DOLAR 34,1993 -0.08%
EURO 37,5511 0.18%
ALTIN 2.877,950,30
Ankara
23°

KAPALI

Otizmli çocuklar nitelikli eğitime erişemiyor

Otizmli çocuklar nitelikli eğitime erişemiyor

Türkiye’de yaşayan yaklaşık 2 milyon otizmli birey olduğu tahmin edilirken, bunlardan ancak 400 bininin eğitime ulaşabildiği hesaplanıyor.  Otizimli çocuk sahibi aileler ise, ulaşabildikleri eğitimin yeterli olmadığından yakınıyor. 9. Köy, aileler ve uzmanlar ile görüşerek, Türkiye'deki otizm gerçeğini inceledi. 

ABONE OL
29 Kasım 2022 00:00
Otizmli çocuklar nitelikli eğitime erişemiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de bulunan yaklaşık 2 milyon otizimli çocuğun ancak 400 bini eğitime ulaşabiliyor. Ailelere ve uzmanlara göre, eğitime ulaşabilenlerin büyük çoğunluğu da, “nitelikli eğitim” alamıyor. 
9. Köy Haber Merkezine açıklamalarda bulunan otizmli çocuk annesi Ayşe Berber, devletin otizmli çocuğuna yalnızca ayda 8-10 saat eğitimi ücretsiz ulaştırdığını söyledi. ABD’de ise otizmli çocuklara haftada 40 saat devlet destekli eğitim verildiğine vurgu yapan Berber, 7.5 yaşındaki otizmli kızını bu eğitimlere götürürken, kullandıkları servisin ücretini de devletin karşılamamasından yakındı. 

“Devletin verdiği 3350 TL, bizim harcadığımız 13 bin TL”

Maddi imkânı dahilinde çocuğuna dışarıdan da ders aldırdığını belirten Berber, bir özel dersin 400 TL dolaylarında olduğunu belirtti. Berber, şöyle konuştu;
 “Bu çocukların olabildiğince eğitime ihtiyaçları var ve bunun küçük yaşlarda olması çok önemli. O nedenle bizler de şartlarımızı zorluyoruz ve dışarıdan ekstra dersler almaya çalışıyoruz. Bu derslerin saatinin ücreti 400 TL dolaylarında. Bunun yanı sıra spor gibi desteklere de başvuruyoruz ve bunların da ekstra ücretleri oluyor. 20 seans spor için 5600 TL ödedim. Devlet ise bana sadece çocuğuma için kullandığım paranın küsuratı olan 3350 TL para ödüyor. Çocuğumun aylık eğitim bütçesi ise 13 Bin TL dolaylarında.”

“Devlet okullarının öğretmenleri de yetersiz”

Devletin kendisini yönlendirdiği okuldaki özel eğitim öğretmeninin başka bölümlerden mezun olup, ücretli öğretmenlik yaptığını açıklayan Berber, “Özel eğitim sınıfları için kadro açmıyorlar ve okullar da ücretli öğretmen alıyor. Geçen seneki öğretmenimiz 2 yıl başka bir bölüm okuyup gelmişti ve ücretli öğretmenlik yapıyordu. Çocuklara nasıl davranacağını bile bilmiyordu. Düşünün benim kızıma sınıf atlatmışlar. Neye göre yaptınız bunu? Okulun müdürü, rehber öğretmeni bir sefer gelip çocuğumun sınıfını ziyaret etmedi. Bizi bir yere attılar ve bizler yokmuşuz gibi davranıyorlar. Böylesi bir ortamda nasıl iyi bir eğitimden sözedebiliriz?” dedi.
5 yaşında otizmli oğlu olan Lale Özgün de her otizmli çocuğun eşit eğitim alamadığını söyledi. Özgün, bazı ailelerin çocuklarının eğitimi için 30 bin TL bütçe ayırabildiğini, bazı ailelerin ise sadece devletin ücretsiz olarak verdiği eğitimle yetinmek zorunda olduğunu belirtti.
Çocuğu 18 aylıkken tanı alan ve 3 yıldır tedavi gören Özgün, devletin verdiği desteğin eğitim anlamında çok yetersiz olduğunu söyledi. Özgün, “Bu çocukların haftada 40 saat eğitim alması gerekiyor ama devlet sadece 10 saatini karşılıyor. Bunun yanında 3350 TL evde bakım parası veriyor ama şu an o paraya kiralık daire bile yokken ben nasıl çocuğumun eğitimini 40 saate tamamlayabilirim? Sadece bir ders ücreti minimum 400-500 TL. Devlet 40 saati karşılamasa bile en azından 20-25 saatini karşılaması gerekiyor. Ben kendi çocuğum için dışarıdan sadece 12 saat ekstra ders aldırabiliyorum. Tek bir asgari ücretle geçinen aileleri düşünün. Onlar devletin verdiği aylık 10-12 saat eğitimden başka bir şey yapamazlar” dedi.
9. Köy Haber Merkezine açıklamalarda bulunan Otizm Vakfı Tesis ve Spor Akademi Müdürü Engin Arslan da birçok otizmli çocuğun nitelikli eğitime ulaşamadığını belirtti. Arslan, “destekler çok yetersiz, eğitim desteği neredeyse yok” dedi. 

“Birçok otizmli çocuk nitelikli eğitime ulaşamıyor”

Arslan, otizmin 3 yaşına kadar ortaya çıkabildiğini belirtirken, erken tanı almanın ve eğitime erken başlamanın önemini vurgulayarak, “Bu çocuklar için en önemli olan şey erken tanı ve nitelikli eğitim. İyi bir süreç için bu çocukların haftada 40 saat eğitim alması gerekiyor ama devletimiz haftada 2 saat bireysel, 1saat de grup dersi veriyor” dedi. Devletin karşıladığı eğitim saati dışında ailelerin kendi çabalarıyla bir şeyler yapmak zorunda kaldığını belirten Arslan, eğitim fiyatlarından dolayı birçok otizmli çocuğun nitelikli eğitim alamadığını belirtti.Engin Arslan

“2 milyon otizmi çocuğun sadece 400 bini nitelikli eğitime ulaşıyor”

Otizmin temelinde yoğun ve dolu bir eğitimin yattığını belirten Arslan, çocuğun günü iyi planlanmazsa çocuklarda davranış bozukluklarının ortaya çıkabileceğini belirtti. Arslan,“Türkiye’de yaklaşık 2 milyon otizmli olduğu düşünülüyor. Aileleriyle birlikte 6 milyon insan otizm gerçeği ile birlikte yaşıyor. Bu çocukların ise sadece 400 bine yakını eğitime erişebiliyor. Bunların kaçının günü iyi planlanıyor ve kaçı gerçekten nitelikli bir eğitim alıyor bilinmiyor” dedi.

“Atılması gereken adımlar var”

Devletin otizmli çocukları eğitime yönlendirdiğini belirten Arslan, eğitim bittikten sonrası için hiçbir planlamanın olmadığını söyledi. Arslan, “Bu çocuklara mesleki eğitimler verilmiyor. Durum böyle olunca da bu çocuklar tamamen ailelerine bağlı yaşıyorlar. Aileler de bu durumu bildiği için “inşallah çocuğum benden önce ölür, ben ölürsem ona kim bakacak? diye soruyorlar. Devletin bakım merkezleri var ama yeterli ve nitelikli değil. Otizmli çocuklar konusunda devletin acilen bir hareket başlatması gerekiyor” dedi.

HABER : Haber: Burak Altınok

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.