DOLAR 32,3472 0.23%
EURO 35,0647 -0.21%
ALTIN 2.282,500,23
Ankara
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

Ticari kısıtlamalarda dünyanın neresindeyiz?
  • 9.Köy
  • Ekonomi
  • Ticari kısıtlamalarda dünyanın neresindeyiz?

Ticari kısıtlamalarda dünyanın neresindeyiz?

Türkiye 36 OECD ülkesi içinde lojistik ile havayolu taşımacılığı ve kargo-kurye alanlarında en kısıtlayıcı konuma sahip ülke durumunda bulunuyor OECD tanımlamasına göre uluslararası hizmet ticareti, sıklıkla ticaret ve yatırım engelleri ile iç yönetmelikler yani ulusal düzenlemelerle engelleniyor. Hizmet Ticareti Kısıtlılık Endeksi (HTKE) hangi politik tedbirlerin ticareti kısıtladığını belirlemeye yardımcı oluyor. OECD üyesi 36 ve üye olmayan 10 devletin 22 sektörüne ait verilerin yer aldığı endeks 0 ve 1 arasında değerlerle kısıtlayıcılığı belirliyor. Söz konusu endekste 0 değeri tamamen açık, 1 değeri ise tamamen kapalı yani en kısıtlayıcı anlamına geliyor.

ABONE OL
6 Temmuz 2020 00:00
Ticari kısıtlamalarda dünyanın neresindeyiz?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Corona virüs nedeniyle ülkeler gittikçe içine kapanırken, salgın sonrasında ticaretin ne olacağı, korumacılığın ve kısıtların daha da artıp artmayacağı tartışmaları çoktan başladı. Bu nedenle ticari kısıtlamalar konusunda dünyanın neresindeyiz konusuna bakmak yararlı olacak.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi 26 ülkenin Hizmet Ticareti Kısıtlılık Endeksi verilerine göre, Türkiye’de hizmet alanında birçok sektörde kısıtlayıcı bir durumun olduğu görülüyor.

Türkiye 22 sektör içinde Muhasebe hizmetlerinde maksimum (0,64- kısıtlayıcı) puana sahipken, Ticaret hizmetleri sektöründe ise en düşük puana sahip. Buna karşılık Türkiye Lojistik sektörünün Yükleme-Boşaltma hizmetlerinde, Depolama-Ambarlama ile Navlun Sevkiyatı (Bu alanda İzlanda ile birlikte) alanlarından en kısıtlayıcı kurallara sahip ülke durumunda bulunuyor. OECD üyesi olmayan ülkelerden Tayland ve Rusya Türkiye’den daha kısıtlayıcı konumda.

Havayolu Taşımacılığı ile Kargo-Kurye hizmetleri alanında da 36 üye ülke içinde en kısıtlayıcı ülke Türkiye olarak göze çarpıyor. OECD üyesi olmayan ülkelerle birlikte bakıldığında ise Havayolu Taşımacılığında Tayland, Kargo-Kurye alanında ise Çin bizden daha da kısıtlayıcı kurallara sahip bulunuyor.

Türkiye, Muhasebe, Sinema, Yayıncılık, Ses Kayıt, Deniz Yolu Taşımacılığı ve Bilgisayar Hizmetlerinde de 36 OECD ülkesi içinde kısıtlayıcılık açısından sondan ikinci sırada yer alıyor. Yani bu alanlarda da oldukça kısıtlayıcı mevzuata sahip görünüyor.

MİMAR VE MÜHENDİSLİK HİZMETLERİNDE KISITLAYICILIK DAHA AZ

Buna karşılık; Mimarlık hizmetlerinde OECD içinde Türkiye’den daha kısıtlayıcı kurallara sahip 9 ülke daha yer alıyor. Mühendislik alanın da 11. Yani kısıtlayıcılık açısından önümüzde bizden daha fazla kısıtlayıcı olan 10 ülke daha var. Türkiye, endekse göre Lojistik ve gümrük komisyonculuğu alanında sondan 3 durumda, hukukta sondan 4’üncü sırada bulunuyor.

EN KAPALI VE EN AÇIK ÜLKELER

Öte yandan sektörel bazda OECD ve 10 ülke hesaba katıldığında Lojistik Depolama-Ambarlama ile Yükleme-Boşaltma hizmetlerinde en kısıtlayıcı ülke 1 endeks değeri ile Rusya olurken, en açık ülkeler, Depolama-Ambarlama’da 0.10 ile Güney Kore, Lojistik Yükleme-Boşaltma hizmetlerinde ise 0,12 ile Litvanya oldu.

Gümrük komisyonculuğu hizmetlerinde en kısıtlayıcı ülke 1 değeri ile Meksika olurken, 0,13’lük değer ile Fransa ve Hollanda en az kısıtlayıcılığa sahip ülke olarak görülüyor.
Muhasebede 0,10 değeri ile Şili, 0,14’lük değer ile Çekya ve Letonya en açık ülkeler olarak göze çarparken, en kapalılar 1 değeri ile Güney Kore ve Tayland olarak belirtiliyor.

 

HABER : HÜSEYİN TUNÇAY

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.