Önlem alınmazsa enkaz kaldırma da deprem kadar tehlikeli
Önlem alınmazsa enkaz kaldırma da deprem kadar tehlikeli
Deprem sonrası enkaz kaldırma işçi sağlığını tehdit ediyor. 9. Köy’e konuşan İş Güvenliği Uzmanı Serkan Aras, deprem bölgesindeki inorganik tozların ve asbestin bölgede çalışan işçileri doğrudan etkileyeceğini ve ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya bırakacağını söyledi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) aylık olarak raporlaştırdığı işçi ölümlerinin ocak ve şubat bilançosunu açıkladı. Ocak’ta 119, Şubat’ta da en az 182 işçi yaşamını yitirdi. Rapora göre, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde, görev başında depreme yakalanan ve hayatını kaybeden tespit edilebilmiş 97 emekçinin bulunduğu da vurgulandı.
Rapor, Maraş merkezli 6 Şubat depremleri nedeniyle iki aylık olarak yayınladı ve işkolları, nedenler, cinsiyet, istihdam biçimi, yaş, şehir gibi istatistikleri paylaşmadı. Raporda, hayatını kaybeden emekçilere dair şu açıklamaya yer verildi:
“İskenderun Devlet Hastanesi’nde şu ana kadar 10 sağlık emekçisinin kimliğini tespit edebildik. Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise 4 arkadaşımızın kimlik bilgisine ulaştık. Yine Akademi, Defne, Megapark gibi yıkılan özel hastaneler mevcut. Bu noktada Sağlık Bakanlığı’nın kimlik bilgileri ile hangi hastanede kaç sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğini açıklaması gerekiyor. Diğer yandan gece vardiyasında çalışan otel, lokanta, belediye, oto tamir vb. tüm işçilere dair neredeyse hiçbir bilgi yok. Belirleyebildiğimiz kadarıyla eğitim faaliyetleri kapsamında Adıyaman’da Arsemas Hotel’de kalan 32 kimya işçisi ve İsias Hotel’de kalan 31 turist rehberini kaybettik.”
Serkan Aras
İnorganik tozlar ve asbest 10-15 yıl sonra bile kanser riski doğurabilir
İş Güvenliği Uzmanı Serkan Aras ise 9. Köy’e yaptığı açıklamada, depremlerin yol açtığı yıkımın geride büyük bir enkaz yığını bıraktığını, bu binaların büyük bir tehlike arz ettiğini vurguladı. İnorganik tozların ve asbestin deprem bölgesinde çalışan işçileri etkileyerek risk oluşturduğunu, buna bağlı olarak da 10-15 sonra bile akciğer kanseri riskinin oluşabileceğini söyleyen Aras, gerek enkaz kaldırma çalışmalarında gerekse yeniden üretim ve inşa sürecinde çalışmaların işçilerin sağlığı ve güvenliğine zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirilebilmesi için asbest yönetmenliğine uygun temel önlemlerin alınmasının şart olduğunu ifade etti.
Enkaz kaldırmaya yönelik esaslar neler?
İş güvenliği önlemlerinin alınmadığı yıkım ve enkaz kaldırma faaliyetlerinin, hem bölgedeki halk, hem de enkaz kaldırma faaliyetlerinde çalışan işçiler için kronik hastalıklara sebep olabileceğine dikkat çeken Aras, enkaz kaldırmaya yönelik ilk etapta dikkat edilmesi gereken esasları şu şekilde sıraladı:
Enkazlar profesyonel ekiplerce kaldırılmalıdır.
İş makinelerinin çalıştırılma şekli etrafa asbest yayılmasını azaltabilecektir.
Uygunsuz ve aşırı toz çıkmasına yol açacak biçimde yapılan enkaz kaldırma çalışmaları engellenmelidir.
Enkaz kaldırma çalışmalarında sulama yapılması kaldırılan tozun etkisini azaltacaktır.
Kaldırılan enkazın döküleceği yerler doğru ve merkezi bir planlama ile belirlenmeli, rastgele hafriyat dökülmesi engellenmelidir.
Enkaz kaldırma çalışmasına katılanların ‘FFP2’ yada ‘FFP3’ tipi yüksek koruyucu maske kullanması, sağlık açısından bir zorunluluktur. Bu bağlamda bu tür maskelerin bölgeye ulaştırılması gerekmektedir. Pandemi döneminde yaygın kullanıma giren basit cerrahi maskeler bu maddelere karşı koruyucu değildir.
“İskenderun Hastanesi için çürük raporu vardı…”
İskenderun Devlet Hastanesi için 11 yıl önce çürük raporu verildiğini hatırlatan İş Güvenliği Uzmanı Serkan Aras, raporun hala hastanenin sitesinde bulunduğunu ve bunun göz göre göre işlenmiş bir iş cinayeti olduğunu söyledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.