DOLAR 34,3415 0.09%
EURO 37,3976 0.54%
ALTIN 3.020,960,09
Ankara

AZ BULUTLU

Söz şoförlerin: Gişelerin kaldırılması İstanbul trafiğini ne kadar rahatlatır?
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Söz şoförlerin: Gişelerin kaldırılması İstanbul trafiğini ne kadar rahatlatır?

Söz şoförlerin: Gişelerin kaldırılması İstanbul trafiğini ne kadar rahatlatır?

Türkiye’nin en fazla araç nüfusuna sahip kenti İstanbul’daki trafik sorununu azaltmak amacıyla bağlantı noktalarındaki gişeler kaldırılıyor. Ulaştırma Bakanlığı gişelerin yerine gelen "Serbest Geçiş Sistemi" ile İstanbul trafiğinin rahatlayacağını öngörüyor. 9. Köy Muhabiri Zeynep Akat, taksi ve dolmuş şoförlerine sordu: Gişelerin kaldırılması İstanbul’un trafiğine çözüm oldu mu? İşte şoför esnafına göre trafiğin nedenleri ve çözüm önerileri.

ABONE OL
15 Şubat 2024 16:34
Söz şoförlerin: Gişelerin kaldırılması İstanbul trafiğini ne kadar rahatlatır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zeynep AKAT

İstanbul’un bağlantı yollarındaki gişelerin kaldırılması trafik yoğunluğunu azaltacak mı? Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu amaçla gişeleri kaldıramaya başladı ve birçok noktada şu anda araçlar serbest geçiş sistemi ile izleniyor. Peki serbest geçiş sistemi çözüm olacak mı?

İstanbul 15 milyon 655 bin 924 kişilik resmi nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık şehri. İnsan yoğunluğunun yanı sıra, her 3 kişiden birinin araç sahibi olmasıyla da en fazla taşıtın bulunduğu il aynı zamanda. Tüm bu insan ve araç yoğunluğunun yarattığı trafik sorunu ise yerel seçimler yaklaşırken yeniden gündem oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğu, 31 Ocak’ta yaptığı açıklamayla kentteki trafiği rahatlatmak için karayolundaki bağlantı gişelerinin kaldırılacağını, yerine “Serbest Geçiş Sistemi” uygulamasının getirileceğini duyurdu. İstanbul’da; Mahmutbey, Çamlıca, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Kurtköy ve Şekerpınar’da bulunan gişeler 4 Şubat itibariyle kaldırılmaya başlandı. 9. Köy olarak İstanbul’daki taksi ve dolmuş şoförlerine sorduk: Gişelerin kaldırılması İstanbul’un trafiğini ne kadar rahatlatır? Katkısı olur mu?

“Trafik komisyonu kurulmalı”

İstanbul’un en yoğun noktalarından birinde, Mecidiyeköy’de taksicilik yapan Selahattin Torun, yapılan uygulamanın İstanbul trafiğine bir etkisi olmayacağını düşündüğünü şöyle anlattı:

Yapılan uygulamanın İstanbul’un merkezine bir etkisi olmaz; olsa olsa gişedeki bekleme süresini azaltır o kadar. Bu trafik yoğunluğunu azaltmak anlamına gelmiyor. Oradan araç hızlı gelse ne olacak, burada yine trafiğe girecek. İstanbul’a, merkezin trafiğin rahatlatacak bir çözüm gerekiyor. Bunun için de gelip taksicilerle, ticari araç kullananlarla konuşmaları lazım. İçinde taksi, dolmuş, otobüs şoförlerinin, otomobil şoförlerinin olduğu bir ‘trafik komisyonunun’ kurulması lazım. Bizim trafikteki tek sorunumuz araç sayısı değil, güzergahların yanlışlığı. Yürüyerek 10 dakika sürecek bir mesafeyi biz şehrin plansızlığından, kapalı yollardan dolayı yarım saatte dolanarak gidiyoruz bazen. Battı – çıktı kavşak dediğimiz, yonca sistemi dediğimiz planlar var. Bunların İstanbul’un merkezine uygulanması lazım. Yoksa böyle uygulamalarla trafik sorunu çözülmez.”

“Gişeleri değil, insanların kafasını değiştirmek lazım”

28 yıldır taksi şoförlüğü yapan ve İstanbul’un hemen her yerinde çalıştığını söyleyen Mustafa Belli’ye göre, gişelerin kaldırılması trafik yoğunluğunda bir değişiklik yaratmayacak. Sorunun kaynağının ‘eğitimsizlik’ olduğunu düşünen Belli, şöyle konuştu:

Gişeleri değil de insanların kafasını değiştirmek lazım. Gişeler bağlantı noktaları, kaldırılması olumlu bir şey ama büyük bir etki yaratmaz. Zaten insanlar değişmezse hiçbir çözüm işe yaramaz. Trafikteki yoğunluğun çoğu kalabalıktan değil insanların kuralları bilmemesinden, eğitimsizliğinden kaynaklanıyor. Sürücülerin tümüne çok ciddi eğitimler verilmesi lazım. Ben trafik şube müdürü olsam, trafikte hata yapana en az 6 ay eğitime tabi tutarım. Taksici ve vatandaş, 6 ay boyunca her gün 2-3 saat gidip eğitim alacak. Bu trafik başka türlü çözülmez.

“Polisler müdahale ettikçe trafik azalır”

İstanbul’un bir diğer işlek yerlerinden Taksim’de taksi şoförlüğü yapan Ergin Erdemir ise uygulamayı başarılı bulanlardan. Erdemir, gişelerin kaldırılmasının trafikte önemli bir fark yaratacağını belirtti:

Gişelerin kaldırılması baya büyük bir etki yaratır ve trafiği önemli ölçüde rahatlatır. Bununla birlikte kavşaklarda bekleyen polis sayısının artırılması lazım. Polisler trafiğe müdahale ettikçe trafik azalır.”

“Gişeleri kaldırmakta çok geç kaldılar”

Beşiktaş’ta dolmuş şoförü olan Ali Paşa Uzun, uygulamayı ‘geç kalınmış bir hamle’ olarak değerlendirdi:

Gişeleri kaldırmakta çok geç kaldılar. Araç sayısı almış başını gidiyor. Gelen arabanın gişelerde beklemesi yanlış zaten, aracın hızını kesiyor. Arka arkaya hızlı hızlı geçecek araçlar gişeler yüzünden uzun kuyruklar oluşturuyor. Şimdi o sorun ortadan kalkacağı için gişeler rahatlayacak. Buraların trafiği çok yoğun. Beşiktaş’a da acilen bir çözüm bulunması lazım.

“En fazla beş dakika rahatlatır”

23 yaşındaki taksi şöförü Onur Yıldırım gişelerin kaldırılmasının trafikte en fazla 5 dakikalık bir rahatlık yaratacağını söyledi:

Gişelerin kaldırılmasının İstanbul trafiğine bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Yarım saatte gideceğimiz yolu 5 dakika kısaltır en fazla. Daha fazla bir etkisi olmaz çünkü İstanbul’un trafiği gişelerden kaynaklanmıyor. Araba nüfusundan kaynaklanıyor. Bu kadar kalabalık bir şehirde buna da bir çözüm bulanabileceğini sanmıyorum.

 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.