İthalat ve ihracatın yanı sıra günde yüzlerce kişinin de bavul ticareti yaparak geçimini sağladığı Van Kapıköy Sınır Kapısı kentin ticaret ve turizm anlamında gelişmesi için 2019 yılında yenilenerek hizmet vermeye başladı. Yaklaşık 100 milyon liraya mal olan yenileme çalışmalarıyla, Türkiye’nin modern kara hudut kapıları arasındaki yerini aldı. Bölgenin ticaret ve turizm merkezi haline gelmesini amaçlayan yenileme çalışmaları tamamlanmasına rağmen pandeminin gölgesinde kaldı.
KARŞILIKLI KOTALAR KALDIRILMALIDIR
Sınır kapısının kapanmasından sonra en büyük darbeyi Van esnafının aldığını belirten Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsa Berge, salgının sona ermesiyle birlikte sınırlar üzerinde ciddi bir düzenlemenin yapılması gerektiğini kaydetti. Berge, “Salgın sonrası sınır kapısı 7/24 transit geçişe açılmalıdır. Kotalar karşılıklı olarak kaldırılmalıdır. Sınır ticaretinin kapsamı genişletilmelidir. Serbest bölgeler açılarak lojistik merkezi kurulmalıdır” dedi.
Türkiye’nin petrolün büyük bir kısmını İran’dan ithal ettiğini dile getiren Berge, akaryakıtın sınır ticaretine konu edilen ürünler arasına alınması gerektiğini vurguladı. Akaryakıtın sınır ticaretine konu edildiği 1997 ve 1999 yılları arasında Van’da ciddi bir kalkınma yaşandığını hatırlatan Berge, “İran akaryakıtı Van’ın ekonomik can damarı olacaktır” dedi. Pandemi nedeniyle yaşanılan sürecin esnafı zor durumda bıraktığını belirten Berge, taleplerinin tüm esnafa kredi desteği olduğunu söyledi.
SINIR KAPISI İRAN İLE OLAN İLİŞKİLERİ GELİŞTİRDİ
Sınır kapısının İran İslam Cumhuriyeti pazarından faydalanmak, ihracat-ithalat geliştirme ve gidiş-gelişlerin artırılması adına açıldığını belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası (VanTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş kapının kısa sürede Van için önemli bir pazar haline geldiğini dile getirdi. Çeliktaş, “90’lı yıllarda ticarete konu edilen ürünlerin fazla olması sayesinde, Van ciddi anlamda kalkınma yaşadı. Kapıköy’deki ticaretin ilerlemesi ve iyi bir noktaya gelmesi neticesinde Van Organize Sanayi Bölgesi’nin temelleri atıldı ve hayata geçirildi. Van ile İran’ın Hoy şehrini birbirine bağlayan, kapı ihracat-ithalatın yanı sıra İranlı turistlerin Van’a gelmesine de büyük olanak sağladı” diye konuştu.
‘İHRACAT RAKAMLARINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ YAŞANDI’
Pandeminin ardından kapının kapanmasıyla ihracat rakamlarında ciddi düşüşler yaşandığını belirten Çeliktaş, şunları söyledi: “İran’la olan ihracatımız kent ekonomisini domine etmektedir. Ayrıca sınır kapımızın kapanması sonra gelmeyen İranlı turistin de ekonomimize olumsuz yönde ciddi bir etkisi olmuştur. Kapıköy Müdürlüğü üzerinden yapılan sınır ticaretine bakıldığında; 2018 yılında 10 milyon 704 bin 177 dolar ihracat ve 2 milyon 298 bin 117 dolar ithalat, 2019 yılında 17 milyon 271 bin 510 dolar ihracat, 4 milyon 729 bin 688 dolarda ithalat gerçekleşmiştir. Ancak pandemi sonrası kapımızın kapanması ihracatımızı durma noktasına getirdi. Demiryolu ile ticaretin devam etmesi adına çalışmalar yapıldı. Ancak diğer şehirlerden getirilen ürünler İran’a gönderilirken, Van’dan ürünlerin İran’a geçişi için vagon tahsisleri yapılmadı. Vagonların yetersiz olması ve Van’daki firmalara tahsisi konusunda zorluklar yaşanması nedeniyle ihracatta sorunlar yaşanıyor”.
HABER : MEHMET SIDDIK GÜLER / VAN
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.