DOLAR 35,6878 0.13%
EURO 37,4911 0.7%
ALTIN 3.178,670,76
Ankara

PARÇALI BULUTLU

Marmara’da müsilaj tehlikesi sürüyor

Marmara’da müsilaj tehlikesi sürüyor

"Denizlerin kabusu" olarak nitelendirilen müsilaj, geçtiğimiz haftalarda Marmara’da yeniden görüldü. 9. Köy’e açıklamalarda bulunan uzmanlar, müsilajın Türkiye'de denizler için hala tehdit olduğunu belirterek, "deniz yüzeyini temizleyince, müsilaj temizlenmiş olmuyor" uyarısında bulundular.

ABONE OL
6 Temmuz 2023 14:45
Marmara’da müsilaj tehlikesi sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Eslem Türkoğlu / Kapak Fotoğrafı: Depophotos – Ümit Bektaş
2021 yılında Türkiye’deki denizlerde görülmeye başlayan müsilaj, yeniden ortaya çıktı.Marmara Denizi’nde kendisini gösteren müsilaj konusunda 9. Köy’e açıklama yapan uzmanlar, “denizler için tehlike çanları çalıyor” uyarısında bulundular.
Bursa Su Kolektifi Üyesi Habib Göbelez 9. Köy’e yaptığı açıklamad, müsilajın denizdeki kirlilikten beslenip çoğalan alglerin su yüzüne çıkan görüntüsü olduğunu söyledi. Göbelez, “Müsilajın temel sebebi olan deniz kirliliğine çözümler getirilmediği sürece müsilaj ya da köpüklenme gibi daha başka felaketler özellikle deniz suyu sıcaklıklarındaki artışın başladığı dönemlerde her an görünür hale gelebilir. Müsilajı deniz yüzeyinden temizlemekle tehlike yok edilmiş olmuyor” dedi.
2021’de görülen müsilajın tekrardan ortaya çıkma ihtimalinin hala mevcut olduğunun altını çizen ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel de, “Müsilajı oluşturan şartlar bir yere kaybolmuş değil. Müsilajın ne zaman görüleceğini tahmin edemiyorsunuz. Müsilaj olmadığı zaman ‘Marmara Kurtuldu’ olmuyor. ‘Marmara Denizi kurtuldu’ havasının yaratılmaması lazım” diye konuştu.

“-mış gibi yapma politikası”

Marmara Denizi Günü’nde denizin neden yok oluşa itildiğinin gerçekçi bir şekilde tartışılması gerektiğini vurgulayan Habib Göbelez, sorumlu kurumların politikalarını “-mış gibi yapma” şeklinde tarif ederek şimdiye kadar kirliliğe seyirci kalındığını dile getirdi.
Göbelez, sorumlu kurumların deniz suyunun kirlenmesini önleyecek tedbirleri alması gerektiğini belirterek, “Maalesef bu konudaki çalışmalar çok yetersiz. Müsilaj Eylem Planı ve buna bağlı tedbirler Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlandı fakat uygulaması yapılamadı” diye konuştu.

“Biyoçeşitlilik yeniden kazanılmalı”

Prof. Dr. Mustafa Yücel biyoçeşitlilik olmadan, deniz sağlığından bahsedilemeyeceğine dikkat çekerek, şöyle dedi;
“Marmara Denizi’nde müsilaj bitti, deniz unutulsun’ istenmediği için Marmara Denizi Günü kapsamında yapılan etkinlikler önemli. Biyoçeşitlilik olmadan denizin sağlığından bahsedemeyiz. Bizlerin araştırmalarımızda belirttiği gibi denizlerde oksijenin yeterli seviyede olması yetmiyor biyoçeşitliliğin de yeniden kazanılması gerekiyor.”
Marmara Denizi’ndeki biyoçeşitliliğin azaldığını söyleyen Yücel, özellikle balık türlerinde azalma görüldüğünü vurguladı. Yücel, “Derin deniz türleri artık Marmara’ya uğramıyor. Onların soluyabileceği kadar oksijen kalmadı. Doğada boşluğa yer yok. Kaybolan türlerin yerine Marmara’da deniz anaları bu boşluğu dolduruyor. Deniz analarının olmadığı zaman da müsilajı görüyoruz. 2021’de onu gördük. Deniz anaları çok azdı müsilaj vardı. Biyoçeşitlilik azaldıkça bir tür geliyor ve o hakim oluyor. Marmara artık biyoçeşitliliğini kaybetmiş yerine işgalci türlerin geldiği bir sisteme sahip” diye konuştu.

“Kirlilik hala var”

Gerekli önlemler alınmadığı takdirde önümüzdeki yıllarda yaşanacaklara dair uyarılarda da bulunan bulunan Yücel, şunları söyledi; “Koşullar değişmediği sürece geçtiğimiz yirmi yıla kıyasla önümüzdeki yirmi yıl müsilaj olma riski daha fazla. Tedbir alınmazsa ekstrem ve zararlı alg çoğalmalarını görmüş olacağız. Marmara Denizi’nde şu an yoğun biyolojik patlama var. Bu doğada olan bir uyanış. Ancak Marmara’da durum çok ekstrem derecede. Çünkü kirlilik hala devam ediyor.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.