Mehmet Halit Çetinbaş
Mersin, Adana, Osmaniye’ye ‘hizmet’ etmesi için 10 Ağustos’ta açılışı yapılan, üstelik tarım arazileri üzerine kurulduğu gerekçesiyle tepkilerin de hedefi olan Çukurova Uluslararası Havalimanı bu kez de vatandaşların ulaşamama, yol masrafları ve aktarma süreleri nedeniyle tartışılıyor. 9. Köy’e konuşan vatandaşlar, havalimanının şehir merkezine uzak olmasından ve yeterli ulaşım seçeneklerinin bulunmamasından yakındılar.
Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın 13 yıllık bir serüveni var. 2011’de ilk defa ihale edilen havalimanının yapımı, 357 milyon euro bedelle özel bir şirkete verildi ancak şirketin iflas etmesi üzerine 2016’da yeniden ihale sürecine girildi. İnşaatın Mart 2022’de tamamlanması planlanırken, gecikmelerle birlikte açılış 10 Ağustos 2024’e ertelendi. Uzun süren bekleyişin ardından açılan Çukurova Uluslararası Havalimanı; Adana, Mersin ve Osmaniye illerine hizmet vermek üzere tasarlanmış olsa da bölge halkı mesafesi ve ulaşım zorlukları nedeniyle tepkili.
Mersin’in Akdeniz ilçesinde yaşayan Ali Özdemir, havalimanına ulaşmanın saatler aldığını dile getirerek, “Çukurova Havalimanı Mersin’e ve Adana’ya hiçbir fayda sağlamıyor. Böyle bir yere havalimanı yapmak halkın ulaşımını zorlaştırmak dışında ne işe yarar?” diye sordu. Ali Özdemir, “Akdeniz ilçesinden 68 kilometre uzakta, yollar bozuk, toplu taşıma yetersiz. Havaş seferleriyle bile gitmek 200 lirayı buluyor. Bizim beklentimiz bu değildi. Kent insanına uzak ve pahalı bir havalimanı çözüm değil” dedi.
Yenişehir’de yaşayan Aycan Aydan ise ulaşımın halk için artık lüks hale geldiğini söyledi. Aycan Aydan, “1 saatlik uçuş için 2 saat yol gidiyoruz. Tren, tramvay, metro gibi ulaşım araçları yok. Bilet fiyatları asgari ücretin neredeyse dörtte birine denk geliyor. Gidiş-dönüş maliyeti ise yarısını geçiyor. Bu şekilde ulaşım, kent halkının ihtiyacını karşılamaktan çok uzak” ifadelerini kullandı.
Havalimanının tarım arazileri üzerine inşa edildiğini de belirten Aydan, “Yoksullukla mücadele eden bir kentte yaşıyoruz. Şehrin her yeri rant alanına dönüştü. Vatandaşa faydası olmayan bir işletmenin kime yararı olduğunu biliyoruz” diye tepki gösterdi.
Yenişehir’de yaşayan Emine Yolkesen ise Çukurova Havalimanı’ndan sadece bir kez faydalandığını, havalimanında henüz bir düzen olmadığını belirtti; “Bavulum bir saatten fazla bekledi. Bu kadar bekleme süresiyle ve kötü organizasyonla kimse burayı tercih etmez. Doğu ve Güneydoğu illerine de yeterli sefer yok. Diyarbakır ve çevre illere İstanbul aktarmalı uçuşlarla ulaşım sağlanıyor. Otobüsle 10 saat süren bir yolculuk, aktarmalarla 14 saate çıkıyor. Ticaretle uğraşan biri olarak bu havalimanının bir katkısını görmüyorum. Eski Adana Şakirpaşa Havalimanı daha konforluydu. Şimdi orayı da kapatmak istiyorlar”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.