Serkan Talan
Çukurova’da çiftçiler tarlalarına mısır ekmeye başladı. Geçtiğimiz yıl fiyatıyla tartışma konusu olan ve çiftçinin yüzünü güldürmeyen mısırda bu sene ne olacağını kimse tahmin edemiyor. Bazı üreticiler mısır yerine girdi maliyeti daha düşük olan buğday, arpa, soya, yer fıstığı gibi ürünler ekmeyi düşünüyor. Mısır ekmeyi düşünen çiftçi ise geçen yıl fiyatı, 2022 yılına göre düşen ürünün bu yıl için açıklanacak fiyatından endişeli.
Geçen yıl kesintilerle kilogram fiyatı 5,6 TL’den satılan mısır, 2022 yılında 5,3 TL’den satılmıştı. 2023 yılında ancak masraflarını kurtardığını söyleyen çiftçi Ahmet Yılmaz, şu anda 7 TL olan mısırın hasat zamanı en az 10 TL olmasını beklediklerini belirtti.
100- 150 dönüme mısır ekimi yaptığını aktaran Yılmaz “Girdi maliyetleri her geçen sene artıyor. Geçen yıl 17 TL olan mazot bu sene 43 TL’ye dayandı. Daha ne kadar yükselecek bilemiyoruz. Kimse farkında değil ama üretici gerçekten zor şartlarda ekim yapıyor. Umarım bu sene mısır üreticileri olmak üzere tüm çiftçiler için güzel bir yıl olur. Beklediğimiz fiyatın altında açıklanırsa gerçekten bizim için çok kötü olacak” ifadelerini kullandı. Mısır yerine girdi maliyeti düşük ürünler tercih edildiğini belirten Toprakkale Ziraat Odası Başkanı Bülent Uluğ, mısırdaki belirsizlikten dolayı çok sayıda çiftçinin tarlasına mısır yerine alternatif ürünler ektiğini kaydetti. 2023 yılında mısır üretiminin AB ülkeleri ortalamasından yüksek olduğuna dikkat çeken Uluğ, “Mısır kullanım alanı çok geniş olan bir ürün. Geçen yıl ekim alanları fazlaydı ancak çiftçi açıklanan fiyatla adeta hayal kırıklığına uğradı. Bu yüzden mısır ekiminin başladığı bugünlerde temkinli davranıyorlar. Bazı çiftçilerin mısır yerine girdi maliyeti düşük ürünler ekeceği bilgilerini alıyoruz” dedi.
Çiftçi Fatih Uyutmaz ise 2023 yılında mısır yerine soya ektiğini, bu yıl tarlasına mısır ekeceğini söyledi. 18 dönümlük tarlaya mısır tohumu ve gübre için 60 bin TL ödeme yaptığını söyleyen Uyutmaz, “Mısırda ikinci bir gübreleme dönemi olacak. Ayrıca zehirleme yapacağız. Bunun üstüne mazot, su gibi girdiler de eklenecek. Ortalama 18 dönüm için maliyetim 80-100 bin TL arası olacak. Burası genelde dönüme 1300 -1400 kg veriyor. Böyle verirse ve fiyatta 10 TL artış olursa masrafımızın ve yaptığımız emeklerin karşılığını ancak alabiliriz” dedi.
Çiftçiliğin riskli bir iş olduğunu vurgulayan Uyutmaz, “Hava kötü gider, mahsul az olur. Mahsul iyi olur, fiyatlar aşağı düşer. Maliyetler beklentimizin üzerinde artar. Bunların hepsi çiftçiler için risk. Umarım bizim için güzel bir yıl olur” diye konuştu.
Mısır için tohum satışlarında da geçen yıla göre düşüş yaşandığını belirten zirai ürünler satıcısı Ziraat Mühendisi Mehmet Atılgan bunda, geçen yıl mısır fiyatında önceki yıla göre düşüş yaşanmasının etkili olduğunu kaydetti. 2023 yılında torbasını 3 bin 200 TL’den sattıkları mısır tohumunu bu yıl 6 bin 200 TL’ye satmaya başladıklarını aktaran Atılgan, “Mazot, gübre, tohum ücretleri yüzde 100 arttı. Bazı çiftçiler geçen yılki fiyatlardan etkilenip maliyeti daha az olan alternatif ürünler ekiyor. Mısır ekiminde gözle görülür bir azalış var” diye konuştu.
Çiftçilik yapmanın son yıllarda zorlaştığını çiftçilerin emeğinin karşılığını alması bir yana, zarara uğradığını söyleyen Mehmet Atılgan, “Yetkililerin bir an önce bu konulara eğilerek çiftçiyi ayağa kaldıracak, çiftçiliği ve üreticiyi destekleyecek çalışmalar yapması gerekiyor. Yoksa her geçen yıl bir önceki yıla göre daha geriye gidiyor” ifadelerini kullandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.