DOLAR 32,5047 0.15%
EURO 34,8836 0.39%
ALTIN 2.481,910,81
Ankara
19°

PARÇALI AZ BULUTLU

Tatil dolandırıcılarının yılbaşı vurgunu: Olmayan bungalovu yüz kişiye sattılar
  • 9.Köy
  • İnsan Hakları
  • Tatil dolandırıcılarının yılbaşı vurgunu: Olmayan bungalovu yüz kişiye sattılar

Tatil dolandırıcılarının yılbaşı vurgunu: Olmayan bungalovu yüz kişiye sattılar

Sosyal medyada kartpostal gibi dağ evi fotoğrafları paylaşıp “Yeni yıla bu evde girmek istemez misiniz?” diye tuzak kuran sahte hesaplar, yüzlerce insanı dolandırdı. 9. Köy muhabiri Elif Ataysın, 31 Aralık - 1 Ocak mağdurları ile konuştu, ucuz yılbaşı tatili vaadiyle kurulan düzeneği araştırdı.

ABONE OL
4 Ocak 2023 00:00
Tatil dolandırıcılarının yılbaşı vurgunu: Olmayan bungalovu yüz kişiye sattılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tatil için sosyal medya üzerinden rezervasyon yapan çiftler bir değil iki kez dolandırıldılar. Yeni yıla dağ evinde girmeyi planlayan aileler için yılbaşı gecesi hayali rezervasyon yapan şebeke, ödeme yapanları engelleyip  aynı fotoğrafla yüzlerce rezervasyon daha yaptı.

Kış aylarının tatil trendi haline gelen bungalov evleri ve şömine başında dağ ve orman havası kimileri için kabusa dönüştü. Fırsatçıların konaklama hizmeti veriyoruz diyerek açtıkları sosyal medya hesapları üzerinden birçok kişiyi mağdur ettikleri öğrenildi. 9. Köy’e konuşan mağdurlar,  hesapları gerçeğinden ayırt etmenin imkansız olduğunu söylediler. 

“Çok fazla varmış, ben de dolandırıldıktan sonra fark ettim”

Berna Şanlı eşi ile beraber 31 Aralık – 1 Ocak arası tatil yapmak üzere sosyal medya üzerinden Bungalov konaklama hizmeti verdiğini söyleyen bir sayfayla iletişime geçti. “Son iki yerimiz kaldı, peşin ödeme yapılırsa yüzde 10 – 15 gibi indirim yaparız acele edin”  gibi uyarılar nedeniyle telaşlanıp parayı hemen yolladıklarını anlattı. “Çok fazla varmış böyle hayali sayfalar. Ben de dolandırıldıktan sonra fark ettim” dedi. Şanlı yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle aktardı:

“Tatil için araştırma yaparken, sosyal medyada sürekli karşıma reklamlar çıkıyordu. Ben de görüşmelere başladım,  bazıları yerimiz kalmadı diyordu. En son görüştüğüm kişi son iki kişilik yerimiz kaldı deyince hemen eft ile ücreti gönderdim. Sonrasında biri beni aradı ve kasko ücreti olarak 2 bin 500 lira daha istiyoruz dedi. Ödemeyeceğimi, öncesinde böyle bir şey konuşmadığımızı söyledim.  Güvensizlik oluşmaya başlayınca paramın iade edilmesini istedim. Ancak karşımda lakayıt bir üslupla hakaretler içeren cevaplar aldım. Aramaya devam ettik ancak eşim de ben de her yerden engellendik.”

Gerçeğinden ayırmak imkansız; yüksek takipçili hesapları, sertifikaları var

İki arkadaşıyla beraber Ocak ayı için rezervasyon yaptırmak isteyen Tülay Der de aynı mağduriyeti yaşayan bir diğer isim. Ücreti ödedikten sonra muhatap bulunamaması üzerine şüphelenen ve farklı numaradan arayıp ne olduğunu öğrenmeye çalışan Tülay Der yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Arkadaşım ücreti ödedikten sonra bir muhatap bulamayınca bu sefer ben aynı numarayı aradım. Rezervasyon yaptırdığımız aynı gün aynı yer için boş yer olup olmadığını sordum. Cevap olarak boş yerlerinin olduğunu söylediler. Böylelikle dolandırıldığımızı anladım. Sonrasında sosyal medya hesaplarına diğer insanları bilgilendirmek için dolandırıcıdır diye yazdığımızda ise yorumların hemen silindiğini ve numaramızın engellendiğini fark ettik.” 

Sayfayı incelediğinde herkesin memnun kaldığı yorumlar gördüğünü, sitesine girdiğinde ise birçok onaylı sertifika olduğunu belirten Tülay Der şöyle devam etti:

“Sahte olup olmadığını anlamak imkansız. Gayet gerçekçi görünüyorlar. Ancak dolandırıldıktan sonra fark edebiliyorsunuz. Ama iş işten geçmiş oluyor. Biz asgari ücretle geçinmeye calışıyoruz, yaşadığımız mağduriyeti bir avukat tutup mahkemeye taşısak bu sefer de mağdur edildiğimiz ücretin çok daha fazlasını ödemek gerekecek. O yüzden dolandırıldığımızla kaldık” dedi

Sistemde görünmüyor bir kere daha yollayın dediler”

Aynı bungalov ev için iki kez ödeme yapanlar da var. İşte bir başka örnek ve daha farklı bir mağdur şikayeti:

“Sosyal medya üzerinden buldum, fiyatı uygun geldi bir gece iki gün için.  İlk görüşmemizde ücret bin beş yüz TL dedi. Sonra açıklama kısmında sistemde görünmüyor, yanlış yazıldı dedi. Sistemden düzeltip ötekini geri atacağım dedi. Bir o kadar daha aldı. 3 bin TL mağduriyet yaşadım. Sonrasında atmadılar parayı. Arıyorum açmıyorlar anladım ki dolandırıldım. Sosyal medya üzerinden biraz araştırma yapınca da diğer sayfalarına denk geldim. Daha önce de dolandırıcılık yapmışlar. Savcılığa dekontlarla beraber suç duyurusunda bulundum bekliyorum.“

Avukat uyardı; telefon görüşmesi yaptığınızı unutmayın

Avukat Vedat Sünerin’e göre, internet üzerinden yapılan alışverişlerde tanındık, bilindik sitelere itibar etmeli. Özellikle ilk etapta paranın koşulduğu görüşmelere şüphe ile yaklaşılması gerektiğini söyleyen Avukat Sünerin’in uyarıları şöyle:

“Telefonla görüştüğünüz için kiminle muhatap olduğunuzu bilemiyorsunuz. Bu kişi dolandırıcıdır şu kişi değildir diye bir şablon çizebilmek açıkçası çok zor. Bu nedenle görüşmelerin yazılı bir şekilde gerçekleştirilmesi ispat açısından önemli. Sosyal medya üzerinden yapılan yazılı görüşmeler de dahil olmak üzere ekran görüntüleri, dekontlar, sosyal medya hesapları gibi elinizde ne varsa saklayın.”

HABER : Haber: Elif Ataysın

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.