DOLAR 35,6639 0.02%
EURO 37,2263 0.14%
ALTIN 3.157,14-0,06
Ankara

KAPALI

TRT sınavı mahkemelik oldu!

TRT sınavı mahkemelik oldu!

TRT'nin kurum içi yükselme sınavındaki "usulsüzlük" iddiaları mahkemeye taşındı. Mülakat sınavı sürerken salondan çıkan jüri heyetinden, mülakatta kurşun kalemle tutanak tutulmasına, yazılıda yanlış sorulardan, jüri heyetinin yapısına kadar pek çok iddia mahkemelik oldu. Haber-Sen'e göre, 2020'de yapılmış sınavın sonuçlarının bir buçuk yıl bekletilerek, şimdi açıklanması da ayrıca şaibeli.

ABONE OL
6 Haziran 2023 15:20
TRT sınavı mahkemelik oldu!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TRT’nin kurum içinde yaptığı “görevde yükselme sınavı” mahkemelik oldu. Haber-Sen, sınav sonucunda 27 yıldır fiilen yapmakta olduğu göreve yükseltilmeyen çalışanlar olduğunu, şaibeli mülakat ile tecrübeli TRT çalışanları yerine, işe yeni girenlerin terfi edildiğini iddia etti.
Haber-Sen Genel Basın Eğitim Sekreteri Banu Savaş, TRT kurum içi yükselme sınavı hakkında 9. Köy Haber Merkezi’ne yaptığı açıklamada, ilk şaibenin 2020 yılında yapılmış olan sınavın sonuçlarının 1.5 yıl bekletilerek, yeni açıklanması olduğuna dikkat çekti. 
Yazılı ve uygulamalı sınavı geçenlerin sözlü sınavdan hukuka aykırı bir şekilde bırakıldığını da savunan Savaş, 27 yıldır TRT’de fiilen çalışanlar yerine, mülakat yoluyla 1 senedir kurumda çalışanların görevde yükseltildiğini söyledi. Mülakat sırasında yaşananları “şoke oldum” sözleriyle anlatan Savaş şöyle konuştu;

“Mülakatta kurşun kalemle tutanak tuttular…”
“Mülakatta birine 5 soru sorulurken diğerine 4 soru sorulduğunu tespit ettik. Tutanakların kurşun kalemle yazıldığını tespit ettik. Sınav anında görüntü alınmadı ve kayıtlar yapılmadı. Bunun dışında jüride 7 kişi varken,  sınav esnasında jürinin orayı terk ettiğini ve jüri sayısının 3’e kadar düştüğünü gördük.”
Görevde yükselenlerin hükümete yakın olan sendika üyeleri olduğunu iddia eden Banu Savaş, “Sınav bir fiyaskoydu. 2 bine yakın arkadaşımızın yaptıkları işin kadrolarını almak için yönetimle görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi. 

Haber-Sen Genel Basın Eğitim Sekreteri Banu Savaş

Sınav soruları mahkemelik oldu, değişti
TRT sınavı konusundaki şaibeler sadece mülakatla kalmadı, yazılı sınava da yansıdı. Haber-Sen üyesi Savaş, ilk basamakta üniversiteye hazırlatılan soruların TRT’ye uygun sorular olmadığını vurgulayarak, “soru iptaline kadar varan davalarda açıldı” dedi. 

“Aynı işi yapıp, farklı maaş alanlar var. Üstelik bir kısmına sınav izni verilmedi”
Banu Savaş açıklamasında, TRT’nin mevcut kadro yapılanmasında, aynı işi yapan, ancak farklı özlük hakları, farklı maaşlara sahip çalışanlara da dikkat çekti.  26 yıl önce, TRT Genel Müdürü olan Yücel Yener döneminde TRT’ye “yapım yayın elemanları” alındığını söyleyen Savaş, 2005’de İbrahim Şahin’in Genel Müdürlük döneminde ise aynı görev için bu kez “yapım yayın görevlileri” alındığını anlattı. Bu iki kadronun aynı işi yaptıklarını, ancak özlük haklarının farklı olduğunu kaydeden Banu Savaş, 2020’de yapılan sınavda sadece yapım yayın görevlilerine görevde yükselme hakkı tanınınken, yapım yayın elemanlarına böyle bir hak verilmediğini belirterek, bunun haksızlığına dikkat çekti.

“TRT’de 30 yıldır muhabirlik yapanların sınava tabi tutulmaları da yanlış”
Sınav sonuçlarının açıklanmasının bir buçuk yıl bekletilmesinin de başka bir “şaibe olduğunu” kaydeden Banu Savaş, uygulama sınavı ve mülakatta, TRT’de 30 yıldır fiilen muhabirlik yapan tecrübeli isimlerin ya da kameramanların bile “sınava alınmasının” da ayrıca kabul edilmez olduğunu vurguladı. 

Avukat görüşü; Sınavda hukuki aykırılıklar var
Avukat Meltem Salman ise, TRT sınavında “hukuki aykırılıklar olduğunu”, yazılı sınav için hazırlanan sorularda yanlışlıklar tespit edildiğini, soru iptal davaları açıldığını belirterek, “Bu davalar devam ederken yazılı sınavı kazananlar, uygulamalı sınava alındılar” dedi. 
Avukat Salman, sınavdaki hukuki sıkıntıları şöyle anlattı;
“Sözlü sınav objektif değil subjektiftir. Dolayısıyla da bu sınavlardan hukuka aykırılık vardır. komisyon üyelerinin tutanakları geldiğinde bir gördük ki tutanağa sadece puanı yazmışlar. Neden o puan verdiklerini, kişinin hangi soruya ne cevap verdiğini ya da veremediğini yazmamışlar. Mahkemelerde de biz bunu iddia ettik sözlü sınav tutanakları olmadığı için bu davaları kazandık.” 

Avukat Meltem Salman

26-27 yıldır belgesel üreten ve yönetmenlik yapan kişilerin 15 dakikalık uygulama sınavlarında elendiğini de anlatan Avukat Meltem Salman, buna ilişkin davalarında açıldığını ifade etti.
Salman, sınavda jüri olarak görev yapan bazı kişilerin, TRT’de yıllardır program yapan bir TRT çalışanını “değendirebilecek noktada olmadıklarını” da savundu. Savaş, sınava komisyonu üyelerinin “teknikerlikten daire başkanlığına atanmış kişiler olduklarını” belirterek, şöyle dedi;
“Yıllardır TRT’ye emek vermiş başarılı işler yapmış ödül almış arkadaşlarımız sözlü sınavdada elendiler. Kuruma bir buçuk yıl hizmet etmiş kişi kadrolu atanıyor ama 25-30 senedir yayının her aşamasında çalışan kişiler bu sınavı kazanamıyor. Burada bir ilginçlik var.”

HABER : Haber: Kaan Taşkın

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.