DOLAR 34,7605 0.07%
EURO 36,5064 -0.11%
ALTIN 2.946,54-0,13
Ankara

KAPALI

Tüketici derneğinden bitkisel üretim uyarısı
  • 9.Köy
  • Ekonomi
  • Tüketici derneğinden bitkisel üretim uyarısı

Tüketici derneğinden bitkisel üretim uyarısı

Tüketici Hakları Derneği (THD), Türkiye’de üretimi azalan, bu nedenle ithal edilmek zorunda kalınan bitkisel ürünlere dikkat çekti. Derneğin derlediği verilere göre, son 20 yılda 35 temel bitkisel ürünün Türkiye'de üretimi düştü, yerine bu ürünlerin ithal edilmesi yöntemi belirlendi. Türkiye'nin bundan dolayı kaybı 4.76 milyar dolara ulaştı.

ABONE OL
10 Mayıs 2023 13:54
Tüketici derneğinden bitkisel üretim uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Sinem Kaplan
Tüketici Hakları Derneği (THD), Türkiye’deki temel bitkisel ürünlerin üretiminin azalmasına dikkat çekmek için Ankara’da bir basın açıklaması yaparak, bitkisel üretimde yabancılaşma ve tekelleşmenin önlenmesi için çözüm önerilerini duyurdu.
THD  Merkez Yönetim Kurulu adına konuşan Turhan Çakar, yapmış oldukları araştırmada toplam 35 çeşit temel bitkisel üründe son 20 yılda  kişi başına üretim miktarının düştüğünü belirlediklerini söyledi. Türkiye’de üretilmeyen bitkisel ürünlerin yurtdışından ithal edilmeye başlandığına da dikkat çeken Çakar, ülkenin bu ithalata son 20 yılda 4.76 milyar dolar ödeme yaptığını vurguladı.
Tüketicilerin işlenmemiş-işlenmiş ürünlere ve gıda maddelerine erişebilmesi ve yeterince tüketebilmesinin önemini atıf yapan Çakar, “Devletin söz konusu ürünlerin üretimine, dağıtımına ve fiyatlarına halkın yararı doğrultusunda müdahale etmesi ve gerekli düzenlemeleri yapması gerekmektedir” dedi.
Bitkisel ürün üretiminin düşmesi ve ithalatın artmasına ilişkin en önemli nedenin özelliştirmeler olduğunu söyleyen Çakar, “Türkiye Zirai Donatım Kurumu’nun(TZDK) özelleştirilmesi ve tasfiye edilmesi, Tarım Kredi Kooperatiflerinin özerkleştirilmesi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin(TMO) işlevinden uzaklaştırılması bitkisel üretimin azalmasının belirleyici nedenlerdendir” diye konuştu.

“Bitkisel üretimde yabancılaşmaya dikkat”

Bitkisel üretimde tekelleşme ve yabancılaşmaya da değinen Çakar, basın açıklamasında şu uyarılarda bulundu;
“Bitkisel üretimde tekelleşme ve yabancılaşma önlenmelidir. İşlenmemiş ve işlenmiş bitkisel ürünlerde dışa bağımlılığın önlenmesi ve üretimin arttırılmasına ilişkin gerekli önlemler alınmalıdır. Çiftçilere ve ülkeye zarar veren, yabancı şirketlerim hegemonyasını güçlendiren sözleşmeli tarım uygulamasına son verilmelidir.”
9 Maddelik çözüm önerisi
Çakar, Türkiye’de bitkisel ürütimdeki tekelleşme ve yabancılaşmanın bitirilmesi için Dernek olarak önerilerini de şöyle sıraladı;
  • Bitkisel ürün üretiminin artması için devletçe üretim planlaması yapılmalıdır.
  • Özelleştirilen, özerkleştirilen ve işlevinden uzaklaştırılan kuruluşlar önceki yapılarına dönüştürülmelidir.
  • Mevcut Devlet Üretme Çiftlikleri güçlendirilmeli ve sayıları arttırılmalıdır.
  • Atıl durumdaki tarım arazilerinde Devletçe bitkisel üretim yapılmalıdır.
  • Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bitkisel üretimi arttırmalı ve çeşitlendirmelidir.
  • Özel firmalara kiraya verilen Devlet Üretme Çiftlikleri TİGEM tarafından faaliyete geçirilmelidir.
  • Devlet tarafından üretilen ve üretilecek olan işlenmemiş ve işlenmiş bitkisel ürünlerin ve gıda maddelerinin tüketicilere dağıtımı ve sunumu devlet kurumları tarafından yapılmalıdır.
  • Tüm bu konularda ilgili devlet kuruluşları ile belediyeler iş birliği yapmalıdır.
  • Üretim kooperatifleri ve çiftçiler desteklenmelidir. Tarım arazilerindeki çeşitli yapılaşmalar ve madencilik faaliyetleri yasaklanmalıdır.

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.