Sidar Demir
İran’da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle 16 Eylül 2022’de “ahlak polisi” tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini, ölümünün ikinci yıl dönümünde Ankara’da düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Kızılay Yüksel Caddesi’nde Ankara Kadın Platformu tarafından düzenlenen anmaya çok sayıda kişi katıldı. Etkinlikte, İran’daki yönetimin uygulamalarının yanı sıra, Türkiye’de de kadın haklarıyla ilgili sorunlar gündeme getirildi.
Platform adına açıklama yapan Nebahat Çalpan, Amini’nin ölümünün dünya genelinde kadınların karşılaştığı şiddet ve baskılara dikkat çektiğini ifade ederek, “Mahsa’nın hayatını kaybetmesi sadece İran’da değil, küresel ölçekte kadınların hak arayışının simgesi haline geldi. Bizler de benzer baskılara karşı direniyoruz” dedi.
Çalpan, konuşmasında Türkiye’de kadın haklarıyla ilgili yaşanan gelişmelere de değindi. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin kadınların güvenliğini riske attığını söyleyen Çalpan, nafaka hakkı gibi kazanımların korunması gerektiğini vurguladı. Çalpan, “Kadınlar şiddet karşısında korunmalı ve hakları güvencede olmalı” diye konuştu.
Erkek şiddetine ve çocuk istismarına karşı mücadelede cezasızlık politikalarının sona erdirilmesi gerektiğini de belirten Çalpan, “Kadınlar, Narin ve katledilen tüm çocuklar için adalet arayışını sürdürecek” dedi. Çalpan, kaybolan 8 yaşındaki Narin’in bulunmasında yaşanan gecikmeyi ve adalet taleplerinin müdahale ile karşılanmasını da eleştirdi.
Eylem boyunca sık sık İran’da başlayan kadın direnişinin simgesi haline gelen “Jin, Jiyan, Azadî” sloganı atıldı. Katılımcılar, hem İran’da hem de Türkiye’de kadınların özgürlük mücadelesine destek mesajları verdi.
Ankara Kadın Platformu üyesi Avukat Döndü Kurşunoğlu, kadın hakları mücadelesi ve Mahsa Amini’nin ölümünün ardından geçen 2 yılın kadın hareketi üzerindeki etkilerine dair görüşlerini 9. Köy ile paylaştı.
Kurşunoğlu, Mahsa Amini’nin ölümüyle başlayan isyanın sadece İran’da değil, dünya genelinde yankı bulduğunu belirterek, şöyle konuştu;
“Bugün, Mahsa Amini’nin ölümünün üzerinden 2 yıl geçti. Kadınlar, bu süreçte büyük bir direniş örgütleyerek sokaklara çıktı. İran’da başlayan bu hareket, dünyanın dört bir yanına yayıldı. Özellikle Afganistan’da Taliban rejimi altında kadınların haklarına yönelik saldırılar devam ederken, bu direnişin önemi daha da arttı.“
Kurşunoğlu, kadınların hem İran’da hem de başka ülkelerde hakları için mücadele etmeyi sürdürdüğünü de vurguladı.
Ankara Kadın Platformu yetkilileri etkinlik sonunda Mahsa Amini’nin ölümünün kadın hareketi açısından sembolik önem taşıdığını vurgulayarak, “Kadınların hak ve özgürlük taleplerine hiçbir rejim engel olamaz. Bu mücadele daha da güçlenerek devam edecek” mesajı verdiler.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.