Geçen yıl tüm dünyada başlayan koronavirüs salgın sürecinden en fazla etkilenen sektörlerden biri de turizm sektörü oldu. Peki, koronavirüs salgını, turizm sektörünü nasıl etkiledi? Türkiye turizmini, salgın öncesi ve sonrası olarak değerlendirdiğimizde ne gibi sonuçlar ortaya çıkacak? Geçtiğimiz yaz turizmi, salgından ne kadar etkilendi? Hepsi ve daha fazlasının yanıtı için, Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Toktaş, Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Yardımcısı Ali Bilir ile görüşmeler gerçekleştirdik. İki bölümlük yazı dizimizin ilk bölümünde, KATİD Başkanı Toktaş’ın görüşlerine yer veriyoruz.
Sınırlı sayılı uçuşlar, turizmi bitirdi
2020 yılında turizm sektörünün çok kötü bir dönem geçirdiğine dikkat çeken KATİD Yönetim Kurulu Başkanı Toktaş, salgının turizm sektörüne olan olumsuz etkilerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“ Mart 2020’de Sağlık Bakanımızın ‘İlk vaka görüldü’ açıklamasından sonra ülke içinde rezervasyonlarda çok ciddi iptallerle karşılaşıldı. Mart sonunda, yurt dışı uçuşların tamamen iptal olması, yurt içinde sadece bazı bölgelere sınırlı sayıda yapılan uçuşlar turizm hareketini tamamen bitirdi. Bununla birlikte yurt dışı pazarlarımızdaki vakaların artması ülkelerin içine kapanmasına ve yurt dışı uçuşların iptaline neden oldu. Nisan, mayıs, haziran aylarında birçok otel kapanırken açık olan otellerde doluluk oranları yüzde 20’lerin altına indi. 2021’de vaka artışlarıyla birlikte sektör tekrar dibi gördü.”
Kitle turizmi, daha az talep görecek
Önümüzdeki süreçlerde, kitle turizminin çok daha az talep göreceğine kesin gözüyle bakan Toktaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Artık anlaşıldı ki turizm sektörü, salgın öncesi gibi olmayacak. Hızlı bir değişim başladı. Tesislerde hizmet alanında, fiziki ortamlarda ve teknoloji anlamında değişimler olurken müşterilerin öncelikleri, seyahat alışkanlıkları ve tatil beklentileri de değişmiş durumda. Bununla birlikte çok yavaş gelişim gösterip talep gören kamp, karavan, doğa turizmi ya da deneyim turizmi gibi alternatif turizm alanlarına hızla kayışlar başladı. Artık kitle turizminin çok daha az talep göreceği de kesin gibi.”
Vaka sayı düşerse iyi bir yıl geçiririz
Vaka sayılarında yaşanan düşüşün devam etmesi halinde, iyi bir sezon geçireceklerine olan inancından söz eden KATİD Başkanı Toktaş, şunları söyledi:
“Geçen sene rakiplerimizden İspanya’da yüzde 75, Yunanistan’da yüzde 80’lere varan bir kayıp olurken bizim yurt dışı turizm hareketimiz yaklaşık yüzde 68 azalarak Avrupa ortalamasının da altında kaldı. Bunun en büyük etkilerinden biri Turizm Bakanlığımızın başlattığı Güvenli Turizm Sertifika Programı oldu. Akdeniz bölgesinde çok sayıda 5 yıldızlı tatil köyü, 2020 yazını kapalı geçirdi. Genel olarak baktığımızda bir önceki yıl 35 milyar dolar gelir elde edilirken 2020’da bu gelir 11 milyar USD civarında gerçekleşti. Beklentimiz bu yıl, geçen senenin daha üstünde misafir ağırlayıp daha fazla gelir elde etmekti. Vaka sayılarımızı Avrupa ülkelerinin kabul edebilecekleri sayılara düşürmemiz halinde, geçen seneden çok daha iyi bir yıl geçireceğimizi umuyorum. İç turizmde aynı şekilde artış olacaktır.”
“Hareketliliğin başlayacağını tahmin ediyoruz”
17 günlük tam kapanma durumunun turizm sektörüne olumlu şekilde yansıyacağını da kaydeden Başkan Toktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vaka sayıları yukarıda olduğu sürece, yurt dışından misafir kabul etmemiz, uçuşların açılması ve yurt içindeki hareketliliğin başlaması pek mümkün gözükmüyor. Zaten çok hareketli bir dönem geçirmiyoruz. İşler durgun. O anlamda vaka sayıları çok önemli. Tam kapanma olmadan da bu iş olmayacaktı. Bu bağlamda, tam kapanma bizim için son derece olumlu oldu. Hareketliliğin başlayacağını tahmin ediyoruz. Keşke tam kapanma durumunu daha önce yapma imkânımız olsaydı. Dolayısıyla çok daha erken faydasını görürdük.”
HABER : DİDEM ÇAM /ANKARA – DİZİ YAZISI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.