ediyor. Görür, yaptığı açıklamalarda Tunceli konusunda şu uyarılarda bulunmuştu:
“Tunceli tehdit altında. Bugün Tunceli’den kimse bahsetmiyor ama tehdit altında. Erzincan-Karlıova arasında Yedisu fayı var. Bu fay en son 1790’larda deprem üretmiş. 250 senede bir deprem üretme potansiyeli var. Özellikle Pülümür’ün olduğu yer. Erzincan-Karlıova arasını bekliyoruz. Bu fay deprem üretirse 7.4’e kadar çıkabilir. Tunceli’ye uzak değil. Üstelik Tunceli batıdan da aktif bir fayla çevrili. Ovacık fayı, yavaş hareket ederek deprem üretiyor. Tunceli’nin hemen güneyinde Nazimiye fayı var. 4 taraftan fay ile çevrili. Yedisu fayı özellikle endişe verici konumda. Eli kulağında, şakası yok. Zaman olarak kesin konuşamıyoruz. Tekerrür periyodunu bilemiyoruz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.