DOLAR 32,5787 0.27%
EURO 34,7927 0.06%
ALTIN 2.488,040,17
Ankara
18°

AÇIK

Tarım liseleri, gelecek neslin öncelikli tercihi
  • 9.Köy
  • Eğitim
  • Tarım liseleri, gelecek neslin öncelikli tercihi

Tarım liseleri, gelecek neslin öncelikli tercihi

Tüm dünyayı etkileyen salgın sürecinde öne çıkan ziraat ve gıda alanında eğitim veren tarım liseleri, geleceğin mesleğini yürütecekleri yetiştirecek okullar olarak dikkati çekiyor. Ülke kalkınmasına katkı vermeyi amaçlayan tarım liseleri önümüzdeki yıllarda gençlerin öncelikli tercihleri arasında yer alacak gibi… Türkiye’nin her bölgesinde bulunan 68 tarım lisesi, diğer liselerdeki müfredata ek olarak alana yönelik teknik eğitimiyle fark yaratıyor, proje okulu olarak önemli roller üstleniyor.

ABONE OL
17 Haziran 2021 00:00
Tarım liseleri, gelecek neslin öncelikli tercihi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de tarım, istihdam, ihracat ve ulusal gelire yaptığı katkı ile önemli bir sektör olarak görülüyor. Hâlâ ülke ekonomisinin yüzde 8,1’i (Türkiye İstatistik Kurumu -TÜİK, 2011) tarıma dayanıyor. Nüfusun yaklaşık yüzde 25’iyse tarımda istihdam ediliyor.

 

Tarımsal alandaki bilgi, beceri, uygulama ve teknolojilerin üreticilere aktarılması ve öğretilmesi gerekliliğinden yola çıkılarak bu konuda faaliyet gösteren eğitim kurumlarının önemi daha da belirgin hale geliyor. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte bir yandan yüksek tarım öğretimine önem verilirken bir yandan da üretime yönelik tarım eğitiminin öncelikle köylerden başlanması düşüncesiyle eğitim ve öğretim programları faaliyete geçirildi. Bu kapsamda yüzyıldan fazla geçmişi olan, 2006 yılına kadar Tarım Bakanlığı’na bağlı olarak eğitim-öğretim veren ziraat okullarının bir bölümü kapatılırken kalan Tarım Meslek Liseleri, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlandı.

Geçtiğimiz yıl başlayıp tüm dünyayı etkileyen Korona salgını sürecinde ziraat ve gıda alanı öne çıktı. Öncelikle bu alanlarda eğitim veren tarım liseleri, geleceğin mesleğini yetiştirecek okullar olarak dikkatleri üzerinde topluyor.

 

Teknoloji, sanayi ve hizmet sektörü ne kadar gelişmiş olursa olsun sağlıklı nesillerin, ancak dengeli ve yeterli bir tarımsal üretim ile yetiştirilebileceğine dikkat çekiliyor. Tarım, gıda teknolojileri, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği, laboratuvar hizmetleri gibi farklı ana alanları kapsayan eğitimleriyle dikkati üzerlerine çeken tarım meslek teknik liseleri, geleceği ön görebilen öğrencilerin tercihlerinde yer almaya hazır.

 

Geleceğin mesleği olarak görülen yeni neslin tercihi tarım ve hayvancılık sektörünün kazandırılmasına yönelik tarım meslek liseleri, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlilikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca günümüzde artık tarım sadece ekonomik bir faaliyet değil, aynı zamanda sosyal, bölgesel, kültürel, ekolojik ve sağlığın korunması konusunda büyük önem taşıyan bir toplumsal süreç olarak görülüyor.

 

MEB’ten alınan veriler 

2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılında tarım alanında, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı 54 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile 17 çok programlı Anadolu Lisesi olmak üzere toplam 71 okulda 2 bin 429 öğrenci öğrenim görüyor. Ayrıca 68 okulda (61 mesleki eğitim merkezi ve 7 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) söz konusu alanın mesleki eğitim merkezi programında öğrenciler kalfalık-ustalık öğrenimi alıyor.

