DOLAR 34,7554 0.04%
EURO 36,5475 -0.02%
ALTIN 2.955,080,16
Ankara

HAFİF YAĞMUR

Sahipsiz köpek tartışması: Taraflar ne diyor? Kısırlaştırma çözüm mü?
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Sahipsiz köpek tartışması: Taraflar ne diyor? Kısırlaştırma çözüm mü?

Sahipsiz köpek tartışması: Taraflar ne diyor? Kısırlaştırma çözüm mü?

Sahipsiz hayvan popülasyonunun artması, saldırı haberleri ve şikayetler, tartışmaları alevlendiriyor. Sahipsiz sokak köpekleri konusu kamuoyunu da ikiye böldü. Sokak köpeklerinin tamamen toplatılması gerektiğini savunanlarla, köpeklerin doğal yaşam alanlarından koparılmaması gerektiğini söyleyenler karşı karşıya. 9.Köy Haber Merkezi’den İsmail Kılıç, farklı görüşlere sahip bireylere ve uzmanlara ulaştı. "Taraflar ne diyor, sorun nasıl çözülür?" sorularına cevap aradı.

ABONE OL
20 Şubat 2024 14:32
Sahipsiz köpek tartışması: Taraflar ne diyor? Kısırlaştırma çözüm mü?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsmail Kılıç / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos

Sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili tartışma bitmedi. Her şikayet ya da olay, hayvanseverlerle sokak köpeklerinden şikayet edenleri karşı karşıya getiriyor.

Geçen Aralık ayında Ankara’nın Keçiören ilçesinde sokak köpeğinin bir çocuğa saldırması ile tartışmalar yeniden alevlendi. 9. Köy Haber Merkezi, kamuoyunda farklı görüşlere sahip yurttaşlarla ve uzmanlarla görüştü. Taraflar ne diyor? Bu sorun nasıl çözülür? Bir uzlaşma sağlanabilir mi?

Sokak köpeklerinin toplumsal güvenlik açısından tamamen toplatılması gerektiği fikrini savunan Cengiz Bakan, “Sokak köpekleri yaşamını barınaklarda sürdürmeli” diye fikir belirtirken, kendisini hayvan gönüllüsü olarak tanımlayan Pınar Yılmaz, köpeklerin yaşam alanlarından koparılmaması gerektiğini ve toplu bir kısırlaştırma seferberliği ile var olan sorunların ortadan kalkacağını belirtiyor. Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın ise yaşanan sorunun çözümü adına hem yerel hem de merkezi yönetime bazı sorumlulukların düştüğünü ifade ediyor.

“Sahipsiz köpekler barınaklarda yaşamalı”

Kendisinin de bir hayvansever olduğunu ancak sokak köpeklerinin modern toplum içerisinde yerinin olmadığını belirten Cengiz Bakan, sahipsiz köpeklerin barınaklarda yaşamanı sürdürmesi gerektiğine vurgu yaptı:

Biz sahipsiz, sokakta yaşayan köpeklerin toplatılması gerektiğini söylediğimizde bize hayvan düşmanı gözüyle bakıyorlar. Biz hayvan düşmanı değiliz. Bizce sahipsiz köpekler insanların güvenliği açısından bir tehlike unsuru. Hepimiz görüyoruz köpekler özellikle çocuklar başta olmak üzere insana bir tehlike unsuru dahi yokken saldırabiliyor. Bazı saldırılarda insanlar resmen parçalanıyor. Bu sebeple köpeklerin toplum içerisinde yaşamaması gerekiyor. Bizler tüm köpekleri öldürelim demiyoruz. Onlara özel olarak ayrılan alanlarda onlara bakmaya devam edebiliriz.

