DOLAR 34,7287 -0.03%
EURO 36,5909 0.12%
ALTIN 2.959,190,30
Ankara

KAPALI

OLİMPİYATA YELKEN AÇTI
  • 9.Köy
  • OLİMPİYATA YELKEN AÇTI

OLİMPİYATA YELKEN AÇTI

Ecem Güzel, başarılarındaki sırrı 24 SAAT’e açıkladı 2020 Tokyo Olimpiyatları yolcusu, Olimpiyat Seçmesi’ni kazanan ilk yelken sporcusu olan Ecem Güzel, aynı zamanda Galatasaray Yelken Şubesi’nden de olimpiyatlara gidecek ilk kadın sporcu. Güzel, arkasından gelecek “küçük takım” arkadaşlarına da bir yol çizdiğine inanıyor.

ABONE OL
18 Şubat 2020 00:00
OLİMPİYATA YELKEN AÇTI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Galatasaray sporcusu milli yelkenci Ecem Güzel, ilklerin gururunu yaşatıyor. Sakaiminato-City Japonya’da gerçekleşen Laser Radial Dünya Şampiyonası’nı 10’uncu olarak tamamlayan Güzel, 2020 Tokyo Olimpiyatları’na seçilme başarısı gösterdi. 49 ülkeden 111 sporcunun mücadele ettiği şampiyonada 120 net puan aldı. Böylece Olimpiyat seçmesini kazanan ilk yelken sporcusu olan Güzel, aynı zamanda Galatasaray Yelken Şubesi’nden Olimpiyatlar’a katılacak ilk kadın sporcu olarak da adını tarihe yazdırdı.

24 SAAT Gazetesi’ne konuşan Güzel, hem başarılarını hem de spor serüvenini anlattı. Sözü daha fazla uzatmadan milli yelkencinin serüvenine küçük bir yolculuk gerçekleştirelim. Küçük yaşlarından beri denizle arasının hep iyi olduğunu belirten Güzel, “Yaz aylarında suyun kenarında vakit geçirmek favori eğlencemdi. Yelkene başladığımda da kıyıdan çok açıkta olduğumuz için tedirgin oluyordum ama bu da zamanla geçti” diyor. Yelken ile nasıl tanıştığını ise şöyle aktarıyor: “Annemin işi nedeniyle Bodrum’a tatile gitmemiz ile başladı. Bir aile dostumuzun kızının ‘optimist’ kursuna gittiğini duyuyordum ve bu isim bana çok cazip ve ilgi çekici gelmişti. Israrlarım sonunda kursa başladım ama gidene kadar yelkenli tekne olduğunu bilmiyordum.”

DENİZ, BİR MÜCADELE BİÇİMİ

Denizde olmanın kendisi için mücadele ile eşdeğer olduğuna işaret eden sporcu, en çok kış aylarında zorlandığına değinip “Psikolojik olarak soğuk havada denize çıkmak zor ama imkânsız değil. Sadece o eşiği aşmak gerekli” ifadesini kullanıyor. Kendi kategorisi olan Laser Radial’ın çok rekabetçi bir sınıf olduğuna dikkat çeken Güzel, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Birinci ile onuncu arasındaki farkı, çok küçük hatalar belirliyor ve seviyeler oldukça yakın. Yarış içerisinde diğer teknelerin pozisyonları ve nerede oldukları önemlidir ama en önemlisi kendimize odaklanıp en hızlı şekilde tekneyi sürmeli, doğru teknik kullanmalı ve parkurun doğru yerinde olmalıyız. Bunun için de her şeyde olduğu gibi çok antrenman yapıp rakip teknelerle oluşabilecek pozisyonları sürekli canlandırmalıyız.”