 

Bu konuda faaliyet gösteren eğitim kurumları, etkinliklerini arttırdıkları sürece tarım sektörü, ülke nüfusunu dengeli ve düzenli besleyecek, sektörde bulunan kişilerin sosyoekonomik seviyelerini yükseltecek, sürdürülebilir ve korunan tarım alanları varlığını koruyacak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak, böylece sonraki nesillere daha sağlıklı ve huzurlu bir gelecek bırakılmış olacak. Ülkemizde mevcut tarımsal alanların korunması ve üretimin, ülke nüfusuna yetecek seviyede tutulması için eğitimli tarım elemanlarına ihtiyaç duyuluyor.

 

68 tarım okulu, yaklaşık 30 bin öğrenci

 
Tarım alanı mesleki eğitimi ile, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlilikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanıyor. Alan altında; endüstriyel sebze meyve yetiştiriciliği, tarım aletleri ve makine kullanımından tarla bitkileri yetiştiriciliği, süs bitkileri ve peyzaja yönelik birçok ders bulunuyor.

 

Tarım alanında öğrenim gören öğrenciler 9. sınıfta Türkiye genelindeki diğer liselerle aynı ders müfredatına uyan, Türk Edebiyatı, Dil ve Anlatım, Tarih, Coğrafya, Matematik, Fizik vb. dersleri görüyor. 10. sınıfa geçtiklerinde ise genel tarım, bitki yetiştirme ve tarımsal faaliyetlerin odağa alındığı dersler veriliyor. 11 ve 12. sınıflarda teknik bilgileri almaya başlıyorlar. Bu teknik bilgilerle Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Süs Bitkileri, Peyzaj, Tarım Alet ve Makineleri olmak üzere 5 farklı dalda eğitim-öğretim yapılıyor.

 

Ülkemizde tarım alanında eğitim-öğretim yapılan 68 okul bulunuyor. Bu okullarda yaklaşık 30 bin öğrenci, eğitim-öğretim görüyor. Bölgeler göre tarım eğitimi veren okul, en çok 19 okul ile İç Anadolu ve 12 okul ile Ege bölgelerinde bulunuyor. Bunları, 9 okul ile Marmara Bölgesi, 8’er okulla Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri, 7 okulla Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve 5 okulla Doğu Anadolu Bölgesi takip ediyor.

 

Tarımda bir proje okulu: Bursa Hamidiye Meslek Teknik Anadolu Lisesi

Hamidiye Ziraat Mektebi adıyla 1891’de kurulan, günümüzdeki adıyla Bursa Osmangazi Hamidiye Meslek Teknik Anadolu Lisesi –MTAL (Tarım/Ziraat Meslek Lisesi), Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un imzasıyla 2020-21 Eğitim-Öğretim yılında proje okulu olarak eğitim vermeye devam ediyor.

Cumhuriyet öncesinden bu yana ziraat teknisyeni yetiştiren köklü bir kurum olan okul, Osmanlı İmparatorluğu’nda Batılaşma yolundaki ilk çabalar sonucu kuruldu. Tarım, Gıda Teknolojileri, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı ile Laboratuvar hizmetleri alanlarında eğitim verilen okulda bir müze, bir pansiyon binası, yemekhane ve spor salonu bulunuyor. Okulda ayrıca iki hayvan yetiştirme işletmesi, seralar, traktör tamirat garajı ve antika traktörler yer alıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında Şubat 2019’da imzalanmıştı. Mesleki eğitim ile reel sektörün, birbirine entegre edilmesinin amaçlandığı Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında Hamidiye Meslek Teknik Anadolu Lisesi’nde yapılacak projelerden en önemlileri arasında okul-işletme kardeşliği kurularak öğrencilerin atölye çalışmalarını Türkiye’nin büyük işletmelerinde gerçekleştirecek olmaları var. Böylece hem işyerlerinde eğitim alarak en iyi ara elemanların yetişmesi sağlanacak hem de öğrenciler mezun olduktan sonra istihdam edilme konusunda şans sahibi olacaklar. Örneğin hayvan sağlığı öğrencisi meslek lisesinde eğitim alırken Türkiye’de önde gelen bir süt fabrikasında atölye ve uygulama derslerini görebilecek.

81 ilde belirlenen 81 okulda gerçekleşecek proje kapsamında yer alan Bursa’daki Hamidiye MTAL’de ayrıca 2020-21 eğitim-öğretim yılında zeytinyağı üretimi de yapılması için ilk adımlar atıldı.

HABER : DİLEK ATLI / BURSA

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.