Köpeklerin doğaları gereği saldırgan olduğundan bahseden Bakan, “Kendilerini hayvansever olarak tanımlayan kişiler bu sorunun kısırlaştırma ile ortadan kalkacağından bahsediyor. Kısırlaştırılan köpeğin de saldırgan olabileceği bir gerçek. Bu durumu da geçelim, biz güvenli bir toplumda yaşamak için köpek popülasyonunun kısırlaştırma yöntemi ile yok olmasını mı bekleyeceğiz?” dedi.

“Sahipsiz hayvan sorunu yok, iş bilmez belediye sorunu var”

Hayvan gönüllüleri olarak kısırlaştır, aşıla, yerinde yaşat ilkelerini savunduklarını belirten Pınar Yılmaz, Türkiye’de sahipsiz köpek sorunu olmadığını söyledi. Yerel yönetimleri eleştiren Yılmaz şöyle dedi:

Bizler yıllardır söylüyoruz. Türkiye’de sahipsiz hayvan sorunu yok, görevini tam yapmayan sorumsuz bir belediye sorunu var. Türkiye’de sahipsiz köpeklere yönelik kanun gayet net. 5199 sayılı kanun şunu söylüyor; belediyeler bu hayvanları alacak, kısırlaştıracak, aşılayacak, aldığı bölgeye geri bırakacak ve o bölgede bulunan hayvan gönüllülerinin desteği ile o hayvana bakmaya devam edecek. Yani kanun sana diyor ki, iş birliği yapacaksın. Ancak bu yapılmıyor. Bu görevi yerine getirmeyen belediyeler sayesinde bu konu gündemde. Zamanında kısırlaştırma düzenli bir şekilde yapılmış olsaydı zaten şu an böyle bir sorunu konuşmuyor olacaktık.”

Pınar Yılmaz

Hayvan gönüllülerinin, yerel yönetimlerden hayvanlara dair her türlü konuda iş birliği talebi olduğunu yineleyen Yılmaz, barınakların yalnızca yaşlı, yaralı veya hamile hayvanların barınacağı alan olduğunu söyledi. Yılmaz, “Yaklaşık olarak 20 yıldır gönüllüyüm. Deneyimlerim doğrultusunda söyleyebilirim, köpeklerdeki agresiflik yüzde 90 oranında kısırlaştırma ile çözülebilir. Gönüllüler yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde olursa da kısırlaştırmaya rağmen agresif olan köpekler de gönüllüler tarafından tespit edilip, ekiplerce toplanabilir. Bu sayede köpek saldırılarının önüne geçilir” diye konuştu.

“Kısırlaştırılan köpeğin daha sakin olduğu bilimsel gerçek”

Sokak köpeklerinin toplatılmasının bir çözüm olmadığına değinen Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın ise bütün sokak köpeklerini toplayıp, belirli bir alana koyarak, o hayvanların sağlıklı bir şekilde yaşayacağını düşünmenin gerçek dışı bir bakış açısı olduğunu ifade etti. Baydın, “Yapılması gereken sadece agresiflik gösteren köpeği toplamak. Bu yöntem sonucu sürü psikolojisi ile agresiflik diğer köpeklere de yansımaz. Tüm köpekleri bir alana toplamak için bir alan bulamayız ayrıca bu alanda hayvanın refahını sağlayamayız” dedi.

Geçmiş yıllarda Avrupa’da toplu ötenaziler ile sahipsiz köpek sorununun çözüldüğünü söyleyen Baydın, bu yöntemin hem kültürel hem de vicdani olarak uygun olmadığını belirtti. Baydın, “Sokak köpeklerinin kısırlaştırılmasının, Türkiye adına en uygulanabilir yöntem olduğunu düşünüyorum. Kısırlaştırmanın etkisi ile hormonel agresiflikler uzaklaşıyor. Kısırlaştırılan köpeğin daha sakin olduğu bilimsel gerçek. Ancak kısırlaştırılan köpek yüzde yüz sakin olur diye bir durum yok. Çarpık kentleşme sonucunda köpeklerin doğal yaşam alanlarını da kaplıyoruz. Doğası gereği de hayvan kendine bir alan kuruyor. İnsandan örnek gösterelim insan için evi ve ailesi korunması gereken bir unsur. Aynı şekilde köpekler yavrularını korumak isterken ya da alanlarını korumak isterken saldırganlaşabiliyor” şeklinde konuştu.

