DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
Ankara
20°

PARÇALI BULUTLU

TİSVA: Milli gelirin yüzde 15’i israf ediliyor
  • 9.Köy
  • Ekonomi
  • TİSVA: Milli gelirin yüzde 15’i israf ediliyor

TİSVA: Milli gelirin yüzde 15’i israf ediliyor

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, “Türkiye milli gelirinin yaklaşık yüzde 15’ini israf etmektedir. Buna göre, Türkiye yaklaşık 555 Milyar TL kaynağını israf ediyor” dedi.

ABONE OL
3 Haziran 2020 00:00
TİSVA: Milli gelirin yüzde 15’i israf ediliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı: Türkiye yaklaşık 555 Milyar TL kaynağını israf ediyor.

24 Saat Gazetesi’ne konuşan Akgül, israfın alanlarını altın, gümüş, bronz ve düz olmak üzere 4 kategoride değerlendirdiklerini belirterek şunları söyledi:
“Altın israf alanları; Türkiye’deki en büyük israf alanlarını temsil eder. Altın israf alanları kategorisine, tahsil edilen primlerden ayrı olarak, Sosyal Güvenlik Kurumuna bütçeden aktarılan ilave kaynak gösterilebilir. Türkiye milli gelirinin yaklaşık yüzde 15’ini israf etmektedir. Buna göre, Türkiye yaklaşık 555 Milyar TL kaynağını israf ediyor.

Söz konusu meblağ israf edilmemiş olsaydı her biri 250 bin TL değerinde 2 milyon 220 bin konut yapılabilir ve konut sorunu tamamen çözülebilirdi. Gümüş israf alanı olarak iç borç faizi örnek olarak verilebilir. 2017-2019 yılları arasında devletin vatandaşlarından vergi toplayarak piyasaya ödediği faiz 3 yılda 57 milyardan 139 Milyar TL’ye ulaştı.

İsraf alanları içerisinde üçüncü büyüklükteki kategori ise bronz israf alanlarıdır. Kamu kesimindeki her türlü israf alanı bu çerçevede değerlendirilebilir. Dördüncüsü ise düz alanlar. Bunlar da evimizde, işyerimizde yaptığımız israflar olarak ifade edilebilir. Enerji israfıyla ilgili, konutlarda ısıtma ve aydınlatmada kullanılan enerjinin % 35’ini israf ediyoruz. Bir başka ifadeyle, konutlarımızda enerji için harcadığımız her 100 TL’nin 35 TL’si tasarruf edilebilir.”

SAYILARLA İSRAF RAPORUNU ANLATTI

Bireysel olarak yapılan israflar içerisinde, su israfına özellikle değinen Akgül damlaya damlaya akan bir musluktan yılda 3 metreküplük su kaybı gerçekleştiğini maliyetinin ise yaklaşık 6 bin TL civarında olduğunu belirtti. Türkiye’de bulunan yaklaşık 19 milyon konutun sadece yüzde 10’u için bu rakamın yaklaşık 11 milyar TL’lik bir israfa karşılık geldiğini söyledi. Akgül, bir kişinin günde iki kez musluğu kapatmadan diş fırçalamasının yılda 8 ton su israfına neden olduğunu ifade etti.

Sayılarla İsraf Raporunun detaylarını paylaşan Akgül, şöyle dedi: “Bir insanın biyolojik ve yaşamsal asgari su tüketimi 25 litredir. Ancak, çağdaş yaşamın bir günlük ortalama su tüketim standardı 150 litre olarak kabul edilmektedir. Dünya ülkelerinde değişken olan bu miktar, Türkiye’de ise, kişi başına günlük 217 litredir. DSİ verilerine göre, 2030 yılında 100 milyon nüfusa ulaşacak Türkiye’nin kişi başına 1.120 m3 kullanılabilir su miktarıyla, su sıkıntısı çeken bir ülke konumuna gelecektir. Buna göre 2050 veya 2100 yılında Türkiye’yi çok ciddi bir su krizi mücadelesi beklemektedir. Bu tehlikeyi en aza indirmek için, su kaynaklarımız çok dikkatli yönetilmelidir.”

GÜNLÜK 6 MİLYON EKMEK ÇÖPE GİDİYOR

Yapılan araştırmaların Türkiye’de bir yıl içinde 214 milyar liralık gıda israfını ortaya çıkardığını dile getiren Akgül, “Ülkemizde 300 gram üzerinden günde yaklaşık 85 milyon ekmek üretilmiş, tüketim ise 79 milyon civarında gerçekleşmiştir. Geriye kalan 6 milyon ekmeğin günlük çöpe gittiği ifade edilmektedir. Bu oran üretilen ekmeğin % 7’sine denk gelmektedir” dedi.

HER 1 DAKİKADA 3 ÇOCUK AÇLIK NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDİYOR

Dünya’da her 1 dakikada 3 çocuğun açlık nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan Akgül, araştırmaya göre her 3 yemek tabağından birinin israf edildiğine vurgu yaparak israfın kanayan bir yara olduğuna dikkat çekti. Araştırmada Türkiye’de hane halkının elektrikli alet kullanımı alışkınları ise kadınların yüzde 6,1’i erkeklerin ise yüzde 7,1’i kullanmadıkları elektrikli aletleri fişten çekmediği şeklinde. Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre boş yere yapılan yazışmalar olmasa 2 milyon ağaç kurtarılabilir. Ortalamaya göre bir ofis çalışanı yılda yaklaşık 80 kg kâğıdı çöpe atmaktadır.

HABER : MEHTAP GÖKDEMİR / ANKARA – ARAŞTIRMA YAZISI

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.