Vedat Örüç
Dünyada kıta geçişli tek maraton olma özelliği taşıyan maratonda bu yıl 42km, 42km Paten, 15km ve 8km’lık Halk Koşusu kategorileri vardı.Anadolu Yakası’nda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün 250 metre gerisinden başlayan ve Sultanahmet Meydanı’nda son bulan maraton koşusuna halkın ilgisi yoğundu. İlk kez 1979 yılında bir grup Alman turistin girişimiyle gerçekleşen kıtalar arası maraton fikri, yıldan yıla katılımın artmasıyla bugünkü kapsamına ulaştı. Bu yıl 44.’sü düzenlenen maratonda kategoriler ile ödüller arttırılırken, yerli ve yabancı atletlerin katılımında da önemli bir artış oldu. İstanbul Maratonu’nda 56 üst düzey sporcu mücadele verirken 102 ülkeden yaklaşık 30 bin kişi halk koşusuna katıldı. Kimi çocuklar ve kadınlar için, kimi ekoloji için koştu. Kimi ise barış ve özgürlük için…
Duygu Kısıklı da SMA hastası çocuklara destek olmak için 8 kilometrelik halk koşusu koşan sporculardan biri. SMA hastası çocukların ilaçları devlet tarafından karşılanmadığına dikkat çeken Kısıklı, “maraton koşarak 10 SMA hastası çocuğun ilaç masraflarını karşılamayı hedefliyorum” dedi.
Katledilen kadınlar için maraton koştuğunu belirten Alev Kulaç ise kadına “yönelik şiddet son bulsun” çağrısını bir kez daha yinelemek için burada olduğunu söyledi. Kulaç, bir kadının daha katledilmesine dayanacak sabırlarının kalamadığını ifade ederek “Yeter artık’ diyoruz ve kadınlara, çocuklara, hayvanlara, doğaya yönelen şiddeti lanetliyoruz” dedi.
“Mahsa’nın sesi olmak için buradayım”
Engeli sporcu Mohammad Kasem bu yıl İstanbul Maratonuna katılan sporculardan biri. Kasem 2 yıl önce İran’daki ‘baskıcı rejimden’ kaçarak Türkiye’ye sığınmış. İstanbul maratonuna da İran polisi tarafından gözaltına aldıktan sonra katledilen Mahsa Amani’nin sesi olmak için katıldığını söyledi: “Mahsa’nın sesi olmak için, İran’daki baskıya ve İran halkının özgürlüğüne dikkat çekmek için buradayım.”
“Maratonu bitirebileceğime inanıyorum”
Maraton koşan sporcular arasında 74 yaşındaki Ukraynalı Vitaly Yura da vardı. Yura Ukrayna’da yaşanan savaştan dolayı evini terk etmek zorunda kalmış. Birçok sporcu gibi onunda amacı sadece koşmak değil, Ukrayna’daki savaşa dikkat çekmek için koştuğunu ifade etti. Kendisine yaşının çok ileri olduğunu bu nedenle maratonu bitirebilecek misin diye sorduğumuzda “buraya ülkemde yaşanan acıya dikkat çekmek için geldim. Bir gün barış tekrar ülkeme geleceğini umuyorum. Bu beni güçlendiriyor ve evet maratonu bitirebileceğime inanıyorum” diye cevap verdi.
“Buraya engelleri aşabildiğimiz göstermek için geldik”
Erhan Tan’da engelleri aşmak için maraton koşmaya gelen sporculardan biri. Tan, amaçlarının engelli bireylerin yanında olmak olduğunu ifade ederek, “Bugün anlamlı bir gün. Maratona katıldığımız için çok mutluyuz. Buraya engelleri aşabildiğimizi göstermek için geldik. Burada önemli olan dünyaya engelli gelmiş veya daha sonradan engelli olmuş kardeşlerimizin sıkıntılarına ortak olmak, onların seslerini duyurmak ve yanlarında olduğumuzun mesajını vermek için koşuyoruz” dedi. Doğasever olarak maratona katılan Ahmet Sezer ise dört ayaklı dostları için maraton koştu. Sezer, son yıllarda hayvanlara yönelik artan nefrete dikkat çekerek “doğaseverler olarak, İçinde bulunduğumuz doğanın bir parçası olan hayvanlarımızın yaşam mücadelesinde onlara destek olmak vicdani sorumluluğumuz olmak için koşuyorum. Yorulmadan, usanmadan dört ayaklı dostlarımıza yardım taşımak için buradayım” dedi.
Halk koşusuna yoğun ilgi
Yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı halk koşusuna da vatandaşların ilgisi yoğundu. Altunizade Köprüsü altından başlayan halk koşusunda 7’den 70’e Şehitler 15 Temmuz Köprüsü’nü geçtikten sonra Barbaros Bulvarı’ndan Beşiktaş’a indi. 8 kilometrelik halk koşusu, Dolmabahçe’de tamamlandı.
42,195 kilometrelik maraton koşucuları ise Beşiktaş sahil yolunu izleyerek Karaköy’e ulaştı. Galata Köprüsü’nden sonra Sirkeci yönüne sapan atletler, sahil yolundan Bakırköy Hava Harp Okulu önünden geldikleri istikamete dönüp aynı rotadan Sultan Ahmet Meydanı’nda bulunana finiş noktasına ulaştılar.
Erkeklerin birincisi Kenyalı Robert Kipkemboi
42,195 kilometrelik parkurda koşan Kenyalı atlet Robert Kipkemboi, 2 saat 10 dakika 18 saniyelik derecesiyle birinci oldu. Bahreynli Marius Kimutai 2 saat 10 dakika 27 saniyelik derecesiyle ikinci olurken, Kenyalı Sila Kiptoo ise 2 saat 11 dakika 42 saniyelik derecesiyle üçüncülük elde etti. Kenyalı atlet Daniel Kipkore Kibet, 2019 yılında 2 saat 9 dakika 44 saniyeyle İstanbul Maratonu’nun rekorunu kırmıştı.
Kadınlarda maratonu Etiyopyalı atlet Sechale Dalasa kazandı
Parkuru, kadınlarda Etiyopyalı atlet Sechale Dalasa 2 saat 25 dakika 54 saniyelik dereceyle ilk sırada tamamladı. Etiyopyalı Melesech Tsegaye, 2 saat 29 dakika 1 saniyelik derecesiyle ikinci olurken, aynı ülkeden Ethlemahu Sintayehu ise 2 saat 31 dakika 38 saniyelik derecesiyle üçüncü sırada yer aldı.
HABER : Haber: Vedat Örüç
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.