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın

“Hem merkezi hem de yerel yönetimlere sorumluluklar düşüyor”

Bu sorunun çözümü için hem merkezi hem de yerel yönetimlere sorumluluklar düştüğünü kaydeden Baydın, belediyelerin kısırlaştırma işlemini var olan imkanlar ölçüsünde yapmaya çalıştıklarını ancak belediyelerde görevlendirilen veteriner hekim sayısının oldukça az olduğuna da işaret etti.

Sadece kısırlaştırma için değil, sokak hayvanlarının tedavilerinde de veteriner hekimlerin aktif olarak çalıştıklarını söyleyen Baydın, “Tüm işlere yetişebilmeleri adına belediyelerde görevli veteriner hekim sayısının 4 kat arttırılması gerekiyor. Bazı belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü dahi bulunmuyor. İlk olarak her belediyede Veteriner İşleri Müdürlüğü açılmalı, bu müdürlüklerin başına da hekimlerin getirilmesi ve veteriner hekim sayılarının arttırılması gerekiyor. Sahipsiz hayvanlar sadece belediyelerin altından kalkacağı basit bir problem değil. Burada yerel yönetim, merkezi yönetim ve serbest veteriner hekimlerin sorunu çözmek için iş birliği yapması gerekiyor. Aksi takdirde toplu kısırlaştırmanın istenilen düzeye ulaşması mümkün değildir. Toplu kısırlaştırma olmadan sahipsiz sokak hayvanı popülasyonunun çözülmesi mümkün değil” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (3)
  • Mahmut Daģdeviren

    YASA ÇIKTI KARDEŞİM!! Toplasaniza bu sokak köpeklerini kardeşim..!! Memleket tamamiyle Muz Cumhuriyetine döndü, inanilmaz bir şey!! Yasayi uygulayan yok, uygulamayani denetleyen, cezalandiran yok!! Nerede bu ülkenin Yasama, Yürütme ve Yargi organlari..!! Allah kahretsin, yasa çiktığı halde sokak köpeklerini toplamayan belediye yönetimlerini! Çoçuklarimiz köpekler tarafindan isiriliyor, parçalaniyor, kuduz oluyor, ÖLÜYOR (!!), kimsenin UMURSADIĞI YOK!!

    Yanıtla
    +0
    -0
  • YORGO ANDREADIS

    YETTİ BEEE ARTIK!!! TOPLAYIN BU SOKAK KÖPEKLERİNİ!!! HER TARAF KÖPEK SİDİĞİ VE KÖPEK B..KU KAYNIYOR, KUDUZ SALGINLARI BAŞLADI, İNSANLARI ISIRIYORLAR, ÖLDÜRÜYORLAR, GECELERİ HAVLAYIP MİLLETİ UYANDIRIYORLAR… MAMA LOBİSİNİN PARALI TROLLERİ DE HALA KONUŞMAYA DEVAM EDİYOR.. ÇOK SEVİYORSANIZ SOKAK KÖPEKLERİNİ ALIN EVLERİNİZE BESLEYİN DEDİĞİMİZDE İSE BİR ANDA DÖRT NALA KAÇIYORLAR… YETER ARTIK!! YETERR BEEE! BU CENNET ÜLKEYİ CEHENNEME ÇEVİRDİNİZ!!

    Yanıtla
    +1
    -0
  • deniz erden

    kısırlaştırma saldırganlığı azaltmıyor. bilimsel olarak kanıtlandı.sahipsiz köpeğin yeri barınaktır. sokakta başıboş köpek olamaz. bütün gelişmiş ülkelerde böyle.

    Yanıtla
    +1
    -0


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.