Haber: Dudu Gül Güray Demir – Hatay
Dar sokaklar içerisine mimarisiyle mistik bir havaya sahip olan ve restore edilerek restoran, kafe butik olarak turizme kazandırılan tarihi evler enkaza dönüşmüş durumda.
Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan ve pencereleriyle, avlularıyla küçük sokakları dünyaya açan Antakya evleri eski günlerini arıyor. Asırlara dayanan, zamana direnen evler depremde büyük hasar aldı.
Afet Bölgesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, yaptığı açıklamada, kentin kültürel dokusunun en canlı yaşandığı yerlerin Antakya’nın daracık sokakları ve oradaki yapıların olduğunu belirtti.Restorasyon çalışmalarıyla ev olarak kullanılmasının yanı sıra pansiyon ve kafeye dönüştürülen çok sayıda yapı, depremle birlikte yerle bir oldu
Kapı üstündeki kilit taşları, ahşap doğramaları, çatı ile kiremit modeli ve kadim mimarisiyle geçmişi yansıtan tarihi evler, tekrar ayağa kalkacak günleri bekliyor.
Deprem bölgesindeki tarihi eserlerin eski haline dönüştürülmesi için büyük çaba harcayan Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı tekrar kullanılabilecek nitelikli malzemeleri kurtarmaya çalışıyor.
Yaşanan depremde tarihi evlerin ağır hasar aldığını kaydeden Muhammet Arslan, şunları söyledi:
“Buralar sosyal hayatın tüm canlılığıyla yaşandığı mekanlardı. 6 Şubat günü yaşadığımız depremlerde Antakya’nın geleneksel konutlarının yoğun olarak bulunduğu bu bölge de büyük hasar aldı. Özellikle Antakya’nın kentsel sit alanında birinci derece arkeolojik sit alanında yer alması sebebiyle bu konutlar ayrıca bir önem taşımakta.”
Aslan tescilli olmayan ama geleneksel mimari açısından çok değerli yapılar için de çaba sarfettiklerini söyledi. Kazı Başkanı, “Bizim amacımız diğer anıtsal eserlerde olduğu gibi geleneksel sivil mimarlık örneklerinde de nitelikli malzemeyi kurtarmak. Tabii bunu yaparken tescilli olan eserlerimiz var, bunun yanı sıra da tescili olmayan ancak dokularıyla geleneksel mimariyi ve kültürü devam ettiren eserlerimiz de mevcut” dedi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da, tarihi yapıları eski günlerine döndürmek için çalışma başlattıklarını söyledi. “Hem geleneksel yapımızı hem de tarihimizi kültürümüzü korumak istiyoruz” diyen Savaş, “bir an önce kültürel varlıklarımızı tekrar ayağa kaldırmak istiyoruz ama bunun belli bir prosedürü var. Öncelikle Kültür Bakanlığı bu tarihi doku içerisindeki kültür varlıklarını tespit edecek. Ardından kültür varlıklarımızın planlaması ve projesi yapıldıktan sonra gerek kamu gerekse de özel sektör üzerine düşeni yapacaktır. Biz bunu canı gönülden istiyoruz ve sabırsızlanıyoruz” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.