Haber: Serkan Talan
Osmaniye’de “Osmaniye Patileri” isimli fotoğraf paylaşımı hesabıyla, sokak hayvanlarının yardımına sosyal medya üzerinden koşan gönüllü hareket şimdi dernek çatısı altında sayısız cana ulaşıyor.
2 yıl kadar önce dernekleşen Osmaniye Patileri Derneği şu ana kadar 5 binden fazla sokak hayvanının hayatını kurtardı ve kurtarmaya da devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Osmaniye’de; deprem döneminde de çok sayıda hayvanı enkazdan kurtaran ve sahiplerine ulaştıran dernek, depremzede hayvan sahiplerine de ücretsiz mama dağıtttı.
Osmaniye Patileri sayfası kurucu ve Osmaniye Patileri Derneği (OSPADER) Başkanı 25 yaşındaki Merve Turhan 9. Köy’e konuştu.
Sokak hayvanlarına ilgisinin sokakta aç ve ölmek üzere bulduğu bir sokak kedisiyle başladığını belirten Merve Turhan “O kedinin çöp kutusunda bir lokma yiyecek bulma telaşının farkına varmamla başladı bu iyilik hareketi” diyor.
Osmaniye Patileri sayfası hayvan sahiplenmek isteyenlerle sahipsiz sokak hayvanlarını buluşturmayı amaçlıyor. Ayrıca sayfa hayvan severlerle zaman zaman bir araya gelerek il genelinde sokak hayvanlarını da besliyor.
Dernekleştikten sonra daha sistemli ve daha çok sokak hayvanına ulaştıklarını aktaran hayvansever Merve Turhan sokak hayvanlarına neden yardım ettiğini “Bu dünyanın sadece insanlara ait olmadığını daha çok farkına varmaya başladım. Onlar da bizler gibi acıkıyor, susuyor, hastalanıyor, hissediyorlardı, duyguları vardı. Bir şeyler yapmam gerektiğini farkına vardım. Kapımın önüne koyduğum bir kap mama öyle şeylere vesile oldu ki” sözleriyle anlattı.
Önceleri kendi imkânlarıyla sokak hayvanlarının karnını doyurmaya çalıştığını, ancak bunun yetersiz kaldığında Osmaniye Patileri adıyla bir insagram sayfası kurduğunu aktaran Turhan şöyle devam etti:
“Bir süre sonra aslında sokaktaki hayvanların daha da farklı ihtiyaçları olduğunu gözlemledim. Sevgi istiyorlardı, bir yuva bir aileye ihtiyaçları vardı. Aslında bizim de onların hayatımızda olmasına ihtiyacımız varmış, barınaktan bir kedi aldığım zaman farkına vardım bu ihtiyacımı. Keşke hepsine yetişebilseydim, hepsini doyurup koruyabilseydim ama tek başıma mümkün değildi. Benim gibi düşünen, benim gibi sokak hayvanlarının da var olduğunu farkında olan ve onlar için çabalayan birileri mutlaka vardı, onlara ulaşmam gerekiyordu. Birlikten kuvvet doğardı, daha çok can doyardı, birlikte çok daha canın hayatına dokunabilirdik. İşte bu sebeple ‘Osmaniye Patileri’ adlı instagram sayfasını oluşturdum.”
Bu sayfa sayesinde Osmaniye’deki bir çok hayvansevere ulaştığını, beslemeler, yuvalandırmalar, tedaviler yaptıklarını aktaran Turhan çok sayıda kayıp olan canı da bu sayfa sayesinde ailesine kavuşturduklarını kaydetti.
Sayfa üzerinden tanışmış olduğu çok sayıda hayvanseverlerle arkadaşlıklar kurduklarını ve sokak hayvanları adına daha yararlı olabilmek için neler yapabiliriz diye istişarelerde bulunduklarını belirten Merve Turhan “İşte o zaman dernek olmaya karar verdik. Böylelikle daha çok cana ulaşabilecek ve faaliyetlerimizi daha şeffaf yürütecektik. Artık Osmaniye Patileri yalnızca bir instagram sayfası değil aynı zamanda resmi bir stk” diye konuştu.
Yaklaşık 2 senedir sokak hayvanları yararına kurulmuş bir dernek olarak, onlarca candan yüzlercesine ulaşmış bulunduklarını aktaran OSPA-DER Başkanı Merve Turhan dernekleriyle ilgili şunları söyledi:
“Osmaniye’den ve birçok ilden faaliyetlerimizi takip eden takdir eden çok sayıda destekçimiz var. Belirlemiş olduğumuz sabit besleme bölgelerimizdeki hayvanların maddi manevi tüm sorumluluklarını üstlendik. Aynı zamanda ulaşabildiğimiz her ilçeye her köye her mahalleye gitmeye çalışıyoruz.”
6 Şubat’da yaşanan deprem felaketinde de hem sokak hayvanları hem de zor durumda kalan hayvan sahipleri için bir çok kez mama dağıtımı gerçekleştirdiklerini dile getiren hayvansever Turhan o günleri de şu sözlerle anlattı:
“Diğer illerden gelen mama bağışlarını adaletli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Ağır hasarlı evlerde mahsur kalan hayvanlar için seferber olduk, hayvan kurtarma ekipleri ile birlikte hareket ederek mahsur kalan hayvanları kurtarıp ailelerine ulaştırdık. Boş kalan mahalle ve sokaklardaki hayvanların açlıktan ölmemesi için bir besleme grubu oluşturup sistematik bir şekilde bölge bölge mahalle mahalle düzenli olarak besleme faaliyetlerimizi gerçekleştirdik.”
Hem bizler hem hayvanlar için çok zorlu bir süreç olan deprem sonrası süreçte de dernek olarak çok çalıştıklarını aktaran Merve Turhan sözlerini “Hayvanların da var olduğunu, bizler gibi duyguları ve ihtiyaçları olduğunu farkına varmış bir toplum olana dek var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Sokak hayvanları sahipsiz değildir ve asla sahipsiz kalmayacaktır” cümleleriyle sonlandırdı.
GÜNDEM
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023GENEL
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.