Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük zararı gören illerden Malatya’da, kaçak yapılaşma sorunu giderek büyüyor. Özellikle tarım alanlarında kontrolsüz, plansız, projesiz ve zemin etüdü olmadan yapılan binalar günden güne çoğalırken, uzmanlar bu yapılara karşı bir an evvel önlem alınması gerektiğini ifade ediyor.
Malatya’da 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin ardından özellikle tarım alanlarında kaçak yapılaşma sorunu arttı.
Malatya İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı ve Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu 9. Köy’e yaptığı açıklamada, kaçak yapılaşmanın Malatya’da deprem sonrası en önemli sorunlardan birisi haline geldiğini belirterek, “Barınma sorununu çözemediğiniz sürece her geçen gün tarımsal topraklara konutlar yapılıyor. Tarımsal topraklarımız katlediliyor” dedi.
Vatandaşların deprem sonrasında barınma ihtiyaçlarını giderebilmek için tarımsal topraklara 23 bin civarında yapı inşa ettiğini söyleyen Aluçlu, “Bu yapılaşma ileride bize daha büyük sorunlar getirecek. Buradaki binalar bir kere mühendislik hizmeti almadan, tamamen tarla sahibi ile ustanın planlaması doğrultusunda yapılıyor. Bir başka sorun ise buraya bina yapan vatandaş ileri süreçte ‘Oğlum büyüdü bir kat daha çıkayım’diyecek. Mühendislik hizmeti olmayan bina üzerine bir kat çıkacak. Sonra ‘Kızım için bir daire yapayım’ diyecek ve bir kat daha çıkacak” ifadesini kullandı.
“İleride çocuklarımız ve torunlarımız için mezar olacak evlere dönüşebilir”
Mühendislik hizmeti alınmadan yapılan binaların ileride depreme karşı en zayıf konutlar olacağını ifade eden Aluçlu, şöyle konuştu:
“Bu binalar dağınık bir şekilde yapıldığı için alt merkezleri olmayacak. Buralara doğalgaz, su, kanalizasyon ve elektrik nasıl gidecek? Elektrik kaçak yapıya hizmet olarak verilirse bu, diğer hakların da elde edilmesi anlamına gelecektir. Yarın tek bir eve doğalgaz istenecek. Bu evin oturma izni yok, kaçak yapıldı. Bu sorun gittikçe büyüyerek ileride bizim çocuklarımız ve torunlarımız için mezar olacak evlere dönüşebilir. Tek katlı prefabrik evlerden bahsetmiyorum. Betonarme ve yığma yapılan binalardan bahsediyorum. Bu binaların projesi yok, mühendislik hizmeti alınmadan yapıldılar. İleride bizim için büyük sorun oluşturacaklar. Beklediğimiz depremler var, bu binalar nasıl bir davranış gösterecek?”
Vehbi Aluçlu
“İleride bu binalara af getirip çözecekler çünkü başka çözümleri yok”
Aluçlu, bu binalara altyapı hizmetlerinin verilmesi halinde ileride çıkabilecek ‘af’ ya da ‘barış’ ile kaçak yapıların “daha da yükselme” tehlikesi taşıdığını belirtti:
“Şimdi bir kat yapacak, belki ileride 5 katlı daire olacak. Şehirdeki evi yıkılmış, kalacak yeri yok, ev yapım süreci de uzamış. Dolayısıyla alternatif çözümler hızlandı. Konteynerde yaşayanların bazıları bahçe ve tarlası varsa oralara konut tasarladı. Şehirdeki yapılaşma süreci uzadıkça kaçak yapılaşma hızlanıyor. Bu binalar için çözüm bulunması gerekiyor. Hükümet bunlara af getirip çözecektir çünkü başka çözümleri yok. Oysaki baştan bunların yapımına izin verilmeseydi, insanlar bu kadar masraf yapmasalardı, bu olanak sunulmasa ve birkaçı yıkılsaydı, diğerlerine örnek olurdu. Dolayısıyla bu sayı 23 bin olmayacaktı, 3 binde kalacaktı. Belediyelerin bu kaçak yapıları yıkması gerekirdi. Bu yanlış yapılaşmaya karşıyım” diye konuştu.
Erkan Özgür
“Denetimsiz, plansız, zemin etüdü olmadan yapılan binalar depremde tehlike oluşturacaktır”
Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür ise Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bazı vatandaşların özellikle kırsal alanlarda plansız, projesiz binalar yaptıklarını ifade etti. Bu binaların yapı denetimsiz, projesiz ve zemin etüdü olmadan yapıldığına dikkat çeken Özgür, “Bu binaların denetimsiz, zemin etüdü olmadan, plansız ve projesiz yapılması, olası bir depremde tehlike oluşturacaktır. Belediyeler yapılan bu binaların üzerine çok fazla düşmedi. Belediye başkanlarının acil olarak bu konuya eğilmeleri gerekiyor. İmara aykırı yapılmışsa bu binaların bir an önce yıkılması gerekiyor” dedi.
Kaçak yapılan binaların kısa sürede tespit edilmesinin elzem olduğunu dile getiren Özgür, binlerce kaçak yapıdan bahsedildiğini, ancak net rakamı bilmediklerini de söyledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.