DOLAR 32,4899 0.11%
EURO 34,9497 0.24%
ALTIN 2.464,790,14
Ankara
21°

AÇIK

Temiz su ve hijyen eksikliği, cilt hastalıkları için de büyük tehlike
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Temiz su ve hijyen eksikliği, cilt hastalıkları için de büyük tehlike

Temiz su ve hijyen eksikliği, cilt hastalıkları için de büyük tehlike

Deprem bölgelerinde cilt sorunları baş göstermeye başladı. Uzmanlar temiz su ve hijyen eksikliği nedeniyle dermatolojik hastalıkların arttığını söylüyor. Görüşlerine başvurduğumuz Dermotoloji Uzmanı Dr. Sedef Yücel “Suların kirli olması, kalıcı kir ve enfeksiyon, salgın hastalık tehlikesi demektir” dedi.

ABONE OL
10 Haziran 2023 20:57
Temiz su ve hijyen eksikliği, cilt hastalıkları için de büyük tehlike
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Berkman Dulcan / Kapak Fotoğrafı: Depophotos
Deprem bölgesinde yaşanan bir çok sağlık sorunun yanında pek az dikkate alınsa da cilt hastalıkları konusunda uzmanlar uyarıyor.
Çadırda kalan vatandaşların cilt bakımında dikkat etmesi gereken noktaları uzmanıyla konuştuk. Dermotolog Sedef Yücel “İlk olarak hijyen şartlarının tam olarak sağlanması gerekir. Bu durumlarda suyun tam olarak dezenfeksiyonu sağlanamamakta, deri veya deri dışı vücut sistemlerinde çeşitli enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Su ve sabun kullanımı oldukça önemli. Kolonya ve dezenfektan bulundurmak, gerektiğinde kullanmak çok önemli” dedi. Bu ürünlerin fazla kullanıması halinde de deride kuruma, tahriş ve egzama olabileceğini hatırlatan Dr. Sedef Yücel şunları söyledi:
“Gereksiz dezenfektan kullanımı cilt yaralarına neden olabilir. Bunu önlemek için özellikle ellerin sık sık nemlendirilmesi gereklidir. Yoğun toprak, kimyasal vb temaslar öncesinde ise eldiven kullanımı doğru olacaktır. Şüpheli deri lezyonları olması ya da saçlı deride kepek benzeri döküntüler olması halinde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”
“Sudaki yabancı maddeler deri enfeksiyonuna yol açabilir”

Sedef Yücel

Uzman Dr. Yücel, deprem bölgelerinde suların normale dönmemesi ve çamurlu akışına ilişkin olarak ise “En başta deri enfeksiyonu olasılığını artırmaktadır. Ayrıca sudaki yabancı maddelerin deride yarattığı iritasyon nedeniyle egzama dediğimiz kaşıntılı deri hastalığı olabilmektedir” Temiz olmadığı halde insanların su kullanmaya mecbur kaldığını ifade Doktor Yücel tehlikeye şu sözlerle dikkat çekti:

“Suların kirli olması nedeniyle hiç kullanılmaması ise kalıcı kir ve enfeksiyon, salgın hastalık başlaması demektir. Bu nedenle çadır ve konteyner kentlerde öncelikli olarak su ve kanalizasyon sisteminin doğru ve yeterli bir şekilde kurulması ve sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. İki şekilde cilt hastalıkları oluşabilmektedir. Deride zaten mevcut olan mikroorganizmalar terleme, kirli kıyafet, yeterince kişisel temizliğin yapılmaması nedeniyle fırsatçı bir şekilde enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Sıcaklık, ardından pişik benzeri kıvrım yeri ve genital bölge kızarıklıkları oluşup bunların üzerinde fırsatçı dediğimiz bakteri ve mantar enfeksiyonları oluşabilir. Temiz, pamuklu sıkı olmayan kıyafetleri tercih etmek gereklidir. Diğer bir enfeksiyon şekli ise, çöplerin aynı ortamda tutulmaması, ortak kullanılan ıslak zeminlerde yeterince dezenfeksiyon sağlanamaması, kişisel eşya kullanımı (terlik, havlu gibi) yerine ortak kullanılması sonucu çeşitli bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasıdır. Özellikle saçlı deride kaşıntı, vücutta kaşıntı ve bazen döküntü olması durumu bit, uyuz gibi bulaşıcı salgın hastalıkların habercisi olabilir. Mutlaka şüpheli durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”
Muhabir Berkman Dulcan’ın notu:
“Ben de bir depremzede olarak söylüyorum ki, yaşadığımız büyük bir felaket ve hepimiz hem maddi hem de manevi ciddi kayıplar yaşadık. Bu saatten sonra yapmamız gereken yeniden elimizden geldiğince hayata tutunarak, sevdiklerimiz ile birlikte yeni bir hayat kurmak. Sağlık açısından mevcut koşulların yarattığı olumsuzlukları biliyoruz. Elimizden geldiğince hijyene dikkat ederek, kendimizi ve çevremizi temiz tutmak, ortak alanlarda yine aynı özveriyi göstermeloyiz. Vücudumuzu düzenli kontrol ederek şüpheli durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna veya dermatoloji uzmanına görünmeliyiz.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Suat ER

    Bunu vatandaşa değil basiretsiz yöneticilere anlatın

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.