DOLAR 34,1991 -0.07%
EURO 37,5882 0.26%
ALTIN 2.880,320,38
Ankara
23°

KAPALI

Otizmle mücadele eden Barlas’ın havuz mucizesi

Otizmle mücadele eden Barlas’ın havuz mucizesi

3 yaşındayken otizm teşhisi konan Barlas Köse’nin hayatı, yaşadığı yüzme deneyimiyle umut dolu bir hikayeye dönüştü. Su ile terapide büyük başarı gösteren Barlas Köse, iyi bir yüzücü olma yolunda önemli bir adımı çok erken attı.

ABONE OL
2 Şubat 2024 15:39
Otizmle mücadele eden Barlas’ın havuz mucizesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gizem Azboy

Zamanla suda durmayı öğrendi, su altına dalmayı becerdi, sonra iletişimi güçlendi.” Otizmle mücadele eden Barlas Köse’nin yüzme antrenörü sporun ve disiplinin getirdiği başarıyı bu sözlerle anlattı.

Otizm, çocukların sosyal etkileşim ve iletişim becerilerini etkileyen bir nörogelişimsel bozukluk. Yapılan araştırmalar, su ve yüzme aktivitelerinin otizmli çocukların gelişiminde olumlu etkiler yaratabileceğini gösteriyor. 3 yaşındayken otizm teşhisi konulan Barlas Köse’nin hikayesi de su ve yüzme sporunun otizmle mücadelede nasıl umut verici sonuçlar doğurabileceğini gösteren çarpıcı bir örnek oldu.

Kastamonu Üniversitesi Ay Yıldız Spor ve Yaşam Merkezi’ndeki yüzme havuzunda geçirdiği zaman, Barlas’ın hayatında önemli bir dönüm noktası haline geldi. Otizm teşhisi konduğunda 3 yaşında olan Barlas, 7-8 yaşlarında su korkusunu yenerek bedensel gelişiminde büyük adımlar attı. Dedesi Hüseyin Köse, 2 yıldır haftada en az 2 gün torununu havuza getiriyor. Barlas’ın yüzme sporuna başlamasıyla; sosyal becerilerinin, beden kontrolünün ve özgüveninin arttığını öyleyen Köse, bu ilerlemeyi “Barlas’ın suyla dansı çok güzel ilerliyor” diyerek özetledi.

Dede Hüseyin Köse, şu an 10 yaşında olan torunu Barlas’ın yüzme serüvenini şöyle aktardı:

Su ile terapisi tesadüf gibi oldu. Parkta süs havuzunda oynamayı sevdiğini fark ettik. Daha sonra yüzme havuzuna yazdırmaya karar vererek buraya getirdik. Kollukla başladı yüzmeye, gün geçtikçe onları da çıkararak büyük havuzda vakit geçirmeye başladı. Suyun üzerinde durdukça özgüveni daha çok arttı ve sakinleşmeye başladı. Zaman buldukça havuza gelmek istedi.

Barlas’ın hızla gelişim kaydetmesinin en önemli unsuru disiplin ve ısrar. Antrenörleri, havuza düzenli devam ettiği için başardığı görüşünde. Sadece fiziksel değil, duygusal ve sosyal açılardan da olumlu bir dönüşüm yaşadığını ifade eden Antrenör Melih Nazmi Kepenek, “Başlangıçta hiçbir komuta tepki vermiyordu ve dikkati çok dağınıktı. Zamanla bu tepkilerini düzeltmeye başladı. Yüzme sırasında suyun kaldırma kuvveti, vücutta rahatlama sağlar ve bu, otizmli bireylerin genellikle yaşadığı gerginlik ve huzursuzluk duygularını azaltabilir” dedi. Antrenör Kepenek, havuzda rehabilitasyon sürecini şöyle anlattı:

 “Su içinde hareket etmek, bireyin vücut farkındalığını artırabilir ve bu da genel bedensel gelişime katkıda bulunabilir. Barlas ile  uzun bir süre çalışma dönemi geçirdik. Tanıştığımızda birkaç kelime ile kendini anlatabiliyordu. İlk hedefimiz, hem motor becerilerini geliştirmek hem de temel yüzme eğitim seviyesine ulaştırmaktı. Barlas’ın iletişimi zayıf olduğu için dedesiyle olan konuşmalarımızda, hem başkalarıyla olan iletişimini güçlendirmeye hem de su üzerindeki becerilerini artırmaya odaklandık. Daha sonra suda durmayı ve su altına dalma tekniklerini oyuncaklarla eğlenceli bir şekilde öğrendi. Onun suyla tanışması sadece bir spor aktivitesi değil, aynı zamanda bir terapi halini aldı.

Kişisel gelişimin ardından Barlas için şimdi sırada sportif başarıları var.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.