Kader Kaplan
Adana’da Çukurova Üniversitesi bölgesinde Vedat Öğrenir’in kurduğu ve adını da Öksüz Köy koyduğu doğal barınak sokak hayvanlarının sığınağı oldu. Bulunduğu yeri sokak hayvanları için güvenli bir yaşam alanına dönüştüren Vedat Öğrenir, onları insan yaşamından, insan faktöründen uzak tutmayı amaçlıyor.
Bu alanın sokak hayvanlarının doğal yaşamını desteklediğini ve onların sağlıklı bir şekilde yaşamalarını sağladığını belirten Öğrenir, “Adana’da Çukurova Üniversitesi ve diğer belirlediğimiz 60 farklı noktada sokak hayvanlarını, yaklaşık 300 köpeği haftada 3 kez besliyoruz” dedi.
Öğrenir, özellikle Çukurova Üniversitesi bölgesindeki hayvanlar için yoğun bir çaba harcıyor. Öksüz Köy adını verdikleri bir bölgede anneleri tarafından terk edilen, üniversitenin çeşitli yerlerinden topladıkları köpekleri barındırıyorlar. Tedavi ve bakımlarını da yaptırdıklarını anlatan Vedat Öğrenir şöyle konuştu:
“Bu köpekleri vahşileşmemeleri için topluyoruz. En büyük sorunumuz kısırlaştırma. Yavruyken baktığımız köpekler bize alışkın olduğu için kısırlaştırma vakti geldiğinde rahatlıkla operasyonlarını gerçekleştirebiliyoruz. Son 4 yılda üniversite bölgesinde 175 köpeği kısırlaştırdık. Çevredeki ana yollar üzerinde çok sayıda hayvan kazası yaşanıyor. Bu kazalarda yaralanan hayvanların tedavisiyle de ilgileniyoruz.”
Öksüz Köy’ün kuruluş hikayesi
Öksüz Köy’ün kuruluş fikrini şöyle anlattı Vedat Öğrenir:
“Ziraat Fakültesi dekanımız ve üniversite yönetimi, bize kullanılmayan bir alan araştırmamızı söyledi. Araştırmalarımız sonucunda bu atıl vaziyetteki bölgeyi bulduk. Bir belediyemizden çadır aldık, köpekler barınsın diye. Ayrıca, askerin deposundan gelen suyu makinelerle açarak bir gölet haline getirdik. Bu sayede hayvanlarımız hem su içiyor hem de yüzüyorlar. Gölet aynı zamanda diğer yaban kuşlarına da su kaynağı oluyor ve güzel bir manzara oluşturuyor. Öksüz Köy’ün kuruluşunda, üniversitenin sokak hayvanları kulübü de önemli bir rol oynadı. Amacımız üniversitenin içindeki fazla köpekleri buraya toplayabilmekti. Özellikle yavruyken getirdiğimiz için buraya Öksüz Köy diyoruz. Şu an burada 30 tane yetişkin hayvanımız var, bunlardan 29’u kısırlaştırılmış durumda. Ayrıca, 7 tane 4 aylık ergenlik çağındaki köpeğimiz ve 9 tane 45 günlük yavrumuz var.“
Vedat Öğrenir, hayvanların beslenmesi ve tedavisi için gerekli kaynakları nasıl sağladığını da anlattı. İlk yıllarda tüm masrafları kendi cebinden karşılayan Öğrenir, zamanla bağışçıların desteğiyle daha fazla hayvana yardım edebildiğini söyledi.
Öğrenir, “İlk yıllar tüm masrafları tamamen kendi cebimden karşılıyordum. İlk 2 yıl hiç bağış kabul etmedim. O zamanlar dağıtım miktarı 50-100 kiloydu ve bunu kendim karşılayabiliyordum. Ancak köpek sayısı zamanla arttı. Şu an haftalık bin 200 kilo kemik dağıtıyoruz ve bu büyük bir maliyet” dedi.
Bu maliyetin altından kalkabilmek için artık bağışçıların desteğini aldıklarını söyleyen Öğrenir bugünkü durumu; “Şu an bir firma büyük bir bölümünü karşılıyor, ayrıca bağışçılardan da destek alıyoruz. Genelde hayvanların tedavi masrafları ve yemekleri bağışlarla karşılanıyor. Çünkü ben dünyalık hiçbir şeyle uğraşmıyorum, haftanın 7 günü sadece hayvanlarla ilgileniyorum. Bu iş şu an bağışlarla yürüyor ve oldukça maliyetli hale geldi” sözleriyle anlattı.
Vedat Öğrenir, son dönemde tartışılan ve büyük tepki çeken sokak hayvanlarını uyutma tasarısı konusunda da düşüncelerini paylaştı:
“Bir insan ve Müslüman olarak böyle bir yasanın dinimize ve insani düşüncelerimize uygun olmadığını düşünüyorum. Uyutmak dedikleri şey cinayettir. Eğer mevcut kanunlar doğru uygulanmış olsaydı, bugün köpek sorunu diye bir şey olmazdı. Kanunlar uygulanmadığı için bu raddeye gelindi.“
Öğrenir, sokak hayvanlarının insanlara zarar verdiği durumların olduğunu kabul ederek, “Elbette biz de insan olarak hayvanların insanlara veya mallara zarar vermesini istemeyiz. Ancak nihayetinde hayvanlar akılsız varlıklardır. Suç bireyseldir; suçu işleyen cezalandırılır. Günümüzde cinayet, tecavüz, hırsızlık gibi suçlar işleniyor ama suçlular bireysel olarak cezalandırılıyor. Hayvanlar için de aynı yaklaşım olmalıdır” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Sizi tebrik ediyorum iyiki sizin gibi koca yürekli iyi insanlar var sokak hayvanlar adına size teşekkür ediyoruz