DOLAR 34,7476 0.09%
EURO 36,5102 0.05%
ALTIN 2.949,840,23
Ankara

PARÇALI BULUTLU

Teknoloji meslekleri değişime zorluyor
  • 9.Köy
  • Genel
  • Teknoloji meslekleri değişime zorluyor

Teknoloji meslekleri değişime zorluyor

Avrupa’da Uber ve Airbnb gibi teknolojik platformların kullanımı geleneksel iş modellerini değiştirdi. Deloitte’un 2023 verilerine göre, Avrupa’da iş gücünün %36’sı serbest çalışmaya başladı. Türkiye’de ise teknolojinin hızla gelişmesi, seyahat acentaları ve taksicilik gibi mesleklerin popülaritesini düşürdü.

ABONE OL
6 Kasım 2024 12:27
Teknoloji meslekleri değişime zorluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Azra Acar 
 
Teknolojinin getirdiği yenilikler, birçok geleneksel mesleği köklü bir değişime zorladı. Bazı meslekler teknolojiye ayak uydururken, bazılarıysa önemini kaybetti. Teknolojik değişimden etkilenen işlerin başında ise seyahat acentası işletmeciliği ile taksi şoförlüğü geliyor. Taksiciler ve seyahat acentası çalışanları, mesleklerinin teknoloji karşısındaki değişimini 9. Köy’e anlattılar.

“Yenilikler taksicilikte de değişime yol açıyor”

Taksi Şöförü Cengiz Berkin geleneksel taksiciliğin artık eskisi kadar müşterisi olmadığını belirterek, “Bazı işletmeler, teknolojiye ayak uyduramadıkları için kazanç sağlayamıyorlar. Uygulamaları kullanmayan kişiler de mağdur olabiliyorlar” dedi. Teknoloji sayesinde yolcu ve sürücünün daha güvende olduğunu, ayrıca kimlik ve kart bilgilerinin doğrulanması sayesinde ücret ve rota konularında hem şoförlerin hem de müşterilerin kendilerini daha rahat hissettiklerini anlatan Berkin, “Navigasyon ile doğrudan varış sağlanıyor. Ancak bu uygulamaları kullanmayanlar için geleneksel taksicilik, mahalle sakinlerine hizmet vermeye devam ediyor. Teknolojik yenilikler, taksicilikte de değişime yol açıyor. Ancak uygulamalardan alınan yüzde 10’luk komisyon, kazançlarımızı azaltıyor” dedi.

“Teknoloji var talep yok”

Taksici Turgut Yenidünya ise “Teknoloji mevcut ancak yeterince talep yok. Şu anda teknolojiden yararlanıyoruz. Uygulama bize kolaylık sağlıyor. Örneğin, meşgulseniz veya yolcu almak istemiyorsanız, uygulamayı kapatabiliyorsunuz. Biz mahalle taksicisiyiz. Z kuşağı artık her yere farklı ulaşım araçlarıyla gidiyor, yasal olmasa da Uber kullanıyorlar. Kayseri’de Uber’in kullanımı o kadar yaygın değil çünkü burada taksi bulmak oldukça kolay. Ancak İstanbul gibi büyük şehirlerde, taksiye ulaşmak zor olduğu için insanlar internet üzerinden alternatif ulaşım araçlarına yöneliyor” diye konuştu.

“Uyum sağlamak zorundayız”

Seyahat Acentası sahibi Osman Yusufoğlu ise, turizm sektöründe de teknolojinin varlığını vurgulayarak, “İyi bir konumda yüksek kira ödeyen işletmeler teknolojiye ayak uydurmasa da ayakta kalabiliyor, ancak küçük işletmeler için bu durum geçerli değil. İnternetten uygun fiyatlı tatil planlayıp dolandırılan vatandaşlar tekrar bize yöneliyor; yüz yüze iletişim ve şubemiz daha güvenilir geliyor. İşletmemiz, bir tasarımcıya ve bilgisayar işleri için bir elemana ihtiyaç duyuyor. İnternet, birçok konuda kolaylık sağlasa da, uçak bileti satışı gibi önemli bir gelir kaynağını kaybettik. Teknolojiyle ayakta kalabilmek için bu yeniliklere uyum sağlamak zorundayız” dedi.

“İç içe olmamız gerekiyor”

Acenta sahibi Ahmet Okur da, “Teknoloji ve internet, bazı iş gruplarını zorlasa da sektörümüzde hareketlilik sağlıyor. Ekonomik kayıplara rağmen internetten büyük kazançlar elde ediyoruz; insanları daha kolay bilgilendiriyor ve işimizi tek bir ilanla sunabiliyoruz. Ancak Türkiye’de sosyal medya açısından yeterince güçlü değiliz ve her ilan için ödeme yapmak zorundayız, bu da yabancı kurumlara daha fazla kazanç sağlıyor. Yine de sektörümüzün teknoloji ve internetle iç içe olması gerektiğini düşünüyorum; ayak uydurmak zorundayız” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.