AVANTAJA ÇEVİRİYORUM

Yelkende başarının en önemli kriterinin tekne üzerinde çok zaman geçirmek olduğunu vurgulayan milli yelkenciye kendisinde avantajlı ve dezavantajlı gördüğü noktaları sorduğumuzda, cevabı “Bazen bazı konuları çok kafama taktığım oluyor. Ancak bunu avantajlı durumlara dönüştürdüğümü de düşünüyorum. Kafama bir şeyi ne kadar takarsam onun üzerine daha çok gidiyorum ‘Bunu yapabilirim’ diye. Bundan dolayı aslında avantaj bile sayılabilir” şeklinde oluyor. İstanbul’da olduğu zamanlarda haftanın altı günü günde iki veya üç antrenmanı olduğunu belirten Güzel, “Rüzgârın durumuna göre altı gün, suya çıkmaya çalışıyoruz. Bunun yanında salon çalışmaları, bisiklet, yüzme, koşu ve kürek ergometre antrenmanlarımız oluyor” diye konuşuyor.

BURUK SEVİNÇ

Güzel, Laser Radial Dünya Şampiyonası deneyimi konusunda şu açıklamayı yapıyor: “2019 senesinin önceliği Olimpiyat Seçmesi’ni kazanmaktı. Son yarış ise Dünya Şampiyonası idi. Bütün hedefimiz, seçmeyi kazanmaktı ancak dünya şampiyonasında yarış bir yerden sonra tahmin edemediğimiz yerlere geldi. Bütün sene çok çalıştık ve bence en önemlisi doğru çalıştık. Dünya Şampiyonası’nda son güne, ikinci durumda çıktım ama son gün, iki kötü yarışla onuncu bitirdim. Sonuç olarak matematik hesabına bile kalmadan seçmeyi kazanmış oldum. Senenin en büyük hedefine ulaşmış olduk ama itiraf etmeliyim ki içimde buruk bir sevinç oldu. Yarıştan sonra seçmeyi kazanmış olmamdan daha çok son gün yaptığım iki kötü yarışımı düşündüm.”
Bu yarış sayesinde Tokyo Olimpiyat kotası alarak Olimpiyat Seçmesi’ni kazanan ilk yelken sporcusu olduğunu anımsatan Güzel, sözlerine şöyle devam ediyor: “Yarışmaya başladığımda, eğer bir gün olimpiyata gideceksem ilki 2020 olimpiyatları olmalı diye konuşulurdu. Çünkü yelkende belli bir tecrübe gerekli ve aslında yaş almak yelken sporunda avantaj olabiliyor. Kendimi her zaman düşündüğüm yerde olmam, en büyük sevinç oldu. Federasyonumuzun açıkladığı ilk sporcu ben oldum. Olimpiyatların açılışıma tam bir sene kala bunu garantilemiş olmak beni mutlu etti.”

GURURLUYUM

Galatasaray Yelken Şubesi’nin Olimpiyatlara katılacak ilk kadın yelken sporcusu olmanın kendisi için çok gurur verici olduğunun altını çizen Güzel, “Daha önceden Galatasaray’dan birçok erkek sporcu Olimpiyata gitmiş ancak kadın olarak bu yolu ilk ben açtım. Arkamdan gelecek küçük takım arkadaşlarıma da bir yol çizdim. İstanbul’da olduğumda hafta sonu her biri kulübe antrenmana geliyor. Aslında sadece kız sporcularla sınırlandırmamak lazım. Belki de beni kulüpte yanlarında gördüklerinde daha çok antrenman yapmak istiyorlardır” sözleriyle sevincini paylaşıyor. Güzel, söyleşimizi bundan sonraki hedeflerini şöyle sıralayarak tamamlıyor: “Bu sene Olimpiyattan önce iki önemli yarışım var. Biri Şubat ayında Avustralya’da yapılacak olan Dünya Şampiyonası diğeri ise Mayıs ayındaki Avrupa Şampiyonası. Sonrasında da Olimpiyat var tabii ki. 2020 sonrası için de şanslıyım ki Laser sınıfı, 2024 Olimpiyatları’nda olacak. Olimpiyat sonrası hiçbir değişiklik yapmadan çalışmalarıma devam etmek istiyorum.”

HABER : ESMA IŞIL ÇALIŞKAN / İSTANBUL

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.