Şükran Rençber
ODTÜ Kimya Bölümü mezunu Cemile Türkmen, kadınları eğitim ve kültürel alanda buluşturmak amacıyla Sarı Bezli Kadınlar adlı bir platform kurdu. Türkiye’nin her yerinde ücretsiz kitaplar ve tiyatro davetiyeleriyle kadınları bir araya getirmeyi amaçlayan platform, kadınların farklı pencerelerden bakmalarını sağlamak, kendilerine zaman ayırarak vizyonlarını genişletmek ve birlikte daha fazla kadına ulaşmak istiyor.
Mesleğini özel bir şirkette sürdüren Cemile Türkmen, kadınlara ücretsiz kitaplar ve tiyatro davetiyesi hediye ederek vizyon gelişimiyle hayata farklı pencerelerden bakmalarına vesile olacağını düşündüğü için bu platformu kurduğunu söyledi.
Çocukluğundan beri ailesinin ve kendisinin eğitime verdiği önemi aktaran Türkmen, başkalarına da dokunabilmek düşüncesiyle bu fikri geliştirdiğini ifade etti.
Türkmen “Sosyal medya üzerinde etkileşim yapabileceğini düşünerek sayfa açtım. İsmi zaten aklımda vardı; “Sarı Bezli Kadınlar”. Eğitimimiz, kariyerimiz, yaşadığımız şehir ve hayattaki yerimiz ne olursa olsun kadın olarak mutlaka temizlik bezi olan (rengi ne olursa olsun hep o sarı bezdir) sarı bezi elimize alıyoruz. İşte hem kadınların birleştirici özelliği hem de ‘o bezi bırak ve kendine zaman ayır, kitap oku, tiyatro oyunu seyret’ mottosu zihnimde hep vardı” dedi.
Önce kendi okuduğu kitapları başka kadınlara hediye ederek ve gittiği oyuna bir fazla bilet alarak yola çıktığını, platformun kulaktan kulağa yayılarak büyüdüğünü aktaran Türkmen şunları söyledi:
“Tiyatrolar ve yazarlar ile iletişim kurarak kitap talebinde bulundum onlar da platformumuza inandıkları için gönderdiler. Tabii kendim de kitap almaya devam ediyorum. Zaman içinde duyulmasıyla başkaları da kitap göndermeye başladı ve gelen tüm taleplere yanıt vermeye çalışıyorum.”
Platformun kurulmasından sonra 3 yıl içerisinde 100 binden fazla kitap, 10 binden fazla tiyatro davetiyesi hediye edildiğini belirten Türkmen, ileride kooperatifleşmek gibi bir amaçları olduğunu da ifade etti.
Türkmen, kitap ve tiyatro organizasyonları, kargo, insanlarla iletişim kurma gibi işlerin çok zaman aldığını ancak çok da motive edici olduğunu sözlerine ekledi.
Bazı köy ve ilçelerden kadınları şehre transfer edip birlikte film izlediklerini hatta bazı kadınların ilk defa sinema ile tanışmasına vesile olduklarını vurgulayan Türkmen, bu çalışmalarda ailesinden ve arkadaşlarından da maddi destek aldığını ve organizasyonları birlikte yaptıklarını da sözlerine ekledi.
Kitap kılıfı ve magnet bastırarak bunların satışından elde edilen geliri hem kargo ücreti hem de yeni kitap alımı için kaynak yaptıklarını belirten Türkmen, Doğu ve Güneydoğu’daki bazı okullara 2. el kitap kampanyası yaptığını, kadın sığınma evleri ve kız öğrenci yurtlarına da kitaplar gönderdiklerini söyledi.
Covid-19 döneminde üniversite öğrencilerinden gelen teklifler üzerine kadınlar için ücretsiz sesli kitap projesine başladığını ancak ilerletemediğini aktaran Türkmen, Yeditepe Üniversitesi’nde Görsel İletişim öğrencisi Leyla Uluçam ile başlattıkları bu projeye sonra aynı üniversiteden Yonca Arslanoğlu ve Merve Balkan’ın da katıldığını, 4 kişilik bir ekip olarak çalışmaları sürdürdüklerini aktardı. Platformun takipçilerinin de istediği kitaptan istediği bölümleri okuyup kendilerine gönderdiğini hatırlatan Türkmen, sesli kitapların Sarı Bezli Kadınlar Youtube sayfasında yayınlandığını ve herkesin hiçbir ödeme yapmadan kitap dinleyebildiğini belirtti. Bu projenin amacı, yoğun ev içi mesaisi nedeniyle kitap okumaya zaman bulamayan kadınların, sesli kitaplar aracılığıyla istediği kitaba rahatça ulaşabilmesini sağlamak….
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.