DOLAR 32,5786 0.27%
EURO 35,0006 0.07%
ALTIN 2.459,950,99
Ankara
24°

PARÇALI AZ BULUTLU

Osmaniye, kültürel değerlerini “Adana’ya kaptırmaktan” rahatsız

Osmaniye, kültürel değerlerini “Adana’ya kaptırmaktan” rahatsız

Osmaniye, kendi topraklarından çıkan Yaşar Kemal gibi dünyaya mal olmuş bir yazarın, Arif Keskiner gibi bir yapımcı ve senaristin Adana ile anılmasından rahatsız. Osmaniye’yi Tanıtma Dernek Başkanı Bahri Çolpan, bundan böyle Osmaniye'nin yetiştirdiği kültürel değerlere daha iyi sahip çıkılacağını belirtirken, Osmaniye’ye Git Dernek Başkanı Figen Ant da, bu konuda Osmaniye'de eğitim çalışmalarında bu isimleri "daha vurgulayıcı çalışmalar yürütülmesi" gerektiğini söyledi.

ABONE OL
16 Nisan 2024 11:25
Osmaniye, kültürel değerlerini “Adana’ya kaptırmaktan” rahatsız
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Ahmet Erkan Yiğitsözlü / Osmaniye
 
Osmaniye, kendi topraklarında yetişmiş dünyaca tanınmış kültür insanlarının “Adana” ile birlikte anılmasından rahatsız. Osmaniye’yi Tanıtma Derneği Başkanı Bahri Çolpan, aralarında Yaşar Kemal gibi dünyaca ünlü bir romancı, Arif Keskiner gibi bir film yapımcısının da olduğu kentin yetiştirdiği kültür insanlarına bundan böyle daha çok sahip çıkılacağını söyledi.
 
Osmaniye’ye Git derneği Başkanı Figen Ant ise, Osmaniye’de bu kültürel değerlerin yeni kuşaklara aktarılması için Osmaniye’de eğitim çalışmalarında bu isimleri “daha vurgulayıcı çalışmalar yürütülmesi” gerektiğini ifade etti.
 

Figen Ant

Figen Ant, 9. Köy’e yaptığı açıklamada, ulusal ve uluslararası alanda isimlerini duyurmuş, takdir görmüş bu isimlerin her birini anlamak ve yaşatmak adına somut çalışmalar yapılabileceğini belirterek, “Bu çalışmaların yapılması yalnızca geçmişe olan bir vefa değil. Kültürel dokunun korunması ve sağlıklı bir şekilde aktarılmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda bu topraklarda başka Yaşar Kemal’lerin, Arif Keskiner’lerin yetişmesine ve desteklenmesine de ön ayak olacaktır” dedi.

 
Yaşar Kemal, Arif Keskiner ve Abdurrahman Keskiner’in Osmaniye’de yetişen çok değerli isimler olduğunu aktaran Osmaniye’ye Git Dernek Başkanı Figen Ant, “Ortaya çıkan somut eserler dışında, her birinin yaşamlarının, anılarının ve çalışmalarının, somut olmayan kültürel mirasın birer parçası olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak buna rağmen, Osmaniye’de bu isimler yeteri kadar anılmıyor ve hatta büyük bir kesim tarafından da bilinmiyor. Bu durumun alt metnine baktığımız zaman, eğitim, kültürel ve ideolojik sebepleri söyleyebiliriz” diye konuştu.
 

