Corona virüs salgını ile gündemimize oturan, toplum ve insan sağlığı açısından değeri ölçülemese de Türkiye’nin en önemli sektörlerden biri olan Sağlığın ekonomik olarak en fazla ilişkili olduğu sektörler; Toptan ve Perakende Ticaret; Motorlu Kara Taşıtları ve Motosikletler, Finans ve Sigortacılık Faaliyetleri ile İnşaat sektörü oldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Girişimci Bilgi Sistemi (GBS) 2017 yılı verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre, İnsan Sağlığı ve Sosyal Hizmetler sektörünün ekonomik olarak en fazla ilişkili olduğu sektör toplam 8 milyar 315 milyon liralık ticaret hacmiyle Toptan ve Perakende Ticaret; Motorlu Kara Taşıtları ve Motosikletler sektörü oldu. Sağlık sektörü bu alana sattığı 915 milyon liralık hizmete karşılık, buradan 7 milyar 399 milyon liralık ürün ve hizmet satın aldı.
EN FAZLA GELİR FİNANS VE SİGORTACILIKTAN GELDİ
Finans ve Sigortacılık Faaliyetleri de Sağlık sektörü için en önemli alanlardan biri. Nitekim bu sektörden 762 milyon liralık ürün ve hizmet alan Sağlık, buraya 2 milyar 722 milyon liralık hizmet verdi. Bu sektör aynı zamanda sağlık sektörünün en fazla satış yaptığı alan olarak kayıtlara geçti. İnşaat da Sağlığın yoğun ilişki içinde olduğu bir sektör. Nitekim bu sektöre sattığı 165 milyon liralık hizmete karşın, buradan 1 milyar 264 milyon liralık ürün ve hizmet almış durumda. Sektörün en fazla ilişki içinde olduğu sektörler İmalat Sanayi, Mesleki, Bilimsel, Teknik Faaliyetler, Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri, İdari Destek ve Hizmetleri ile Elektrik-Gaz-İklimlendirme sektörü oldu. Sağlığın en az irtibatta olduğu sektörler ise 14,8 milyon liralık hacimle Madencilik ve Taşocakçılığı, 20,3 milyon lirayla Tarım-Ormancılık-Balıkçılık, 35,5 milyon lira ile de Kültür-Sanat olarak sıralandı.
SAĞLIĞIN ALDIĞINDAN ÇOK SATTIĞI SEKTÖRLER
Sağlık sektörünün en fazla hizmeti Finans ve Sigorta Faaliyetleri sektörüne sattığı görülüyor. Sektöre sattığı 2 milyar 722 milyon liralık hizmete karşılık 762 milyon liralık hizmet almış ve 1 milyar 959 milyon liralık artı vermiş vaziyette. Mesleki, Bilimsel, Teknik Faaliyetler sektörü ile çok büyük ticaret hacmi olmasa da bu sektöre 463 milyon liralık hizmet veren Sağlık; buradan aldığı 370 milyon liralık hizmet sonucu; 92,9 milyon liralık ticaret fazlası verdi.
Eğitim sektörüne 52,2 milyon liralık hizmet veren Sağlık, buradan da 38,4 milyon liralık hizmet satın aldı ve sonuçta 13,8 milyon liralık fazla verdi. En az ilişkisi bulunan Madencilik ve Taşocakçılığı sektöründen aldığı 3 milyon liralık ürün ve hizmetin karşılığı 11,8 milyon liralık hizmet sundu ve 8,8 milyon liralık ticaret fazla verdi.
SAĞLIĞIN AÇIK VERDİĞİ SEKTÖRLER
Toptan ve Perakende Ticaret; Motorlu Kara Taşıtları ve Motosikletler sektörü, Sağlığın hem en çok ilişkide bulunduğu hem de en fazla açık verdiği sektör olarak kayıtlara geçti. Sağlık buraya verdiği 915 milyon liralık hizmete karşın 7,4 milyar liralık ürün ve hizmet aldı ve sonuçta yaklaşık 6,5 milyar liralık ticaret açığı verdi.
İnşaattan da 165 milyon liralık hizmet satışına karşılık 1,264 milyar liralık ürün alan sektörün açığı 1 milyar 98 milyon lirayı buldu.
İmalat Sanayi de en fazla açık verilen 3. sektör konumunda. Buradan alınan 971 milyon liralık ürüne karşılık 289 milyon liralık satış yapıldı ve sonuçta 681 milyon liralık bir açık oluştu. Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri, İdari Destek ve Hizmet Faaliyetleri Elektrik-Gaz-İklimlendirme, Ulaştırma-Depolama, Bilgi ve İletişim, Diğerleri, Diğer Hizmetler, Kültür-Sanat ile Tarım-Orman-Balıkçılık sektörleri de sağlığın ticaret açığı diğer sektörler oldu.
HABER : HÜSEYİN TUNÇAY / ANKARA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.