DOLAR 32,5097 0.17%
EURO 34,7867 0.14%
ALTIN 2.491,241,19
Ankara
24°

PARÇALI AZ BULUTLU

Mülteciler için normale dönüş çok zor olacak

Mülteciler için normale dönüş çok zor olacak

Pandemi, yaşam koşulları kötü olan mülteciler için hayatı daha da zorlaştırdı. İşlerinden olan yüzbinlerce mülteci, sosyal yardımlardan yararlanamadı, yeterli gıdaya ve hijyen maddelerine erişemedi, kiralarını ve faturalarını ödeyemedi. Hükümet normale dönüş için adımlar atmaya başladı ama mülteciler için normale dönüş çok daha zor olacak

ABONE OL
17 Haziran 2020 00:00
Mülteciler için normale dönüş çok zor olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi ilan edilen küresel koronavirüs Covid-19 salgını güvencesiz kesimler için daha da ağır sonuçlar doğuruyor. Bu kesimlerin başında mülteciler geliyor. Salgının ekonomiye etkisinden dolayı farklı sektörlerden işletmeler çalışmaya ara verdi, yüz binlerce işçi ücretsiz izne gönderildi. Mülteciler kayıtsız çalıştırıldığı için işsizlik ödeneği gibi hükümetin destek paketlerinden yararlanamadı. Vatandaş olmadıkları için yerel yönetimlerin desteklerine de ulaşamadı.
Pandemi sürecinde neler yaşadıklarına ve nasıl etkilendiklerine dair mülteci işçiler 24 Saat Gazetesi’ne konuştu

“AYLARCA BORÇLARIMIZI ÖDEYECEĞİZ”

Bu süreçte işsiz kalan mültecilerden biri de tekstil işçisi İman. Basmane’de çalıştığı atölye kapandığı için iki aydır maaş alamayan İman, yıllardır kayıt dışı çalıştırıldığı için de pandemi sürecinde verilen işsizlik ödeneğini alamadı. İki aydır kira ödeyemediklerini ve ev sahipleri ile kavgalı hale geldiklerini dile getiren İman, “İlk fırsatta bizi evden çıkarmaya çalışacak. Aynı binada olduğumuz için saklanma, telefonlara çıkmama gibi bir şansımız da yok. ‘Evde kal’ dediler kaldık, şimdi de ‘hayat normale dönsün’ diyorlar ama bizim için normale dönmek zor olacak. Atölyenin ne zaman açılacağı belli değil. Açılsa bile aylarca borçlarımızı kapatmak için çalışacağız. Ramazan ayında çoğu zaman evde yiyecek bir şey olmadığı için sahura kalmadık. Çocuklarımız yemek yiyebilsin diye biz sadece iftarla durduk” dedi.

“BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN DİYORLAR”

Pandemi sürecinde, eşi, 3 çocuğu ve yaşlı anne babası ile birlikte eve kapanmak zorunda kalan mülteci Dünya da, “Kendi başımızın çaresine bakmamız isteniyor. ‘Evde kal’ diyorlar ama kolay değil, biz nasıl yaşayacağız, ihtiyaçlarımızı nasıl gidereceğiz? Evde kal demesi kolay ama çekene sormak lazım. Biz evde 7 kişiyiz, en kötü ekmek almamız gerekiyor, bu çocuklar ne yiyecek. İkinci faturaların son ödeme tarihi geldi ve kendimizi korumamız için kolonya, dezenfektan, çamaşır suyu da alamadık. Kolonyanın en küçüğü olmuş 20-30 TL. Eşim çalışmıyor nasıl alalım. Önceliğimiz karnımızı doyurmak. Önceden belediye günlük yemek dağıtıyordu ama bu süreçte o da gelmedi. Kızılaykart sayesinde ayakta kaldık” dedi.

“YASAĞA RAĞMEN SOKAĞA ÇIKMAK ZORUNDA KALDIM”


Pandemi sürecinde ekmeğini çöplerden kazanan katı atık toplama işçileri sokağa çıkma yasaklarından en çok etkilenen kesim oldu. Atık toplayamayan mülteci Saleh, “Yasağın olduğu günlerde sokaklarda gezdim ama çok bir şey bulamadım. Polis ceza keser korkusu ile de evin etrafından çok uzaklaşamadım. Son iki ayda haftanın çoğu günü sokağa çıkma yasaklarından dolayı çalışamadık. Bizim başka geçim kaynağımız da yok.
İki aydır kirayı ödeyemiyoruz ama tek derdimiz çocuklarıma yiyecek bir şey götürebilmek. Son iki aydaki işsizlik çöpleri de etkiledi, öncesine göre daha az çöp çıkıyor” diye konuştu.

İLERLEYEN YAŞINA RAĞMEN SOKAKTA

Pandemi sürecinde istese de evde olamayacaklardan biri de Favaz’dı. 60 yaşında olan diyabet ve tansiyon hastası Favaz, Basmane’de sattığı ekmekle ailesinin geçimine katkı sağlıyordu. Bir güvencesi olmadığı için çalışmak zorunda olduğunu dile getiren Favaz şunları söyledi: “Ben de isterdim evde kalmayı ama nasıl geçineceğiz o zaman? Kim karşılayacak ekmeğimizi? Suriyelilerin hiçbiri yardımdan faydalanamadı. İki çocuğum işsiz kaldı. Hiçbir yardım alamadılar. Salgından dolayı satışlar azaldı ama idare ediyoruz. Kiralarımızı, faturalarımızı ödeyemedik ama en azından aç da kalmadık. Virüs kapmaktan korktuk ama bir şekilde önlemlerimizi aldık”.

HABER : METEHAN UD

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.