DOLAR 32,4845 0.11%
EURO 34,8087 0.23%
ALTIN 2.488,221,07
Ankara
22°

AÇIK

Ormancılar Derneği Akdeniz Şube Başkanı Neyişçi:Öncelikle orman yangınları engellemeye yönelik tedbirleri uygulamak gerekir
  • 9.Köy
  • Çevre
  • Ormancılar Derneği Akdeniz Şube Başkanı Neyişçi:Öncelikle orman yangınları engellemeye yönelik tedbirleri uygulamak gerekir

Ormancılar Derneği Akdeniz Şube Başkanı Neyişçi:Öncelikle orman yangınları engellemeye yönelik tedbirleri uygulamak gerekir

Türkiye’nin orman yangınlarını önleme ve müdahaledeki durumuna ilişkin konuşan Türkiye Ormancılar Derneği Akdeniz Şube Başkanı Tuncay Neyişçi, ‘’Türkiye’de orman yangınları ile mücadele söz konusudur. Orman yangınları yönetimi söz konusu değildir. Orman Müdürlüğü yangınları söndürmek üzerinden bir strateji uyguluyor. Oysa orman yangınlarını engellemeye yönelik tedbirleri uygulamak gerekir’’ dedi.

ABONE OL
10 Ağustos 2021 00:00
Ormancılar Derneği Akdeniz Şube Başkanı Neyişçi:Öncelikle orman yangınları engellemeye yönelik tedbirleri uygulamak gerekir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye yangın felaketi ile mücadeleye devam ederken, başta İtalya, ABD ve Kanada olmak üzere birçok ülke de orman yangılarıyla boğuşuyor. Küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle artan yangın felaketlerine ilişkin, 1 Ağustos’ta Avrupa ve çevresindeki ülkelerde çıkan orman yangınlarına yönelik uydu görüntülerini ve yangın verilerini paylaşan Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi’ne (EFFIS) göre, Avrupa’da 2021 yılı içinde yüzbinlerce hektarlık alan yandı. EFFIS’in verilerine göre, 2021 yılında 43 ülkede toplamda bin 831 orman yangını meydana gelirken, 433 bin 700 hektarlık alan yandı. 8 Ağustos itibariyle de 15 ülkede yangınlara müdahale devam ediyor.

Orman yangınları, ülkemizde de 28 Temmuz’dan beridir etkisini gösteriyor. 44 ilde 197 noktada orman yangını çıktı. Birçok yerleşim yeri tahliye edildi ve azımsanmayacak derecede can ve mal kaybı oluştu. Orman yangınlarının bir anda ülke gündemine oturması, akıllara orman yangınlarının nedenleri ve orman yangınları ile mücadele etme konusunu getirdi. Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şube Başkanı Profesör Doktor Tuncay Neyişçi ile orman yangınlarına ilişkin konuştuk.

‘Orman yangınlarını önlemeye yönelik tedbirleri uygulamak gerekir’

Dünyanın birçok yerinde, Türkiye’dekine benzer yangınların olduğunu belirten Neyişçi, yangınların sebebinin küresel iklim değişikliğinden kaynaklandığını aktardı. Dünyanın ‘’yeni bir yaşam tarzına” büründüğünü ifade eden Neyişçi, “Türkiye’de orman yangınları ile mücadele söz konusudur. Orman yangınları yönetimi söz konusu değildir. Orman Müdürlüğü yangınları söndürmek üzerinden bir strateji uyguluyor. Oysa orman yangınlarını engellemeye yönelik tedbirleri uygulamak gerekir. Bu da orman yangınlarını söndürmek konsepti ile çözülemez. Daha az enerji üreten ormanları kurmak gerekir. Orman içi ve çevresindeki her yapının yangından en az zarar görecek şekilde yapılması gerekir” dedi.

İnsan faktörü

Orman yangınları ile mücadele etmenin öncelikle ‘’insan faktörüne’’ dayandığını aktaran Neyişçi, bunu şöyle detaylandırdı:
 

“Yangınların sebebi yüzde doksan insandan kaynaklanır. Orman Genel Müdürlüğü’nün bütçesine baktığımızda, insan ve orman arasındaki eğitim ilişkisinin düzeltilmesine yönelik bir yatırım yoktur. Bütçenin üçte biri ise uçak, arazöz ve helikopter gibi yangınla mücadele edecek araçlara verilmiş. Hatta öyle ki,  orman yangınlarının çıkış nedenleri üzerinde bile Orman Müdürlüğü’nün projeleri yoktur. Yıllardır benzer rakamlar verilir, bunların alt nedenleri bugüne dek araştırılmış değildir. “

‘İnce, kuru yanıcı miktar azaltılabilir’

Yangınlara sebep olan ikinci unsurun ise ormanlarda bulunan ince, kuru yanıcı maddeler olduğu bilgisini paylaşan Neyişçi, devamında şunları söyledi:

‘’Ormanlarımızın içinde çok fazla kolaylıkla ince, kuru yanıcı miktar vardır. Ormanlar içindeki bu ince yanıcılar, ibre gibi, ince dallar gibi, orman yangınlarının tehlikesinden uzak aylarda, değişik tekniklerle orman dışına çıkarılabilir veya orman içinde yangını körüklemekten uzak bir duruma getirilebilir. Çıkan orman yangınlarının çok şiddetli olduğu görülüyor. Çünkü ormanlarımızın içinde çok sayıda ince, kuru yanıcı madde miktarı vardır. Bunların miktarı çok olduğu için açığa çıkan enerji artar ve enerji arttığı içinde, önce daha kalın kuru yanıcılar, sonra yaş yani yeşil ağaç türleri yanmaya başlar. Bu tür yangınlara tonlarca su ve uçakla müdahale etseniz de söndürülme ihtimali neredeyse sıfırdır.’’

‘Kara gücüne uçakla destek verilmeli’

Yangınlara müdahalede kara gücün daha aktif olması gerektiğini ifade eden Neyişçi, uçakların ise yangınlar büyümeden etkili olabileceğini vurguladı. Büyük yangınlara uçakla müdahale etmenin gereksiz masraf olduğunu dile getiren Neyişçi, şunları kaydetti:

‘’Yaşananları gördük. Kaç tane helikopter ve uçak alevlerin üzerine su sıkıyor. Uçaklar ikinci turu atmadan yangın eski enerjisine kavuşuyor. Kara gücümüzün güçlü olması, uçak ve helikopterle de desteklenmesi gerekir. İlle de uçak alalım tartışmalarını gereksiz buluyorum. Manavgat ve benzeri yangınlar, rüzgarın yön değişmesiyle söndürülebilir yangınlardır. Bundan önceki yangın raporlarını incelediğimizde karşımıza çıkan durum da budur.’’

 

HABER : MEHMET HALİT ÇETİNBAŞ / İSTANBUL

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.