DOLAR 34,7535 0.05%
EURO 36,5712 0.07%
ALTIN 2.957,040,23
Ankara

KAPALI

Malatya esnafı konteyner iş yerlerinin yerinden memnun değil
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Malatya esnafı konteyner iş yerlerinin yerinden memnun değil

Malatya esnafı konteyner iş yerlerinin yerinden memnun değil

Malatya'da deprem sonrası esnaf için şehrin belirli yerlerine iş yeri olarak kullanılmak üzere konteynerler dağıtıldı. Ancak elektrik, su, internet bağlantısı yapılmadı. Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Şevket Keskin yaşanan duruma “yaptık ettik bitti diyerek bunu yapıyorlar" sözleriyle tepki gösterdi.

ABONE OL
31 Mayıs 2023 15:08
Malatya esnafı konteyner iş yerlerinin yerinden memnun değil
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Haber: Berkman Dulcan
Malatya’da 19 bin esnafın dolaylı veya doğrudan etkilendiği depremlerin ardından, şehrin çeşitli bölgelerine iş yeri olarak kullanmak üzere konteynerler yerleştirildi. Ancak yaklaşık 4000 esnafın yerleştirildiği bu konteynerlere elektrik, su ya da internet bağlanmadı. Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Elektrik yok, su yok, internet yok. Yaptık ettik bitti diyerek bunu yapıyorlar” sözleriyle duruma tepki gösterdi.
Keskin, konteynerlerin şehre yerleştirilmesi aşamasında esnafa hiç danışılmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Esnaf olarak bizlere ‘sizin düşünceniz nedir’ diye soran olmadı. Allah aşkına buraları neye göre yaptınız diye sormak isterim yetkililere. Susuz yer mi olur? Elektriksiz yer mi olur? İnternetsiz yer mi olur? Esnaf kredi kartı ile nasıl satış yapacak? Malatya’da veya deprem bölgelerinde esnaf ayağa kalkmadan bu bölgeler ayağa kalkamaz. Esnafın ayağa kalkması içinde şehrin her yerine gelişigüzel konteynerler yerleştirmekte olmaz. Plansız, programsız bir ilerleyiş var Malatya’da.”

“Esnafın temsilcisi dinlenmiyor”

Malatya Attarlar Odası Başkanı Sinan Cavlak ise “Esnaf için işyeri yapılıyor ama esnafın birinci dereceden temsilcisi, esnafın oy verdiği, göreve getirdiği temsilciler dinlenmiyor. Devlet, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı marifetiyle 6 ayda vatandaşına ev yapıp teslim edebilirken, neredeyse 4 aydır esnafın beklediği bir konteyner bile verilememiş, konteyner kurulan bölgelere ise elektrik çekilmemiş, umumi tuvalet konulamamıştır” diyerek tepkisini dile getirdi.

“Esnafın umutları bitme noktasına gelmiştir”

Cavlak şöyle konuştu:
“Şehir işportaya dönmüş, düzenli işyerleri kurulamamış, esnaf için depremin yarattığı kaos ile birlikte belirsizliklerin giderilememesi, esnafın umutlarını bitirme noktasına getirmiştir. Esnafın çeki var, senedi var. Esnafın malı ya enkazda kalmış, ya depoya kaldırılmış. Kayıtlı esnaf kenarda ‘acaba konteyner verirler mi’ diye beklerken, bir bölümü kayıtsız ticari girişimlerle işportacılık kaldırımların bile birçok yerde yüzde yüzünü işgal etmiş. Şehrin idarecileri kontrolü kaybetmiş, adalet mekanizmasını işlemez hale getirmişlerdir. Bu umursamazlığa son verilmeli, geçici esnaf kümeleri tüm esnafımıza yetecek kadar bir an evvel kurulmalı, kurulanların eksikleri tamamlanmalı ve esnafa teslim edilmeli, gelişigüzel işportacılık önlenmeli, esnafın nefes alması sağlanmalıdır.”

“Komisyonun tasarruflarından sorumlu değiliz”

Noter tarafından çekilen kuralara dahi esnafın güvenmediğini belirten Başkan Cavlak “Geçici işyeri verilmesi sürecinde esnafın ciddi
tereddütler yaşadığını, idarecilere güvenmediğini bariz bir şekilde görmekteyiz. Noter kanalıyla çekilen kuralara bile esnafımız güvenmiyor.
Bir oda başkanı olarak ben de çekilen kuralara kefil olamıyorum. Noterde hile olma, lakin esnafımızın tamamının noter kurasına dâhil edilmediğini görüyoruz. Dâhil edilmeyen meslek grupları hakkındaki gerekçeler tartışılmadan, mütalaamız alınmadan uygulama yapılıyor” dedi.

Büyükşehir Belediyesi yanındaki işyerlerine hırdavatçılar, kurs merkezleri, ambalajcılar, av bayileri, reklam ajansları, matbaalar, tabelacılar, çiçekçiler ve koleksiyoncuların dahil edilmediğine dikkat çeken Cavlak,  “Yine Rus Pazarı Geçici Esnaf Kümelenmesi kurasına kurs merkezleri, av bayileri, reklam ajansları, matbaalar, çiçekçiler, koleksiyoncular dâhil edilmedi. Devletimizin yetki
verdiği Geçici İşyeri Oluşturulması Komisyonu’ndan bir açıklama bekliyoruz. Bunu esnafımızın bilmeye hakkı var. Komisyonun
tasarruflarından sorumlu değiliz. Sorumlular bellidir, sorumlular başta Malatya Valisi olmak üzere Geçici İşyeri Oluşturulması Komisyonu Başkanı ve üyeleridir” şeklinde konuştu.

“Kaldırımlar işgal edilmiş durumda”

Vali Galip Demirel Ortaokulu ile Beydağı Anadolu Lisesi arasındaki kaldırımlara konulan işyeri konteynerlerinin öğrenciler açısından büyük güvenlik riski taşıdığını da kaydeden Cavlak, “Kaldırım komple kapatılmış. Oysa okul çıkışlarında yolu hem araçlar kullanacak, hem öğrenciler. Başka riskler de var. Bunu kamu idareciliği eğitimi almış, tecrübeli tasarruf sahiplerinin düşünememiş
olmasına üzüldüm. Orası, esnafa tahsis edilmeden derhal kaldırılmalı ya da yer değiştirilmelidir” dedi.

“Yaptım oldu düşüncesi toplumun her kesimine zarar verir”

Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül ise “Esnafa geçici olarak tahsis edilen işyeri konteynerlerde zorunlu ihtiyaçlardan olan su, lavabo, elektrik ve internet bulunmamaktadır bu sorunların bir an önce çözümlenmesi gerekmektedir. Yaptım oldu düşüncesi toplumun her kesimine zarar verir. Esnafın daha önce esnaflık yaptığı bölgede konteynerlerinin verilmesi iş bakımından daha verimli olacaktır” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Salih

    Tek kelimeyle yazık iş bilmezlik.

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.