DOLAR 34,1993 -0.08%
EURO 37,5511 0.18%
ALTIN 2.877,950,30
Ankara
23°

KAPALI

Sokak hayvanları için güvenli bir yuva

Sokak hayvanları için güvenli bir yuva

Sokak köpeklerinin, "uyutulma-ötanazi" adı altında öldürülmelerine yönelik yasa teklifi çalışmaları sürerken sokak köpeklerinin iyi ortamda yaşamlarını sürdürmelerine olanak sağlayan örnekler de var. Bunlardan biri de Isparta’da 23 dönümlük arazi üzerine kurulan Isparta Hayvan Barınağı.

ABONE OL
21 Haziran 2024 16:12
Sokak hayvanları için güvenli bir yuva
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şeyda Nur Bekem / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos

Isparta Hayvan Barınağı, 2017 yılında 23 dönümlük arazi üzerine kuruldu ve burada 7/24 hayvanların sağlık, bakım ihtiyaçları karşılanıyor. Barınak Müdürü Ahmet Çankar ile barınaktaki çalışmalarını ve sokak hayvanlarını 9. Köy için konuştuk.

Barınağın şu anda 7 veteriner hekim ve 9 teknikerle hizmet verdiğini, personelin 7/24 çalışarak hayvanların sağlık ve bakım ihtiyaçlarını karşıladığını aktaran Ahmet Çankar, barınakta hayvanların tedavileri ile ilgilenildiğini, iyi ve güvenli bir yer olduğunu söyledi. Barınakta görev yapan personelin Isparta Belediyesi insan kaynakları tarafından işe alındığını ve özellikle hayvansever olmalarına özen gösterildiğini ifade etti.

“Dışarıdan hayvan bırakılması işi zorlaştırıyor”

Barınakta kısırlaştırılan köpeklerin saldırganlık eğilimlerinin tamamen ortadan kalkmadığı ancak verilen hormonlar sayesinde sakinleştiklerini aktaran Ahmet Çankar, “Barınak, dışarıdan hayvan bırakılması sorunu ile de mücadele etmektedir. Çevre mahallelerde çok sayıda dışarıdan getirilen hayvan bulunmaktadır. Bu durum mahalle sakinlerinin ve barınağın işini zorlaştırmaktadır” dedi.

Belediye tarafından sağlanan bütçenin barınak için yeterli olduğunu ancak ilçe belediyeleri ve il özel idarelerinin de bu işe bütçe ayırmaları gerektiğini ifade eden Çankar, bu konuda sadece Isparta merkezinin değil tüm ilçelerin ve köylerin de sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

“Yazın sahiplenip kışın tekrar bırakıyorlar”

Barınaktaki hayvanların sahiplenilmesi konusuna da değinerek yaz aylarında sahiplenmenin arttığını, kış aylarında ise hayvanların tekrar sokaklara veya barınaklara bırakıldığını gözlemlediklerini de dile getiren Çankar, “Sahiplenme süreci kontrollü bir şekilde yürütülmekte ve hayvanlar gerekli evrak tamamlandıktan sonra teslim edilmektedir” dedi.

Ahmet Çankar, kısırlaştırma çalışmalarının randevu sistemi ile yürütüldüğünü ve sokakta baktıkları kedileri kısırlaştırmak isteyen vatandaşlara aynı gün içinde hizmet verildiğini de sözlerine ekledi. Çankar, sahipli hayvanlar için barınağın değil özel veterinerlerin tercih edilmesi gerektiğini de vurguladı.

“Ortak bir seferberlik ile kısırlaştırma yapılmalı”

Hayvanların sokak yaşamına adapte olmalarını sağlamak için yaptıkları çalışmaların yanı sıra, sokak hayvanlarının üremesini kontrol altına alarak popülasyonlarını dengelemeyi de hedeflediklerini belirten Çankar, yerel yönetimlerin, kamu kurumlarının ve vatandaşların ortak bir seferberlik ile kısırlaştırma çalışmalarına destek vermesini istedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Bahar Halisçelik

    İlk defa mantıklı bir konuşma yapmışlar bu konu hakkında uzun süre sonra tebrik ediyorum ????

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.