DOLAR 32,3748 0.15%
EURO 34,9849 -0.29%
ALTIN 2.324,300,22
Ankara
16°

PARÇALI BULUTLU

Tekneler ceviz kabuğuna sığdı!

Tekneler ceviz kabuğuna sığdı!

Samsun'da görsel sanatlar öğretmenliği yapan Necati Cem Batı, tekneleri ceviz kabuğuna sığdırdı. Doğada evrimini tamamlamış ceviz ve ağaç kabuklarını işleyerek, tekneler ve somut objeler yapan Batı'nın asıl amacı, öğrencilerine de atıkları farklı şekilde yeniden kullanıma sokma alışkanlığı edindirmek. 

ABONE OL
11 Şubat 2023 12:39
Tekneler ceviz kabuğuna sığdı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Samsun’un Yakakent ilçesinde görsel sanatlar öğretmenliği yapan Necati Cem Batı, öğrencilerine sadece eğitim vermekle kalmıyor, atık maddeleri yeniden kullanıma sokmayı da öğretiyor. Batı, doğada atık duruma gelmiş ceviz ve ağaç kabuklarını dekoratif objeler haline getiriyor. Böylece, öğrencilerine de atık maddeleri işleyerek, yeniden kullanıma sokmanın önemini öğretiyor. 
9. Köy’e yaptığı açıklamada, işi gereği her zaman sanata ve sürdürülebilir doğa olaylarına ilgisini olduğunu vurgulayan öğretmen, ilgisinin öğrencilerine de geçmesi için bu tür faaliyetlere ağırlık verdiğini söyledi. 
Doğal güzellikleriyle bilinen Samsun’un bu sanat için çok uygun olduğunu belirten Batı, haftanın bir günü ormanda gezerek ağaçdan yere düşen ya da zarar gören ceviz kabuğu ve ağaç parçalarını topladığını anlattı. 
Topladığı bu parçaları zihninde canlandırarak gemi, somut ve soyut eserler çıkartan sanatçı öğretmen, doğada yok olmayı bekleyen kabukları bu şekilde değerlendirdiğini de söyledi. 
“Ceviz kabuklarıyla uğraşmak sabır işidir”

Ceviz kabuklarını açarken hassas davranılması gerektiğini ve bu işin sabır işi olduğunu söyleyen Batı, ceviz kabuğundan gemi yapım sürecini de şu sözlerle anlattı;
“Teknelerim için uygun ceviz kabuklarını topluyorum. Bunun püf noktası, cevizleri kırmadan içlerini açabilmek. İkiye böldüğüm kabuklardan sonra geminin güvertesi olacak kısımı zımparalama işlemi yapıyorum. Hobi matkabımla açtığım delikten merdiven ipleri ve bağlama demirlerine geçiriyorum. İpleri bağlayıp güverteye yapıştırdıktan sonra yelkenleri cevizin boyutuna göre göz kararı inşa ediyorum. Güvertede oturacak olan yelkenin yerini belirledikten sonra matkabımla delip açıyor ve yapıştırıcıyla yerini sağlamlaştırıyorum.Son olarak iplerin yelken direklerini merdivenlere tutturuyorum.” 
“Öğrencilere örnek olmak en büyük kazancım”

Çocuklara küçük yaşlarda doğayı koruma ve kollamanın öğretilmesinin önemine dikkat çeken Batı, “Öğrencilerime örnek olmak ve onlara doğayı geri dönüşümü ve sürdürebilirliği anlatmak ve aşılamak buradaki en büyük kazancım” diye konuştu. 

“Doğa insanlar tarafından hoyratça kirletiliyor”

İnsanların doğadaki her ağacı, akarsuyu, denizi “hiç tükenmeyecekmiş gibi” kullandıklarını görünce üzüldüğünü belirten Batı, “İnsanlar dünyayı sadece kendilerinmiş gibi hoyratça kirletiyor ve gereken hassasiyeti göstermiyorlar. Umarım doğa dostu projeler ve eserler çoğalır ve insanlar daha fazla bilinçlenir” dedi.
Ceviz kabuğundan ürettiği dekoratif objeleri genellikle evde sakladığını da söyleyen Batı, “Ama sevdiğim arkadaşlarıma, dostuma hediye etmeyi de çok seviyorum” diye konuştu.

HABER : Haber: Şevval Ateş

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.