Kardelen Uçak
Özel okul öğretmenlerine taban maaş uygulamasının Öğretmen Meslek Kanunu’na girmesi için ısrar eden eğitimcilerin Meclis Parkı’ndaki nöbeti 17. günü bitirdi. Öğretmenlerin nöbetini yerinde izleyen 9.Köy Muhabiri Kardelen Uçak, Özel Okul Öğretmenleri Sendikası’nın temsilcileriyle konuştu.
Öğretmen Sendikası, kamudaki meslektaşlarına kıyasla asgari ücret veya asgari ücrete yakın maaşlarla istihdam edilmeyi protesto ediyor. Taban maaş uygulamasının yürürlükten kaldırılmasıyla belli bir ücretin altında çalışmayı reddeden özel okul öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan maaş güvencesi talep ediyor. Sendika üyelerine göre Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eylül ayında taban maaşın meclise getirilerek kanunlaştırılacağı sözünü verdi. Aylar geçmesine rağmen Öğretmen Meslek Kanununda hala taban maaşın yer almadığını gören özel okul öğretmenleri, yeni bir “eğitim nöbeti”ne başladı. 26 Mayıs’tan bu yana Meclis Parkı’nda oturma eylemi yapan öğretmenler, taban maaşın yanında özlük haklarında ve çalışma koşullarında iyileştirme istiyor.
Özel Okul Öğretmenleri Sendikası Ankara İl Temsilcisi Mahmut Yıldırım, özel okul öğretmenleri olarak Bakan Tekin’in verdiği taban maaş sözünü gerçekleştirmesini talep etti. Sendika olarak Bakan Yusuf Tekin’e görevinde birinci yılını doldurması üzerine karne verdiklerini belirten Yıldırım, Bakan Tekin’in sınıfta kaldığını söyledi ve şöyle konuştu: “Karne notunu düzeltmesinin de koşulu tabii ki taban maaşın ÖMK’ye girmesi. Belki o zaman bazı notlarını düzeltebilir. Şu an çok yaramaz bir öğrenci kendisi.“
Öğretmenler Milli Eğitim Bakanı için hazırladıkları karneye bir de öğretmen notu düştü. O notta da şu ifadeler yer aldı: “Yusuf Tekin, koltuğunda bir yılını doldurdun. Bu davranışların devam ederse öğretmenler tarafından iyi hatırlanmayacaksın. Eğer koltuğunda kalmak istiyorsan taban maaş dersine iyi çalış.”
Ankara İl Temsilcisi Mahmut Yıldırım, 2014’te kaldırılan taban maaşı yeniden talep ettiklerine işaret ederek sürecin tamamını şöyle özetledi: “Özel öğretim kurumları kanununda 5580 sayılı maddeye göre özel sektörde çalışan öğretmen, kamuda çalışan dengi bir öğretmenden daha düşük maaş alamaz şeklindeydi. Patron dediğimiz büyük dershane ve özel okul sahiplerinin isteğiyle kaldırılmıştı. Bakan Yusuf Tekin, bir taslak hazırlandığını, bizim koşullarımızdan haberdar olduğunu ve konunun Nisan’da meclise gelip iyice netleşeceğini, yasalaşacağını söylemişti. İktidara yakın basın mensupları da bunların haberlerini yaptı. Ancak Bakan Tekin geçtiğimiz ay katıldığı bir televizyon programında ‘Taban maaşla ilgili bir gelişme var mı?’ sorusuna ‘Gündemimizde yok. Yetkimiz yok’ diye açıklama yaptı. Biz de sendika olarak hem bakanın yalanını teşhir etmek hem de taban maaş mücadelesini büyütmek, yükseltmek için tekrar 26 Mayıs’ta direnişimize başladık.“
Özel sektör öğretmenlerinin ekonomik ve özlük haklarının yer almadığı bir ÖMK’yı meşru bulmadıklarını kaydeden Yıldırım, “2014 yılında taban maaşı çıkarırken yetkiniz vardı da şimdi geçirmeye mi yetkiniz yok sayın bakan? Yetkisiz bakan istemiyoruz. Yusuf Tekin daha çok patronlarla görüşen biri. Taban maaş ÖMK’ye eklenene kadar eğitim nöbetindeyiz” şeklinde konuştu.
Öğretmen Sendikası Sivas İl Temsilcisi Gamze Nihal İyidoğan ise özellikle kadın özel sektör öğretmenlerinin yaşadığı sıkıntılara değinerek, “Mesela ‘Hocam evlenecek misiniz ya da çocuk yapack mısınız? Çocuk yapmayın” gibi söylemlere maruz kalıyoruz. Bize maaşımızı öğrencilerin parasıyla verdiklerini ve buna tamah etmememiz gerektiğini söylüyorlar. Kırtasiye ihiyaçlarını alıyoruz okul için. Parasını istediğimizde tehditkar konuşuyorlar” dedi.
İyidoğan, eğitim döneminin ardından gelecek dönem çalışıp çalışmayacaklarını kestiremediklerini söyleyerek, işten çıkarıldıklarında ne tazminat ne de ihbar hakkına sahip olmadıklarını belirtti.
Taban maaş gelmediği takdirde çalışmanın mümkün olmayacağını vurgulayan İyidoğan, okul sahiplerini de eleştirdi: “Asgari ücretle bugün çok net bir şekilde öğretmen çalıştırmak zorunda hisseden, çünkü daha fazlasını verirse batacağını sanan bütün patronlara şunu söylüyoruz: ‘Batın.’ Eğitimin para değil niteliksizlik sorunu var. Çocuklarımız bize ‘Sen eğitimcisin ama bana çıkarıp 10 lira veremiyorsun’ dediğinde kim yanımızda oluyor bizim? Taban maaşımızı söke söke istiyoruz.“
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.