Abdurrahman Keskiner

 

Eğitim, sanat ve kültürel etkinliklerin yaygın olarak teşvik edilmediği veya desteklenmediği bir ortamda, bu tür isimlerin daha az bilinir olduğuna şahit olduklarını aktaran Ant  “Burada öncelikle eğitim ve öğretim faaliyetlerinde, bölgenin daha vurgulayıcı bir çalışma gütmesi gerekiyor. Bununla birlikte, çeşitli kurum ve kuruluşların; bu isimlerin ön plana çıktığı, bu isimlerle birlikte benzeri isimlerin yetiştirilmesini ve desteklenmesini amaçlayan çeşitli faaliyetler yapması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Yaşar Kemal’in sadece Osmaniye için değil, dünyaca tanınmış bir yazar olduğuna işaret eden Ant şöyle devam etti:

Arif Keskiner

“Ünü ve başarısı bölgeyi aşmış ve hal böyle olunca onun yaşatılması adına daha gerçekçi adımların atılması gerektiğini düşünüyorum. Yaşar Kemal Platformu olarak, 2017 yılında Osmaniye’de “Yaşar Kemal Kültür, Sanat ve Edebiyat Festivali’ni düzenlemiştik ve bu, unutulmaz bir festival olmuştu. Devamını getirmeyi çok istemiştik ancak çeşitli sebeplerle ne yazık ki bu mümkün olmadı. Bildiğiniz gibi, Festival Komitesi Başkanımız Sayın Arif Keskiner’i çok yeni kaybettik ve üzüntüsü bizler için hala çok taze.”

“Osmaniye’nin tanınmış isimlerine sahip çıkacağız”

Uluslararası Osmaniye’yi Tanıtma Derneği’nin Başkanı Bahri Çolpan da yine 9. Köy’e yaptığı açıklamada, “Osmaniye tanındığı gibi maalesef Osmaniye değerleri de tanınmıyor bilinmiyor ya da Adanalı diyorlar. Bu durum bizi çok üzüyor. Özellikle her Osmaniyeli’den Osmaniye’ye ve tanınmışlarına sahip çıkmasını istiyorum. Her vilayet kendi ünlülerine sahip çıkarken maalesef biz sahip çıkmıyoruz sadece seyrediyoruz” diye konuştu.

Çolpan bundan böyle Osmaniye’nin kendi yetiştirdiği değerlere daha çok sahip çıkması için çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını da vurgulayarak, “Artık eskisi gibi olmayacak Osmaniye’nin nerede bir bürokratı, nerede bir yazarı, nerede bir ünlüsü varsa sonuna kadar sahip çıkacağız. Osmaniye çok sahipsiz ama biz sahipsiz bırakmayacağız” diye konuştu.
 

İsmail Okan Güney

Osmaniye’nin sivil toplum aktivistlerinden İsmail Okan Güney ise aynı konuda, “Bu topraklar bereketli topraklar, türkünün, sanatın, aşkın, sevginin, barışın ve dostluğun döl yatağıdır. Gazi Mustafa Kemal Paşa Kurtuluş mücadelesi öncesi Osmaniye’ye geldiğinde bastonunu toprağa dikerek ‘Bu topraklar öyle topraklar ki baston bu toprakta yirmi dört saat çakılı kalsın yeşerir bu toprakların kıymetini bilin’ der” ifadesini kullandı.

 
Bu toprakların öteden beri ozanlar, şairler, yazar ve sanatkarlar yetiştirdiğini hatırlatan Güney, şöyle konuştu:
 
“Sazıyla sözüyle Karacaoğlan, yazılarıyla Yaşar Kemal, halk türküleriyle Kır İsmail, öğretmen Ruhi Su, sinemasıyla Arif Keskiner, Abdurrahman Keskiner kardeşler, Osmaniye tablo resimleriyle Dr. Yusuf Erkişi bu topraklarda filizlendi. Türk sinema tarihinde efsane olmuş Selvi Boylum Al yazmalım, Maden, Köşeyi Dönen Adam, Kapıcılar Kralı, Yılanı Öldürseler gibi Yeşilçam filmlerini çeken Arif Keskiner ve kardeşi Abdurrahman Keskiner Osmaniye’mizi sinema platosuna dönüştürdü. Şimdi ise bu değerlere biz yeterince sahip çıkmıyoruz. İnanıyorum ki sahip çıkılsın Bu bereketli topraklarda Yaşar Kemaller, Arif Keskinerler, Karacaoğlanlar ve niceleri geçmişte vardı gelecekte de var olmaya devam edecektir.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.