Duygu İslamoğlu
Anne sütünün önemini anlatan, afet durumlarında bebek beslenmesine dikkat çeken ve mama endüstrisi ile ilgili farkındalık oluşturmayı amaçlayan belgesel film MILK, Aralık 2023’te bir grup etkinlik eşliğinde Türkiye’yi dolaşmaya başladı ve etkinliler geçen ay son buldu. Yönetmen Noemi Weis, projeyi “Daha fazla bebeğin hayatını kurtarabiliriz” diyerek duyurma gayretinde.
Kanadalı aktivist yönetmen Noemi Weis’in “MILK” (Süt) isimli belgeseli, bir dizi etkinlikle birlikte Aralık 2023’te Türkiye turuna çıktı ve geçen ay programı tamamladı. Filmin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Türkiye’deki programın çok iyi geçtiği, deprem ve afetler sonrasında aileleri bebek beslenmesi konusunda bilgilendirmenin çok faydalı olduğu belirtildi.
İstanbul ve Ankara’da gerçekleşen etkinliklerin yanında, depremden etkilenen Malatya, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay gibi şehirlerde de gösterimler düzenlendi, gösterimlerin ardından yönetmenin de katılımıyla gerçekleşen etkinliklerde anne sütü ve bebek beslenmesi farkındalığına dair çalışmalar yapıldı.
Kanadalı film şirketi filmblanc yapımcılığında hazırlanan MILK, Telus Fund sponsorluğunda daha önce de dünyanın çeşitli yerlerinde gösterilmişti. Uluslararası bir emzirme desteği kuruluşu olan La Leche League’nin (LLL) Türkiye temsilcisi Charlotte Codron’a ulaşan MILK ekibi, depremden etkilenen Türkiye’de de film gösterimleri düzenlemek istediğini ifade etmiş, MILK filminin Türkiye yolculuğu böyle başlamıştı.
La Leche League Türkiye temsilcisi Charlotte Codron, MILK belgeselinin amacını ve içeriğini açıklarken belgeselin kadınların karşılaştığı engelleri ve emzirmenin önündeki zorlukları vurguladığını belirtti. Codron, “Çoğu zaman farkında olmasak da bazı endüstriler ve markalar, kâr elde etmek amacıyla annelerin duygularını istismar ediyor” dedi. Yönetmen Noemi Weis’e göre bu, emzirmeyi “politik bir mesele” haline getiriyor.
Çeşitli şehirlerde yüz yüze ve online olarak gerçekleşen etkinliklerde, katılımcıların eşliğinde film izlendikten sonra, yönetmen Noemi Weis’in katılımıyla soru cevap oturumları da gerçekleştirildi. Ardından çeşitli uzmanlar, anne sütünün önemi ve afet durumlarında bebek beslenmesi konusunda sunumlar yaptı, katılımcıları bilgilendirdi.
MILK filmi, annelerin ve bebeklerin beslenme konusunda karşılaştıkları global engelleri, sosyo-ekonomik faktörlerin ve kültürel normların emzirmeye etkisini mercek altına alıyor. Yönetmen Noemi Weis, film boyunca dünyanın dört bir yanından annelerin hikayelerini paylaşarak emzirmenin sadece bir beslenme yöntemi olmadığını, aynı zamanda politik, ekonomik ve sosyal bir mesele olduğunu vurguluyor.
Özellikle afet durumlarında, bebek beslenmesinin kritik önemine dikkat çeken “MILK“, bu dönemlerde yaygın olarak yapılan mama yardımlarının potansiyel risklerini ve anne sütünün yerini alamayacağını işaret ediyor. Film, afet durumlarında yanlış beslenme uygulamalarının bebekler için oluşturduğu risklerle birlikte, doğru bilgilendirme ve destekle emzirmenin nasıl teşvik edilebileceğini de ele alıyor.
Yönetmen Weis, “MILK” ile emzirmenin toplumsal bir sorumluluk olduğunu ve tüm toplumun, özellikle de karar vericilerin, sağlık çalışanlarının ve toplum liderlerinin, emzirmeyi desteklemesi gerektiğini savunuyor. Film aynı zamanda, emzirmeyi destekleyici politikaların ve uygulamaların, annelerin karşılaştığı engelleri nasıl azaltabileceğini ve bebeklerin daha sağlıklı bir başlangıç yapabilmesi için toplumun nasıl bir araya gelebileceğini gösteriyor.
Film gösterimlerini organize eden ve atölyelerde “Afet Durumlarında Bebek Beslenmesi” modülünü aktaran LLL Temsilcisi Charlotte Codron, afet durumlarında bebek beslenmesinin öneminin altını çizdi ve bu dönemlerde yapılan yardımların bazen istenmeyen sonuçlar doğurabildiğine dikkat çekti.
“Afet sırasında, iyi niyetle yapılan yardımlar bazen bebeklere zarar verebiliyor” diyen Codron, annelerin çaresiz durumdayken ‘ne olur ne olmaz’ diyerek mama yardımlarını kabul ettiklerini ve emzirmek için uygun ortam bulamayınca mecburen emzirmeyi bırakıp mamaya yöneldiklerini anlattı:
“Anne sütü, bebekleri hastalıklara karşı koruyan, hazır, erişilebilir, sıcak ve antikorlarla dolu bir besin. Emzirmeyi desteklemek yerine mama endüstrisini desteklediğimizde, bebekleri gereksiz yere mamaya yönlendirmiş oluyoruz ve bu da onların sağlığını tehlikeye atıyor. Bu yüzden anne sütünün önemi konusunda sadece sağlık profesyonelleri değil, tüm toplumun daha bilinçli olması gerekiyor.”
Yönetmen Noemi Weis, projeye başlama motivasyonu için “Hükümetler, endüstri, sağlık çalışanları ve annelerle, çocuklarla ilgilenen herkes için farkındalık yaratmayı, bir tartışma başlatmayı ve değişimi etkilemeyi umdum” diyor ve projenin Türkiye’de geniş bir kitleye ulaşmış olmasının gurur verici olduğunu söyledi:
“Türkiye’deki katılımcılarımızdan
MILK filmi ve etkinlikler için:
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.