DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
Ankara
23°

AÇIK

Tarihi uzun çarşı eski günlerini arıyor
  • 9.Köy
  • Genel
  • Tarihi uzun çarşı eski günlerini arıyor

Tarihi uzun çarşı eski günlerini arıyor

Hatay'da yüzyıllar boyunca kentin merkezini oluşturan Hatay'daki tarihi uzun çarşı, bugünlerde çok sessiz. Deprem öncesi 2 bin 500’ün üzerinde iş yerinin faaliyet gösterdiği 3,5 kilometre uzunluğundaki çarşıda, 6 Şubat gecesi 600’ü aşkın iş yeri yıkıldı. Depremde harabeye dönen Uzun Çarşı'nın esnafı da, deprem sonrası hayata tutunmaya çalışıyor. 

ABONE OL
9 Mayıs 2023 13:00
Tarihi uzun çarşı eski günlerini arıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Halit Demir
Yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Hatay’ın adeta kalbi niteliğindeki Tarihi Uzun Çarşı’da yaşanan deprem sonrasında sessizlik hakim. Deprem öncesi 2 bin 500’ün üzerinde iş yerinin faaliyet gösterdiği 3,5 kilometre uzunluğundaki çarşıda, 6 Şubat gecesi 600’ü aşkın iş yeri harabeye döndü.  Uzun Çarşı esnafı da bugünlerde bir yandan yaralarını sarmaya çalışırken, diğer yandan Çarşı’nın eski kalabalık günlerini özlemle anıyor.
Uzun Çarşı’da uzun yıllar boyunca fırın ve kasap işleten Neco Canbulat, 9. Köy’e yaptığı açıklamada, yaşanan felakete rağmen, geçinebilmek için kdükkanını açmak zorunda kaldığını söyledi. Depremde birçok yakınını kaybettiğini ifade eden Canbulat, şöyle konuştu;
“Kentimizde büyük bir felaket yaşadık. Birçok yakınımızı kaybettik. Acısı tarif edilemez. Bir günde hayatımız alt üst oldu. Ama hayat devam ediyor. Bir yerden toparlamamız lazım. Daha önce neşeyle açtığımız iş yerlerimizi şu an buruk bir şekilde açıyoruz. Her gün beraber çalıştığımız dostlarımızı kaybettik. Daha önce cıvıl cıvıl olan çarşımız şu an kimsenin geçmediği bir harabe haline geldi. Eski günlere ne zaman döneriz bilmiyorum ama hiçbir şey eskisi olmayacak.”
Tarihi çarşıda peynir satarak geçimini sağlayan Mehmet Çekiç ise yaşanan depremlerle tarihi çarşının neredeyse kullanılamaz hale geldiğine dikkat çekti. Geçen yılları “mumla aradıklarını” aktaran Çekiç, “Daha önce çarşı sokaklarımızda iğneyi yere atsan düşmezdi. Aşırı bir yoğunluk vardı. Deprem dolayısıyla millet kenti terk etmek zorunda kaldı. Her gün iş yerlerimizi buruk bir şekilde açıyoruz. Her gün yüz yüze baktığımız, sohbet ettiğimiz esnaf komşularımızı kaybettiğimiz için çok üzülüyoruz” dedi.

“Yaşadığımız acının hiçbir tarifi yok”

Deprem sonrasında zorda olsa hayata tutunmaya çalıştıklarını söyleyen ayakkabı satıcısı Ali Yılmaz da 9. Köy’e şu açıklamalarda bulundu;
“6 Şubat’ta yaşadıklarımızın hiçbir tarifi yok. Ciğerimiz yanıyor. Dostlarımızı, akrabalarımızı yitirdik. Düşünün ki bir kent yerle bir oluyor. Ve siz hayattasınız. Yaşadığımıza şükrediyoruz fakat bu acıyla nasıl yaşayacağız bilmiyorum. Tarihi çarşı her daim kalabalık, hareketliydi. Ama şimdi o eski günlerden eser yok. İnşallah buralar eski haline döner. Kentin biran önce ayaklandırılması lazım.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.